Mocsai: Miért lógatják az orrukat?

2009.03.08. 11:03 Módosítva: 2015.05.21. 00:20
Akkor jó csapat a Veszprém, ha türelmesen, sok mozgással tud támadni, ezt viszont a Veszprém Arénában a franciák valósították meg szinte tökéletesen. A magyar bajnok játékából hiányzott a tűz és a motiváció, egy Montpellier-hez hasonló erősségű ellenfél pedig megérzi az esélyt, ezért kapott ki hazai pályán az MKB. Perics szokásos parádéja most kevés volt, de senki nem kesereg az MKB-nál. Kivált, mert vasárnap este kiderült, a csapat csoportelsőként jutott tovább.

„Hölgyek, urak, csupa lógó orrot látok itt, pedig semmilyen tragédia nem történt – kezdte az óriási küzdelemben elveszített Montpellier elleni meccs utáni sajtótájékoztatón Mocsai Lajos vezetőedző. – Az MKB Veszprém bejutott Európa legjobb nyolc csapata közé, ez pedig már magában óriási siker, hiszen sok, nálunk sokkal komolyabb lehetőségekkel rendelkező csapatnak ez nem sikerült.”

Mocsai elmondta, bár többször felhívta játékosai figyelmét, hogy ne becsüljék le a legtöbb sztárját otthon hagyó vendégeket, a veszprémi játékosok nem tudtak úgy felpörögni a meccsre, ahogy egy ilyen kiváló ellenfél ellen kötelező lett volna.

Jegyzőkönyv

MKB Veszprém-Montpellier HB 22-23 (11-10)
Veszprém, 5100 néző

MKB VESZPRÉM: Perics, Liszkai (kapusok), Eklemovics 2, Gál, Gulyás 1, Ilyés 5, Iváncsik G. 3, Iváncsik T. 3, Lapcsevics, Lusnyikov, Markovics 4 (1), Pérez 3, Vilovszki, Vujin 1. Edző: Mocsai Lajos.

MONTPELLIER: Karaboue, Sztojinovics (kapusok), Abati, Accambray 8 (2), Di Panda, Juricek 4, L. Karabatic 1, Megannem 5 (2), Honrubia, Salou 1, Sobol 3, Tomas. Edző: Patrice Canayer.

Kiállítások: 6, illetve 2 perc.
Hétméteresek: 1/1, illetve 6/4.
A csoport állása: 1. Veszprém 8 pont, 2. Flensburg 6, 3. Montpellier 5, 4. León 3.

„Ez egy olyan mérkőzés volt, amit nem lehetett megnyerni csak az átlövők játékával. A Montpellier kiválóan variálta a védekezését, mi pedig támadásban tompák voltunk, nem mentünk elég közel a falhoz, és nagyon hiányzott a beállók támogatása, ami a javunkra dönthette volna el a mérkőzést. Természetesen nem akarjuk erre fogni a vereséget, egyszerűen most jött ki az a hihetetlen fáradtság, ami az elmúlt időszak lelki és fizikai megterhelésének köszönhető.”

A francia játékosok óriási örömünnepet rendeztek a pályán a győzelem után, de a mérkőzésen is látszott, hogy nagyon akarják a sikert. Patrice Canayer vezetőedző elmondta, nagyon tisztelik a Veszprémet, és óriási eredménynek tartja, hogy a világ egyik legjobb szurkolótábora előtt tudták legyőzni Európa legjobb nyolc csapatának egyikét.

Iváncsik Gergő nem keresett mentségeket, a válogatott balszélső kiváló csapatnak tartotta már az első, a veszprémiek által simán megnyert meccs után is a Montpellier-t. Fáradtan mozogtunk, csikorgott a gépezet – mondta Iváncsik, majd hozzátette, az edzéseken ugyanúgy készültek, mint eddig, elvégezték a szokásos munkát, most valamiért mégsem sikerült a győzelemhez kellő pluszt senkinek hozzátennie a játékhoz.

