Meddig juthat a Veszprém a BL-ben?

2009.03.02. 17:22
A jelenlegi férfi kézilabdának ritka jelentőségű fokmérője az idegenbeli győzelem: az MKB Veszprém egy héten belül két komoly csapatot – Montpellier, León – vert magabiztosan, és továbbjutott a Bajnokok Ligájában. Mocsai Lajos edző szerint játékosai tudják kezelni a sikereiket. A BL-döntőbe Leónon keresztül vezet az út, mint 2002-ben, mondják a szurkolók.

A múlt héten úgy látszott: a Veszprémé a legkiegyensúlyozottabb Bajnokok Ligája-csoport, és csak az utolsó pillanatokban dől el a továbbjutás. Aztán a hét végén mind a magyar bajnok, mind a német Flensburg nyert, és már a nyolc között van. Az MKB Veszprém akár egy hazai vereséggel – a Montpellier érkezik szombaton – is csoportelső lehet, ha a szintén kiesett León legyőzi a Flensburgot.

A Veszprémnek kedvező helyszín León – 32-30 lett a végeredmény –, 2002-ben öt góllal felülmúlta saját pályáján. Nem is akadt drukker, aki ne mondta volna: „Vezetett már egyszer Leónon keresztül a BL-döntőbe az út.” Akkor a Magdeburg nyerte a sorozatot.

2002-ben összesen tizenhét gól volt a két csapat közt a visszavágó után, aztán a Pamplonát verte az elődöntőben Zdravko Zovko csapata. A Pamplona ezúttal is jöhet, de ehhez idegenben nyernie kellene vasárnap.

A BL-döntőről egyelőre egyetlen veszprémi játékos sem beszél, az apró lépésekben hisznek, ahogyan Dejan Perics csapatkapitány is mondta a montpellier-i siker után.

Marko Vujin már megemlítette, hogy három nagyon erős csapat van: a Hamburg mellett a szintén német Kiel és a spanyol Ciudad Real. Mivel két utóbbi egy csoportban szerepelt, értelemszerűen valamelyik csak második lesz, azt jó lenne elkerülni. A már említett Pamplona, vagy a Zágráb, Löwen, Chambery csoportból bárki jöhet.

A Veszprém célja eredetileg az volt, hogy KEK-győztesként a második csoportkörbe jusson a legrangosabb tornán. Ezt úgy teljesítették, ahogy a legmerészebb álmokban szerepelt: három tavaszi győzelemmel. Erre eddig csak a tavalyi döntős Kiel volt képes a sorozat e szakaszában. Ráadásként kétszer idegenben nyertek, ahogy tavaly a KEK-ben is, csak most összehasonlíthatatlanul erősebb ellenfelekkel szemben.

Hogy akkor most mi a reális cél? A francia edző, Patrik Canayer azt mondta, az MKB döntős lehet. A sértett spanyol edző, Jordi Ribera úgy gondolta: a négy közé juthat a magyar csapat. Mindketten kiemelték: mindez akkor igaz, ha ilyen hőfokon és fegyelmezetten játszanak a folytatásban is. A bírókat szidó Ribera mester annyira tanácstalan volt, hogy a védekező specialista Csernovot egyszer bent hagyta támadásban, aki azt sem tudta, merre mozogjon. „Ebben a pillanatban voltam biztos abban, hogy veszítünk”, mondta az egyik spanyol kolléga.

A további sikerességnek ez lehet a titka, mert Mocsai mester rendre emlékeztet arra, nem feneketlen mélységből merítenek. Ezzel együtt az edző nagyon örült, hogy a holtpont nem következett be a harmadik hét végére, amiről pedig a szakirodalom részletesen ír.

Mocsai szerint lehet valami abban, hogy csapatai tavasszal még erősebbek, mert az elvégzett munkának egyébként is ekkor kell kijönnie. Az átütőerő már az edzéseken is kézzelfogható, csakúgy, mint a dinamika és az elszántság.

„A képzési-érési folyamat tavaszra látványosabb lehet, de ősszel sem játszottunk rossz meccseket. Szegeden is nyertünk. Az igazsághoz hozzátartozik, tavasszal vannak azok a meccsek, amelyekre mindenki odafigyel, és sokkal nagyobb a jelentőségük az őszieknél” – fogalmazott.

A szakember azt emelte ki, hogy a nagy igénybe vételnél még nagyobb erőt kaparnak elő magukból. Egyszerűsítve úgy mondhatnánk: kivételes versenyző alkattal rendelkeznek. „Minden győzelemnek ismerik az értékét, a maguk javára fordítják, de nem értékelik túl. Ahogy én magam sem” – hangsúlyozta.

Ennek a csapatnak roppant fontos pillére Dejan Perics, aki nyomás alá tudja helyezni az ellenfelet, elbizonytalanítja őket. Mivel a hierarchiában kiemelt helyen szerepel, társai is fogékonyak a tanácsaira. A védelem tengelyében Lapcsevics és Lusnyikov tökéletesen egészíti ki egymást, a leóni Dani az első meccsen szórta a gólokat, a másodikon olyan feszesen védekeztek vele szemben, hogy a második félidőben lőtte első gólját.

Támadásban Vujin pazar százalékkal lőtt, sem a védősor, sem az erre a meccsre pihentetett kapus nem tudta olvasni gondolatait. A 37 éves Perez a sorozatterhelést már nem bírja olyan jól, többet kell pihennie, de akkor jól megy. Ilyés a védekezés és a támadás értéke is, a szélsők is rendre hozták magukat. Eklemovics Nikolának pedig olyan meglátásai vannak éles helyzetekben, ami csak a legnagyobb klasszisokra jellemző.

A beálló posztján Uros Vilovszki két gólt lőtt, a védekezésben is feltalálja magát, hosszú távon is megoldás lehet.

Eredmények, állások:

Középdöntő, 5. forduló:
I. csoport: Medvegyi Csehov (orosz)-FC Köbenhavn (dán) 37-34 Portland San Antonio (spanyol) - HSV Hamburg (német) 27-24
Az állás: 1. Hamburg 8 pont, 2. Csehov 6 (165-158), 3. Portland San Antonio 6 (147-146), 4. FC Köbenhavn 0
II. csoport: Rhein-Neckar Löwen (német)-Celje (szlovén) 31-26 Chambéry (francia)-HC Zagreb (horvát) 26-30
Az állás: 1. Chambéry 8 pont, 2. Rhein-Neckar 6 (148-139), 3. HC Zagreb 6 (145-140), 4. Celje 0
III. csoport: Ademar León (spanyol) - MKB Veszprém 30-32 Flensburg-Handewitt (német) - Montpellier (francia) 22-21
Az állás: 1. (és már negyeddöntős) Veszprém 8 pont, 2. (és már negyeddöntős) Flensburg 6, 3. León 3 (141-146), 4. Montpellier 3 (131-136)
IV. csoport: THW Kiel (német) - GOG Svendborg (dán) 37-29 Ciudad Real (spanyol) - FC Barcelona (spanyol) 32-29
Az állás: 1. (és már negyeddöntős) Kiel 10 pont, 2. (és már negyeddöntős) Ciudad Real 8, 3. Barcelona 2, 4. GOG 0