Másodszor is magyarral mérkőzik a magyar

2008.11.26. 13:18
Magyarády Péter, az MKB Veszprém operatív elnöke szerint erős közepes a veszprémiek BL-sorsolása, és bizakodnak a Dunaferr elleni KEK-nyolcaddöntő előtt a Pick Szegednél is. Kolics János úgy látja, pont az értelmét veszíti el európai szereplésük azáltal, hogy ismét magyar csapat ellen kénytelenek küzdeni.

Az európai férfi kézilabdakupákban jónak mondható a magyar csapatok sorsolása annak ellenére, hogy KEK-ben egymás ellen játszik a Pick Szeged és a Dunaferr. Az MKB Veszprém elkerülte a halálcsoportot, és bár kaphatott volna kedvezőbb ellenfeleket is, Mocsai Lajos csapatának reális esélye van a legjobb nyolc közé kerülni a Bajnokok Ligájában.

Veszprémi emlékek

BL-negyeddöntő, 2006:

Montpellier-MKB Veszprém 23-21

MKB Veszprém-Montpellier 27-22

BL-negyeddöntő, 2002:

Ademar Leon-Fotex Veszprém 22-27

Fotex Veszprém-Ademar Leon 30-18

Schlecker Kupa, 2007:

MKB Veszprém-Montpellier 36-24

A veszprémiek elkerülték ugyan a négy ponttal továbbjutó, és egyébként is szinte verhetetlen Ciudad Realt, de a legszerencsésebbnek tartott Csehovszki-Pamplona párost sem sikerült kikapniuk, az Ademar Leon-Montpellier kettős miatt azonban nincs oka elégedetlenkedésre a KEK-címvédőnek.

A csoport kiegyenlített, az MKB-nak a Leon három továbbvitt pontja miatt idegenben is győznie kellene (vagy ki kell szurkolnia, hogy az egyik nagycsapat mindkétszer legyőzze riválisát), ami nem ígérkezik könnyű feladatnak, hiszen a Leon a spanyol bajnokság bronzérmese, a Montpellier pedig az olimpiai bajnok Franciaország egyik élcsapataként jutott a legjobb 16 közé.

„Erős közepesnek mondanám a sorsolásunkat, hiszen bár elkerültük a Ciudad Realt, a legjobb az lett volna, ha olyan csoportba kerülünk, ahol nincs pontelőnye egyik csapatnak sem – kezdte értékelését az index kérdésére Magyarády Péter, az MKB Veszprém operatív elnöke. – Ennek ellenére nem vagyunk csalódottak, egyik csapatot sem tartom erősebbnek a mienknél, így az esélyek kiegyenlítettek.

Meg lennék lepve, ha papírforma-eredmények születnének a csoportban, szerintem lesznek körbeverések, azaz nem a mostani sorrendben végeznek a csapatok. Az MKB Veszprémet tartom olyan erősnek, hogy képes legyen idegenben pontot szerezni akár a Montpellier, akár a Leon ellen, és ahogy látom, a csapat is bizakodva készül a megméretésre" – fogalmazott a veszprémi vezető.

Bajnokok Ligája, második csoportkör

1. csoport:
HSV Hamburg (4 pont), Portland San Antonio (2), Csehovszkije Medvegyi (2), FCK Handbold (0)
2. csoport:
Chambery Savoie (4), Rhein-Neckar Löwen (2), Croatia Zagreb (2), Celje Pivovarna Lasko (0)
3. csoport:
Reale Ademar Leon (3) Flensburg-Handewitt (2), MKB Veszprém (2), Montpellier HB (1)
4. csoport:
Ciudad Real (4), THW Kiel (4), Barcelona-Borges (0), GOG Svendborg (0)

A KEK-ben a Dunaferr ismét magyar csapattal találkozik, Kolics János csapata az előző fordulóban a PLER ellen jutott tovább kettős győzelemmel, a nyolcaddöntőben pedig a Bajnokok Ligájából kiesett Pick Szeged kénytelen szembenézni. Az újvárosiak nem örülnek a sorsolásnak, hiszen úgy látják, azzal, hogy folyamatosan magyar csapatokkal kerülnek szembe, pont a lényegét veszíti el európai kupaszereplésük.

Azt mindkét oldalon kiemelték a vezetők, hogy az alacsony rendezési költségeket nem bánják, az pedig a magyar kézilabdáért szorítók számára jó hír, hogy biztosan lesz csapat a KEK legjobb nyolc csapata között, igaz, az is biztos, hogy csak egy, pedig szerencsés sorsolással akár mindkét gárda továbbjuthatott volna.

A Szeged és a Dunaferr szinte kivétel nélkül szoros, izgalmas meccset vív egymással, nem volt ez másképp a múlt héten sem, amikor a bajnoki rangadót hihetetlen izgalmak után nyerte meg a Pick. A továbbjutás esélyese ezúttal is Vladan Matics csapata lesz, különösen, ha visszatérnek sérültjei, amire Lele Ambrus szerint jó esély van a nyolcaddöntő első mérkőzéséig.

„A Dunaferrt kiváló csapatnak tartjuk, szó sincs arról, hogy a múlt heti idegenbeli bajnoki győzelem után máris továbbjutóként tekintenénk magunkra, hiszen az újvárosiak az utóbbi időben többször bizonyították, hogy ellenünk mindig felszívják magukat – mondta az index kérdésére Lele Ambrus, a Pick Szeged elnöke. – Ugyanakkor a mostani gazdasági helyzetben nem titkolhatjuk, hogy örülünk a lényegesen olcsóbb lebonyolítási költségeknek, és mindannyian úgy érezzük, a Pick Szeged erősebb csapat a Dunaferrnél, célunk, hogy ezt a pályán bizonyítsuk. Másfél hónapon belül felépülnek sérültjeink, 2009-ben tehát egy még erősebb szegedi csapatra kell számítaniuk ellenfeleinknek."

A Dunaferr ezdője, Kolics János a költségmegtakarításban látta a sorsolás egyetlen pozitívumát. „Az utazási költségek nem terhelik túl a csapatot, de ezen kívül európai kupaszereplésünk pont a lényegét veszíti el azáltal, hogy ismét magyar csapat ellen kell pályára lépnünk – mondta a szakember a Dunaferr honlapjának nyilatkozva. – Itthon kezdünk, ami szintén hátrány, ráadásul nagyon erős csapat ellen, így nem mi vagyunk a továbbjutás esélyesei. Tovább ronthatja helyzetünket, hogy Zubai Szabolcsot valószínűleg eltiltják a PLER ellen kapott piros lapja miatt, így lehet, hogy az egyik, de akár mindkét meccset is kihagyja a párharcban. Az esélyek nem mellettünk szólnak, de a sport attól is szép, hogy nem mindig az esélyesebb győz, igyekszünk felkészülni, tudásunk legjavát nyújtva lejátszani mindkét mérkőzést, és majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég – mondta Kolics János.

KEK, nyolcaddöntők

Haukar Hafnarfjördur (izlandi)-Nordhorn (német), Steaua Bucuresti (román)-Valladolid (spanyol), IF Kolding (dán)-Zürich (svájci), Tatran Presov (szlovák)-Constanta (román), Paris Handball (francia)-Metalurg Szkopje (macedón), Kadetten Schaffhausen (svájci)-Hammarby (svéd), Boszna Szarajevo (bosnyák)-Volgográd (orosz), Pick Szeged-Dunaferr