Leszúrták a Veszprém válogatott kézisét

2009.02.08. 09:32 Módosítva: 2015.05.21. 02:00
Szombatról vasárnapra virradó éjjel a veszprémi Patrióta Lokál előtt halálra késelték a román válogatott és a magyar bajnok MKB-Veszprém kézilabdacsapatának beállóját, a román nemzetiségű Marian Cozmát. A védelmére igyekvő társai közül a szerb kapust, Ivan Pesicset vesén szúrták, a szintén szerb származású fiatal irányító, Zsarko Sesum súlyos fejsérülést szenvedett. A kézilabdázókat egy harmincfős társaság támadta meg. Az indíték ismeretlen.

A veszprémi kézilabdacsapat tagjai szombat este Iváncsik Gergő kisfiának születését, és a szerb légiós, Nikola Eklemovics születésnapját ünnepelték a város népszerű szórakozóhelyén.

"A játékosok normálisan viselkedtek, táncoltak, amikor egy mintegy 30 fős társaság megtámadta a barátnőjével táncoló Cozmát. A verekedés az utcán folytatódott, ekkor Cozmát szíven szúrták, Pesicset pedig vesén. Nem helybéliekről van szó" - mondta Hunyadfalvy Ákos klubelnök az MTI-nek. A román vendégjátékost kórházba szállították, de már nem tudtak segíteni rajta.

Összetévesztették valakivel?

Azt egyelőre nem lehet tudni, mi volt a késelés indítéka, de a legvalószínűbb, hogy Cozmát összekeverték valakivel. A banda állítólag "egy nagy darab embert" keresett, akivel még pénteken vesztek össze, és vasárnapra virradóra akarták az ügyet rendezni.

Egy másik szemtanú úgy emlékezett vissza, hogy a pincetérben lévő szórakozóhelyen provokálták a 211 centi magas, 113 kilós Cozmát és kicsalták. Négyen mentek fel vele, rögtön arcon szúrták, és utána még többször megszúrták.

Pesicset hátulról szúrták meg

A második számú kapust, a szerb Ivan Pesicset is szúrás érte a veséjénél, a szervét el kell távolítani, az állapota stabil. Pesicset hátulról támadták meg, korábban korosztályos karatebajnok volt.

A szerb irányító Zsarko Sesumot, aki szintén bajba került társa segítségére sietett, fejbe rúgták, eltörött az arccsontja, megoperálták, túlvan az életveszélyen.

Ilyés volt végig mellette

A klubvezetők reggel a gyilkosság helyszínére, a Patrióta Lokálhoz mentek, szurkolókkal együtt gyertyát gyújtottak a román játékos emlékére.

A klub a Veszprém Aréna előtt is tervez egy megemlékezést este 7 órára, Szegeden négytől emlékeznek a játékosra. Az erdélyi Ilyés Ferenc végig a megszúrt Cozma mellett volt, egyébként is ő tolmácsolt neki. A játékosok sokkot kaptak, többen nyugtatóinjekciókat kaptak már a helyszínen.

"Mély megdöbbenéssel és iszonyatos fájdalommal vettem tudomásul, mi történt. Elmondhatatlan szomorúságot és elkeseredést érzek. Azt gondolom, ebben a helyzetben a szakma sokadrendű" - mondta megrendülten Mocsai Lajos szakvezető.

Megnyugtatják a lakosságot

A város polgármestere Debreczenyi János kiemelte: igyekeznek megnyugtatni a lakosságot, ugyanis rendkívüli a felháborodás, nagy tömeg gyülekezik a belvárosban. "A gyászunkat, a tiszteletünket kell most kifejezni, nem szabadulhatnak el az indulatok, még akkor sem, ha az emberekben jogos felháborodás gerjed" - fogalmazott a polgármester.

A városházára és a Veszprém Arénára kitűzték a gyászlobogót. A polgármester - szavai szerint - "elkeseredett", mert Veszprém a "béke szigeteként" volt mindig ismert, ebben a városban a közvéleményt megrázó, különösen súlyos bűncselekmény rég nem fordult elő.

Cozma édesapja összetört

A 27 éves román válogatott Marian Cozma 2006 nyarán szerződött a Dinamo Bukaresttől Veszprémbe. Tavaly KEK-et nyert a magyar klubbal. A csapat egyik kulcsjátékosa volt, hasonló fizikai adottságú játékos nagyon ritka beálló poszton.

Cozma a román válogatott szakvezetőjével a múlt héten befejeződő világbajnokságon összeveszett, ezután szóba került az is, hogy esetleg kérné a honosítását és a jövőben a magyar válogatottban szerepelne.

A játékos édesapja ma délután érkezik Magyarországra, miután a klub még hajnalban értesítette őt. "Összetörtem. Nem tudom, mit higgyek" - nyilatkozta a sport.ro-nak az édesapa.

A Veszprém jövő vasárnap sorsdöntő Bajnokok Ligája-mérkőzést játszik a spanyol Leon ellen, ennek halasztását keddig kell kérelmezni, a klubvezetés ezen gondolkodik.

A Veszprém szombaton a Balatonfürdet verte bajnokin, Cozma négy gólig jutott.

Gyenesei azonnali intézkedést követel

"Megdöbbentő és felháborító, hogy sportolókat - az MKB Veszprém külföldi és magyar kézilabdázóit - brutális támadás érte ma hajnalban" - áll az Önkormányzati Minisztérium közleményében. Gyenesei István miniszter a vasárnapi rendkívüli kormányülésen kérte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy azonnali és hatékony intézkedéssel állítsák elő az elkövetőket, mielőbb tisztázzák a történteket és pontosan tájékoztassák a lakosságot, ezzel is enyhítve az ügy körül kialakult feszültséget.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport