Nyolc között a kézi-BL-ben a Veszprém

2010.04.03. 18:54
Az idegenben is legyőzött HCM Constanta ellen csak egy félidőt kézilabdázott hazai pályán az MKB Veszprém, de második félidei gyenge játéka ellenére egy góllal győzött, és bejutott a legjobb nyolc közé. Visszatért Marko Vujin.

A Romániában négy góllal legyőzött HCM Constanta tartalékosan, három kulcsjátékosa nélkül kezdett Veszprémben, az MKB gyorsan megmutatta, annak ellenére nem becsüli le ellenfelét, hogy 11 éve nem kapott ki három gólnál többel a BL-ben.

A gyorsan, szellemesen támadó veszprémiek a 11. percben már 8-3-ra vezettek, a Constantát irányító Zoran Kurtesnek gyorsan ki kellett kérnie az idejét.

MKB VESZPRÉM-HCM CONSTANTA 27-26 (14-9)

Veszprémi gólszerzők: Pérez 6, Eklemovics 4, Sesum 4, Sulic 3, Iváncsik G. 3, Korazija 2, Terzics 2, Gulyás 1, Iváncsik T. 1, Vujin 1/1
Hétméteresből: 2/1 ill. 5/5
Kiállítások: 10 perc ill. 2 perc

A veszprémi fal jól takart, a rossz helyzetből érkező román lövéseket pedig Dejan Perics nyelte le, nagy fölényben játszott a magyar bajnok.

Túl az első félidő felén három szerzett gólnál járt a Constanta, a románoknak a lövőhelyzetekért is vért kellett izzadniuk. A veszprémiek már színezték a játékot, Iváncsik Tamás kínaiból lövetett gólt testvérével, és szinte minden hazai akció góllal zárult.

A Constanta a félidő végére összeszedte magát, háromszor is emberelőnyben játszhattott, és lassan elkezdte csökkenteni a különbséget, de igazán közel nem tudott kerülni. A félidő utolsó másodpercében egy blokkon megpattanó román lövéssel lett 14-9 az eredmény.

Gyengén kezdte a második félidőt a Veszprém, a románok gyorsan feljöttek négy gólra, és Carlos Perez góljai ellenére tartották a lépést (38. perc: 18-13). Támadásban néhány labdát elszórt az MKB, a védekezés feszessége és Perics teljesítménye is visszaesett, de olyan közel nem tudott jönni a Constanta, hogy idegessé tegye a veszprémieket. Eklemovics Nikola góljainak köszönhetően öt gól körül maradt a különbség.

A második félidő 15. percében egy hetes elvégzésére pályára lépett a novemberben súlyos térdsérülést szenvedett Marko Vujin, a büntetőt kihagyta, de a kipattanót Pérez belőtte. Két perccel később Mocsai Lajos újra beküldte a szerb jobbátlövőt, Vujin másodszorra nem hibázta el a hetest, majd a mérkőzés utolsó perceiben játszani is beállt egy rövid időre.

A Veszprém a szünet után meg sem közelítette első félidei játékát, a románok a hajrában három gólra feljöttek (54. perc: 26-23), de addigra a továbbjutás már régen eldőlt, és a veszprémi győzelmet sem tudták komolyan veszélyeztetni, bár a 60. percben 1 gólra jöttek fel.

Az MKB Romániában sem játszott önmagához képest jól, Veszprémben egy félidőt kézilabdázott, ez bőven elég volt a szimpatikusan harcoló Constanta kiveréséhez, de a Final Fourba jutásért egy jóval nehezebb ellenfél következik.

A nyolcaddöntőkből mindenhol a jobb helyen bejutott csapat lépett tovább, a csoportját megnyerő Veszprém nem kaphat másik csoportelsőt, így a Zágrábot oda-vissza verő Barcelona, a Kielcétől otthon meglepetésre kikapó, de így is továbblépő Hamburg, a Leont legyőző Csehovszki Medvegyi, és a Löwen-Valladolid párharc győztese közül kerül ki az MKB negyeddöntős ellenfele.

„Nem azt a teljesítményt hoztuk, amit ez a csapat tud, főleg a nyitott védekezés elleni támadójátékunk volt a vártnál gyengébb – értékelt Mocsai Lajos. – A románok okos taktikával a szünet után kihasználták, hogy nincs balkezes játékosunk, mi pedig túl sok technikai hibát követtünk el. A győzelmünket, és a továbbjutást nem fenyegette veszély, de gratulálnunk kell a szívósan küzdő román csapatnak.”

„Ott vagyunk Európa legjobb nyolc csapata között, egy ilyen meccs után is igyekszünk a pozitívumokra koncentrálni: kiváló csapatunk van, csodálatos szurkolóink, és bizakodva várjuk a negyeddöntőket” A lehetséges ellenfelek közül Mocsai Lajos a Csehovszki Medvegyivel játszana legszívesebben.

Zoran Kurtes ezúttal sem jelent meg a sajtótájékoztatón, a Constanta másodedzője gratulált a veszprémi csapatnak, és elmondta, szerinte az MKB képes lehet megnyerni a Bajnokok Ligáját.