Embertelen küzdés kell a Veszprémtől

2010.02.21. 00:16
A német Löwent a Veszprém a 2008-as KEK-döntőben egyszer már megverte, most a Bajnokok Ligájában ugyanerre készül. Az elmúlt meccsekhez hasonlóan nem lesz balkezes átlövője Mocsai Lajosnak, nagyon be kell osztania a többiek erejét. Két világklasszis kapus lesz a vendégeknél, de még náluk is jobb lehet Perics és Fazekas.

A magyar bajnok MKB Veszprém rendkívül fontos meccs előtt áll a kézilabda Bajnokok Ligájában, mert ha a német Löwent legyőzi vasárnap, nagyot lép a csoportelsőség felé.

A csoportelsők a folytatásban a negyedikek közül kapnak ellenfelet, a legjobb nyolcban pedig védettséget élveznek, csoportelsőt ugyanis nem kaphatnak. A negyeddöntő legjobbjai Kölnben találkoznak május végén, idén először van a sorozatban négyes döntő.

„Nem szerencsés, ha a csapatra még nagyobb nyomást helyezünk, eredetileg is úgy terveztük, hogy a csoport első vagy második helyét szeretnénk elérni. Sportemberek vagyunk, tehát nyilvánvaló, hogy csodás közönségünkkel az első helyért fogunk menni, de egy nagyon kemény ellenfelet kaptunk. Löwennek hívják őket, de akár egy kisebb világválogatottnak is nevezhetnénk, hiszen a kapuban a tavalyi világbajnokság és a januári Európa-bajnokság legjobb kapusai állnak: Henning Fritz és a lengyel Slawomir Szmal. Nyilvánvaló, az év legfontosabb meccse jön” - kezdte az Indexnek Mocsai Lajos.

Hozzátette, nemcsak kapusposzton, átlövőben is klasszisok játszanak, elég csak a lengyel Karol Bielecki vagy az irányító, Olafur Stefansson nevét említeni. A norvég beálló, Myrhol, aki játszott Veszprémben, egyáltalán nem biztos, hogy kulcsszerepet játszik, hiszen Klimovets és a spanyol Prieto is berakható.

A Veszprémnek kellemes emlékei vannak a Löwenről, mert a 2008-as KEK-döntőt épp ellene nyerte meg.

„Nem vagyok jós, nem tudom megmondani, és nem is szoktam azzal foglalkozni, hány gólt szabad a riválisnak lőnie, nem is lehet ezt garantálni. Természetesen minél kevesebb lenne a legjobb, de nyerhetünk akár úgy is, hogy a németek 30 gólt dobnak. Szeretnénk minél kevesebb indításos gólt kapni. Sorsdöntő lesz, hogy a felállt védelem ellen milyen hatékonysággal fejezzük be támadásainkat. Szervezett, erős falat kell átjátszanunk, olyan erőset, mint a miénk. Embertelen küzdőszellemmel akarjuk megakadályozni, kemény, feszes védekezéssel a német gólokat.

A Löwen hatos zónája a hosszú keresztpasszokra, és a belső mozgásokra is nagyon figyel, statikus játékkal nem sokra megyünk. A kreativitás döntő fontosságú, és az is, hogy az átlövőink - Terzic, Perez, Sesum - a hajrában ne legyenek fáradtak, jól be kell osztani az erejüket, mert Vujin ugye még hiányzik, és Mirkovics sem teljesen egészséges, ezért nincs balkezesünk.”

A mesteredző nem örül annak, hogy a Löwen 11 góllal kapott ki a hétközben Hamburgban, mert ilyenkor nagyon szívják magukat játékosok, hogy még egyszer ilyen ne fordulhasson elő. „Eltöltöttem annyi időt a Bundesligában, hogy ismerjem a játékosok lélektanát” - indokolt.

A svéd edző, Ola Lindgren nagy hangsúlyt fektet arra, ha már nem tudnak kapura lőni játékosai, akkor is nyomást gyakoroljanak a védőfalra, egyúttal a társaknak kedvező befejezési lehetőségeket alakítsanak. Ezzel együtt az összjátékszintjük magas.

„Kiemelkedően fontos lesz, hogy az ellenfél kapusteljesítményét felül tudjuk múlni, ehhez igazi csapatként kell viselkedni, és 60 percen át magas színvonalon játszani. Erre képesek is vagyunk” - összegzett.