Tönkreverte a Hypót, BL-döntős a Győr

2009.04.19. 18:22
Egy szoros első félidőt egy nagyon sima második követett a Győri Audi-ETO-Hypo Niederösterreich BL-elődöntő visszavágóján, a magyar bajnok Pálinger Katalin és a 13 gólt lövő Görbicz Anita vezetésével, kiválóan védekezve jutott tovább. A döntőben a dán Viborg lesz az ellenfél.

A Győri ETO egy góllal kapott ki a Hypo Niederösterreichtől a BL-elődöntő bécsi mérkőzésén, a két szinte azonos képességű csapat visszavágója csak egy félidőn át volt szoros, a második félidőben a világsztárjai vezette hazaiak legázolták az osztrákokat.

GYŐRI AUDI-ETO-HYPO NIEDERÖSTERREICH 29-21 (12-9)

A győri gólszerzők: Görbicz 13/5, Kovacsics 3, Herr A. 4/2, Mravikova 3, Vérten 2, Hornyák 2, Spiridon 1

Hétméteresből: 9/7 ill. 9/5
Kiállítások: 10 perc ill. 8 perc
Továbbjutott a Győr 54-47-es összesítéssel

Az első játékrész ugyanolyan volt, mint az odavágón, rengeteg technikai hibát vétettek a csapatok, az alacsony színvonalú játék kevés gólt hozott. A két kapust lehetett dicsérni, Sabine Englert és Pálinger Katalin mindent fogott, a magyar kapus pont azzal a három góllal volt jobb a németnél, amivel a Győr vezetett a szünetben.

A második félidő elején még úgy nézett ki, szoros hajrában dőlhet el a továbbjutás, de Görbicz vezetésével nagyot javultak a magyar bajnok támadásai, Pálinger pedig az első félidei játékát is felül tudta múlni. A két klasszis vezetésével a győriek növelték előnyüket, és még az is belefért, hogy 10 perccel a vége előtt Simona Spiridon piros lappal kiálljon, és beálló nélkül maradjon az ETO.

Pálinger halmozta a bravúrokat, támadásban pedig a padról beszálló Kovacsics Anikó nőtt fel Görbicz mellé, az osztrákok pedig lassan feladták. Az utolsó percekre már nem maradt izgalom, benne volt a meccsben, hogy a győri szurkolók kiszámolják a tavalyi döntőst, végül a teljes kiütés elmaradt, de magabiztosan jutott a BL döntőjébe a magyar bajnok.

Teljesen megérdemelten ütötte ki a Hypót Konkoly Csaba csapata, a Győr kiváló védekezése, és Pálinger védései döntőt értek. A két mérkőzés alapján a jobb csapat jutott tovább, a döntőben a dán Viborg lesz az ellenfél, az első mérkőzést Dániában rendezik.

Konkoly Csaba vezetőedző: "Megcsináltuk! Bebizonyítottuk, hogy magyar csapat is képes bejutni a BL döntőjébe. Végig bírtuk a tempót, taktikusan és fegyelmezetten támadtunk és védekeztünk. Nagy csapat vagyunk és nagy csapatot győztünk le. Most még nem kell foglalkozni a Viborg elleni döntővel, szerdán már bajnokit játszunk."

  Pálinger Katalin: "Nagyon meg akartuk verni a Hypót, és be akartuk bizonyítani, jobbak vagyunk! A fantasztikus közönségünk előtt végig magabiztosak voltunk."

Magyar csapat legutóbb 2002-ben volt BL-döntős, akkor a Ferencváros - a most a Hypót edző Németh Andrással - nem tudott nyerni a macedón Kometal Szkopje ellen. Az eddigi utolsó magyar BL-siker a Dunaferré, 1999-ben a szlovén Krim Ljubljanát verték.