Hihetetlen győri siker a kézilabda-BL-ben

2009.11.01. 19:20
A spanyol Itxako Navarra végig tapadt a gyengén támadó magyar bajnokra, és a hajrában át is vette a vezetést, de a Győr nagyon összeszedte magát, az utolsó percekben hozták magukat a klasszisok. Sikerével az ETO megőrizte esélyét a továbbjutásra, a következő körben a Valcea jön idegenben.

A Bajnokok Ligája legerősebb csoportjában az első kör két vesztese találkozott Győrben, a spanyol Itxako Navarra vendégjátékának már a továbbjutás szempontjából is óriási tétje volt, a győri vesztesnek bravúr kell a középdöntőbe jutáshoz.

Kiegyenlített játékkal, óriási iramban kezdődött a mérkőzés, az EHF Kupa-címvédője már az első percekben bizonyította, hogy kiváló csapat: a spanyolok lábbal hihetetlenül hatékonyan védekeztek, a győri átlövőknek a lövőhelyzetekért is nagyon meg kell küzdeniük.

A magyar bajnok a két szélső, Vérten Orsolya és Katarina Mraviková, valamint a fiatal irányító, Kovacsics Anikó góljaival egy-egy lépéssel az Itxako előtt járt, de szó sem volt arról, hogy leszakítsa a masszív spanyolokat. A vendégek szikrázóan kemény védekezésük miatt sokszor kerültek emberhátrányba, de a gyenge magyar átlövőteljesítmény miatt ezzel az előnnyel sem tudott meglépni a Győr.

A kapusok hullámzó teljesítményt nyújtottak, sem Pálinger Katalin, sem Navarro nem fogott egyenletesen jól, már az első félidő után látszott, hogy a támadásban pontosabb csapat fogja megnyerni a meccset. A szünet után változatlanul sokat hibázott Amorim (a brazil átlövő 1 góllal zárta a meccset), és a rengeteg labdát elszóró győri játékosokat újabb sokk érte, sérülés miatt kivált Vérten Orsolya.

eto

A spanyolok védekezésével a szülési szabadságról visszatérő Aurelia Bradeanu mellett egy másik román légiós, Simona Spiridon tudott valamit kezdeni, de a számtalan pontatlan támadásnak köszönhetően a spanyolok a hajrában átvették a vezetést, négy perccel a vége előtt kettővel vezetett az Itxako, a Győr a vereséggel a kiesés szélére sodródott volna.

Az utolsó percekben Kovacsics két hetesénél is higgadt tudott maradni, majd kiállítást harcolt ki a Győr, és az óriási harcoló Spiridon révén visszavette a vezetést. 30 mp-el a vége előtt a spanyolok támadhattak, emberhátrányban is megcsinálták a lövőhelyzetet, de Pálinger hihetetlen reflexmozdulattal a kapufára tolta a labdát, ezzel megmentette a győriek győzelmét.

pálinger

„Erős ellenfelet sikerült legyőznünk, de a saját dolgunkat nehezítettük meg – mondta a kezi.hunak a mérkőzés után Konkoly Csaba - Amikor sikerült előnyre szert tennünk, akkor elherdáltuk, mert a BL-ben gyorsabb tempóban kell játszani ahhoz, hogy sikeresek legyünk."

"Támadásban halvány produkciót nyújtottunk, emiatt a visszarendeződésünk sem működött, ráadásul sok labdát eladtunk. A végjátékban már olyan vehemenciával kézilabdáztunk, ami szükséges ezen a szinten. Nehéz a helyzetünk, de remélem, hogy ez a győzelem hitet ad a további meccsekhez" - tette hozzá a következő körben a Valcea otthonába utazó győriek edzője.

Győri Audi-ETO-SD Itxako Navarra 29-28 (14-13)

A győri gólszerzők: Kovacsics 7/4, Vérten 5, Mraviková 5, Bradeanu 3, Hornyák 3, Spiridon 2, Mayer 2, Amorim, Tomori 1-1
Hétméteresből
: 7/4 ill. 5/4
Kiállítások
: 4 perc ill. 16 perc
A csoport másik meccsén: Oltchim Valcea-Zvenyigorod 31-27 (18-16)
Az állás: 1. Valcea 4 pont, 2. Zvenyigorod 2 (61-60), 3. Győr 2 (58-62), 4. Itxako 0