Nem bűnbakot, megoldást keresünk

2010.04.26. 19:22
Mocsai Lajos szerint a Barcelona semmivel nem lepte meg a Veszprémet, de balkezes átlövő nélkül, az átlagosnál többet hibázó átlövőkkel nem lehetett esély a szorosabb eredményre.

Az MKB Veszprém hat góllal, 33-27-re kikapott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Barcelonában csak a szünetig tartotta magát a magyar bajnok, a második félidőben gyengén kézilabdázott, a katalánok 8 gólos vezetésénél benne volt a meccsben egy komoly vereség is, végül a hattal ha nem is nagy, de némi esély megmaradt a Final Fourba jutásra.

Jegyzőkönyv

Barcelona Borges-MKB Veszprém 33-27 (17-15)

Veszprémi gólszerzők: Sulic 7, Gulyás 5, Vujin 4/1, Eklemovics 2, Pérez 2, Korazija 2, Sesum 2, Terzics 2/1, Vilovszki 1
Hétméteresből: 6/4 ill. 4/2
Kiállítások: 6 perc ill. 10 perc

A veszprémiek közül a legeredményesebb Renato Sulic, az első félidőben kiválóan támadó Gulyás Péter, és a rengeteg jó passzt kiosztó Eklemovics Nikola dicsérhető, a továbbjutáshoz a számtalan ziccert hibázó csapattársaknak, közülük is elsősorban a vállalhatatlan százalékkal próbálkozó átlövőknek kell felnőniük hozzájuk.

„Amit taktikailag elterveztünk, azt sikerült megoldanunk Barcelonában, a hatgólos vereség így különösen súlyosnak mondható – értékelt az Index kérésére Mocsai Lajos. – Volt a mérkőzésnek olyan szakasza, amikor nem működtek a támadásaink, és ezért drágán megfizettünk, ott nagyon komoly hátrányba kerültünk.”

Mocsai dicsérte a Barcelonát, amelynek egyedülálló módon három 2 méter feletti játékos alkotja a belső védőpárját, és velük tökéletes összhangban dolgozik klasszis kapusa. Sarics 40 százalék körül védett, könnyedén nyelte le a magyarok gyenge átlövéseit, de ziccereket is fogott, amikor nagyon kellett. A kapus mellett Mocsai a Barcelona taktikus támadójátékát emelte ki, a hazaiak támadói nagyon jól mozgatták a magyar falat, és sikerült kipontozniuk az egyik belső védőt, Ivan Lapcsevicset.

„A második félidő elején 9 elrontott átlövésünk volt, ezeket a Barcelona lerohanásokból elért gyors gólokkal büntette. A visszarendeződés, aminek a fontosságát a felkészülés során is rengeteget sulykoltuk, nem működött, ellenfelünk gyakorlatilag tökéletesen használta ki az ebből adódó lehetőségeket" – tette hozzá Mocsai. A szakember pontosan fogalmaz, a Barcelona 9/9-cel tudta le gyors ellentámadásait, ugyanez az arány a Veszprémnél 3/5 volt.

„A legjobb nyolcba jutott csapatok közül egyedül nekünk nincs balkezes átlövőnk (Marko Vujin sérülésből tért vissza, még nem kaphatott teljes meccsterhelést), ami érthetően beszűkítette taktikai lehetőségeinket. Sokat kellett vállalnia a többi átlövőnek, elfogytunk a végére, de azt is látni kell, hogy a Veszprém milyen ellenfelekkel vívott meccsekkel készül fel egy BL-negyeddöntőre, és milyenekkel a Barcelona.”

„Egyszerű lenne rákenni a vereséget néhány játékosra, de ez nemcsak azért áll távol tőlem, mert etikátlan, hanem azért is, mert még lesz egy visszavágó, ahol ugyanezek a játékosok akár el is dönthetik a javunkra a továbbjutást. Nem bűnbakot, hanem megoldást kell találnunk."

"Iváncsik Gergő egy fertőzés miatt teljesen legyengült, Pérez Carlos pedig számtalan meccset nyert már meg nekünk, de mégsem várhatjuk el tőle, hogy mindig a hátára vegye a csapatot.”

Mocsai nem érezte úgy, hogy a felkészüléssel gond lett volna, és nem ért egyet azzal, hogy az év meccsén csapata kulcsjátékosai rossz formában voltak. A Barcelona nem lepte meg semmivel a Veszprémet, de saját erényeire tökéletesen erősített rá, amivel elbizonytalanította csapatát, ennek köszönhető, hogy az MKB nehéz helyzetből várja a visszavágót.

„Nem érzem úgy, hogy háttérbe szorítanám Fazekas Nándort – válaszolta Mocsai arra a kérdésre, miért nem védett többet a magyar válogatott kapusa, amikor Dejan Perics messze elmaradt a tőle megszokott hatékonyságtól. – Perics volt a Barcelona játékosa, több hasonló hőfokú meccset játszott ebben a csarnokban, és nagyon készült erre az összecsapásra. Az első félidő végén volt néhány komoly bravúrja, akkor abban bíztam, hogy felszívja magát, egyébként pedig nem mondható, hogy kapushibákból kapott gólokat, gyakorlatilag a gólok felénél kiszolgáltatott helyzetben kellett volna hárítania.”

Mocsai tisztában van vele, rettenetesen nehéz dolga lesz a Veszprémnek, hogy hatgólos hátrányból fordítson a sztárokkal érkező Barcelona ellen, de bízik a csapatában. „Kiváló sportemberekből áll a csapatom, senkit nem tör össze a kudarc, csak még jobban akarunk bizonyítani a világ legjobb közönségének. Az előttünk álló feladat iszonyúan nehéz, de úgy készülünk, hogy mi jutunk a Final Fourba.”

A visszavágót május 1-én játsszák a Veszprém Arénában.