Mégis Görbiczen múlt a BL-döntő

2009.05.18. 19:25
Hiába helyettesítette a sérült irányítót mezőnyben kiválóan Kovacsics Anikó, hiába küzdött óriásit a hajrában a csapat, a kihagyott hetesek, és az átlövésből veszélytelen magyar támadások miatt ment el a meccs. 9 méterről 16 kísérletből egy gólt sem ért el a Győr, és bántóan rossz a két mérkőzés összesített hetes-statisztikája: a 22/13, ez döntött.

A Győri ETO-Viborg BL-döntő pontos EHF-statisztikáiból egyértelműen kiderül a magyar bajnok vereségének oka. A meccs végére hősiesen visszakapaszkodó győriek komoly hátrányát elsősorban az átlövők közti különbség adta, a többi poszton egyenrangú fél volt az ETO.

A kapusok között nincs jelentős különbség, Pálinger Katalin 39 százaléka (38/15) és Katrine Haraldsen 41 százaléka (38/16) közel azonos, a győrieknél ehhez még hozzátett két védést Herr Orsolya is. A kapusokhoz tartozik viszont a vereség egyik fontos része, a büntetők védési hatékonysága is: a dánok 3 hetesből 2-t bevágtak, a Győr 12/7-et lőtt, azaz az első meccs 10/6-jánál is gyengébbet.

Az átlövésből elért gólok teljes hiánya (16/0 a szaggatottról) miatt csak azért maradhatott versenyben a Győr, mert szélsői hozták magukat: Vérten Orsolya a világ egyik legmegbízhatóbb játékosa, tökéletesen használta ki helyzeteit (4/4), amihez Kataline Mravikova 3 gólt tett hozzá.

Simona Spiridon kiváló védekezése mellett mindhárom helyzetét belőtte, a két fiatal közül Kovacsics Anikó villogott (12/6), Herr Anitának pedig volt egy jó büntetősorozata, amikor zsinórban négyet belőtt, de a hajrában kapufára ejtette a meccsnullt jelentő hetest.

Tomori Zsuzsa szerepéről már írtunk korábban, a 22 éves játékos sokszor volt kénytelen rossz helyzetből lőni. Védekezését megoldotta, ezt mutatja, hogy az ellenfelek átlövői sem villogtak: Rikke Skov 11/4-gyel, a BL gólkirályi címét simán nyerő Grit Jurack 10/4-gyel lőtt.

A győriek érezték, közel kell menniük a dán falhoz, hogy gólt tudjanak szerezni, Tomori és Kovacsics 4-4 hetest harcoltak ki. A döntő előtt megsérült Görbicz Anita hiánya jelentette a különbséget, a büntetőket általában magabiztosan értékesítő irányítót játékban kiválóan pótolta Kovacsics és Herr, de a heteseknél sok volt a hiba, kevéssel több, mint amennyi belefért volna a Viborg ellen.

A mérkőzés statisztikái megtekinthetők itt.