„Aki a végső győzelemre tör, annak mindenkit le kell győznie, aki szembejön – válaszolta Gál Gyula arra a felvetésre, hogy akár igen sokba is kerülhet az elveszített meccs. Ha ugyanis a Flensburg vasárnap győzni tud a spanyol Leon otthonában, pontszámban utoléri a Veszprémet, és az egymás elleni összevetés a németeknek kedvez.

Kézilabda Bajnokok Ligája, további eredmények

Az 1. csoportban befejeződtek a küzdelmek, az már korábban biztos volt, hogy a csoportot a Hamburg nyeri, az utolsó fordulóban a spanyol Pamplonának egy döntetlen is elég lett volna a második hely megszerzéséhez, de 28-27-re kikapott a dán FCK-tól, így az orosz Medvegyi jutott a legjobb 8 közé. A 2. csoportban a Croatia Zagreb iszonyú verést mért a szétesett Celjére (31-18), de a végső sorrend a vasárnapi Rhein-Neckar Löwen-Chambery meccs után alakul csak ki. A veszprémiek csoportjában vasárnap rendezték az Ademar Leon-Flensburg meccset, és a hazaiak 36-32-es győzelme az MKB csoportgyőzelmét jelentette. A 4. csoportban a tavalyi BL-döntő visszavágóján a Ciudad Real a csoportot vezető Kielt fogadta, és mivel csak két góllal (35-33) verte meg a németeket, a csoport második helyén maradt. A Ciudadot szeretné mindenki elkerülni. 

„Talán egy kicsit tudat alatt bennünk volt, hogy a franciák nem a legerősebb csapatukkal jönnek, és úgy gondoltuk, könnyebb dolgunk lesz. Azok a játékosok, akik kevesebb lehetőséget kaptak a franciáknál, most bizonyíthattak, ezért nagyon motivált ellenféllel találtuk szembe magunkat, belőlünk pedig hiányzott a tűz – tette hozzá a válogatott beálló.

Ugyanígy gondolta Eklemovics Nikola is, aki szerint nem történt semmi jóvátehetetlen, egyszerűen csak vissza kell szereznie a csapatnak azt a tüzet, ami korábban jellemezte a Veszprém játékát. „Ez ma hiányzott, nem tudtunk úgy harcolni, ahogy kellett volna, ellenfelünk pedig ezt megérezte. Sajnálom, hogy kikaptunk, de nincs idő keseregni, mert jön a hétközi kupameccs után a Szeged elleni rangadó" – tekintett már a következő célokra a halványabb napot kifogó irányító.

Még ez a játék is elég lehetett volna a franciák legyőzéséhez, ha az eddigi meccseken parádézó átlövők nem céloznak szokatlanul pontatlanul. Marko Vujin és Carlos Perez a Montpellier ellen gyenge százalékkal lőttek, Ilyés Ferencnek pedig voltak jó periódusai, amikor pályán volt támadásban, de ő sérülése miatt még nem játszhatta végig a mérkőzést.

„Korábban is próbálkoztunk már három lövős rendszerrel, amikor Ilyés játszott középen, de Sesum hiányában most ez a lehetőségünk sem volt meg" – mondta Mocsai, majd hozzátette, Putics Barna élvezi bizalmát, de a Barcelonából visszatért játékos egyrészt meccshiánnyal küzd, másrészt időre van szüksége, hogy a csapat taktikájához alkalmazkodni tudjon.

A második félidő elején volt egy olyan periódusa a mérkőzésnek, amikor a veszprémiek markában voltak a franciák, de 15-12-nél, egy kiváló szakasz után leblokkolt a csapat, előkészítetlenül, a támadásokat siettetve lőtték el a labdákat, a Montpellier pedig zsinórban négy gólt lőve visszaverte a magyar rohamot.

„A Veszprémnek pont az a játék az erőssége, amit a franciák csináltak közel tökéletesen: hosszan, türelmesen járatták a labdát, kivárták, míg rés nyílik a falon, vagy lövőhelyzetbe kerülnek az átlövők. Sajnos ez ma nekünk nem sikerült, ellenfelünknek azonban jár a gratuláció, mert nagyon jól felkészültek belőlünk, kiválóan kézilabdáztak" – mondta Mocsai.