A Veszprémnek van oka dühöngeni

2009.03.10. 13:58
A kézilabda Bajnokok Ligájának egyenes kieséses szakaszában a német csapatok dominálnak, négyen jutottak a legjobb 8 közé. Az MKB a tavalyi döntős Ciudad Reallal játszik, az elmúlt hetek formája alapján nem teljesen esélytelenül.

A nemzetközi kézilabda erőviszonyainak szinte tökéletesen megfelel a legerősebb kupasorozat, a Bajnokok Ligája legjobb 8 csapata közé jutott klubjainak névsora. Nem meglepetés, hogy mind a négy német induló ott lesz a negyeddöntőben, közülük egyedül a Flensburg nem tudta megnyerni saját csoportját (a Veszprém előzte meg őket), így az is biztossá vált, hogy lesz német párharc az elődöntőért.

A negyeddöntők párosítása

MKB Veszprém-Ciudad Real
Csehov-Rhein Neckar Löwen
Croatia Zagreb-THW Kiel
Hamburg-Flensburg

A 8 között megszokott nevek közül a Barcelona fog hiányozni, Nagy László csapata elsősorban sorsolását átkozhatja, hiszen a Ciudad Real mögött nulla ponttal továbbjutó katalánok megkapták a nyakukba a német Kielt is, így esélyük sem volt a továbbjutásra. Sokan számítottak a Leon továbbjutására is, de a veszprémiek – a két klub közös történelmének megfelelően – oda-vissza elintézték a spanyolokat.

Egy másik spanyol sztárcsapat az utolsó fordulóban esett ki, a Pamplonának elég lett volna egy döntetlen is Dániában, de 28-27-re kikaptak, így a kőkemény védekezéséről elhíresült orosz csapat, a Csehovszki Medvegyi jutott a negyeddöntőbe. Érdekes, hogy a csoportelsők az oroszokat szerették volna leginkább ellenfélnek, a másodikok pedig a német Rhein-Neckar Löwent, mivel összesorsolták őket, egy elégedett páros máris akad a negyeddöntőben.

A többieknek – és talán leginkább az MKB Veszprémnek – azonban van oka dühöngeni. A Ciudad Realt minden csoportelső szerette volna elkerülni, hiszen a spanyolok a THW Kiellel együtt kiemelkednek a mezőnyből, bármelyikük kiesése óriási meglepetés lenne. A Veszprém azonban idén már egyszer megmutatta, mit kell csinálni a spanyol sztárcsapat ellen, a Bajnokok Trófeáján (az európai Szuperkupa utódja) 50 percig verte ellenfelét.

Az alapozás végén járó veszprémiekből akkor az utolsó 10 percre kifogyott a szufla, így végül hazai pályán is kikaptak a Ciudad Realtól, de hogy a meccs mély nyomokat hagyott a vendégekben, azt jelzi Talant Dusebajev edző nyilatkozata, amelyben kifejti, egyáltalán nem örül a magyaroknak, sokkal jobban szeretett volna valamelyik német csapat ellen játszani.

Óriási feladat vár a megtizedelt veszprémiekre, ez nem vitás, de Mocsai Lajos csapata idén már nem egy komoly bravúrt mutatott be a sorozatban. A jelenlegi lebonyolítási rendszerben már ahhoz is klasszisteljesítményre volt szüksége az MKB-nak, hogy ismét a legjobb nyolc közé jusson.

A negyeddöntők további párosításai közül a legkiegyenlítettebbnek a Hamburg-Flensburg német párharc ígérkezik, bár a Bundesligában nem szerepel olyan fényesen a Veszprém mögött továbbjutó Flensburg. A két csapat a német bajnokságban már találkozott Hamburgban, akkor szoros meccsen két góllal (33-31-re) nyertek a hazaiak.

Belehúzott a Croatia Zagreb is, a címvédő Kiel elleni meccsen úgy kellene játszania a horvát válogatottal szinte egyenértékű csapatnak, ahogy idén még nem sokszor jött össze nekik. Meccsük a negyeddöntők rangadója, a két klub keretéből komplett világválogatottat lehetne kiállítani, mégis csak az egyik juthat az elődöntőbe.

Jövőre kevesebb csapattal, új rendszerben indul a BL

A következő szezontól az eddigi 32 helyett 24 csapat szerepelhet majd a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában és az elődöntőt, valamint a finálét egy négyes torna keretében rendezhetik meg - erről állapodott meg egymással a 16 középdöntős klub 14 képviselője hétfőn, a negyeddöntő bécsi sorsolásán. Az ötlet már korábban megfogalmazódott, de most az érdekeltek hivatalosan is rábólintottak. A végső döntést az európai szövetség végrehajtó bizottsága hozza meg március végi, moszkvai ülésén.