A jobb felső a vakfolt a kézi-vb-n

2011.01.21. 14:42
Lezárult a csoportkör a kézilabda világbajnokságon, a legjobb tizenkettőben ott van a magyar férfi válogatott is, kigyűjtöttük hátralévő ellenfeleink eddigi statisztikáit. Tanulságosak.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) honlapján valamennyi csapatnak megvan a lőlapja, ezekből elemezzük a mieinkét, és a három középdöntős ellenfélét.

Szembetűnő, hogy a magyarok a kapus bal kezére, vagyis a bal felsőbe voltak a leghatékonyabbak, mindössze egy lövést hibázott a csapat. Császár háromszor lőtt ide, Iváncsik Gergő a szélről ötször, mindössze Lékai Máté hibázott.

A magyar válogatott lövőteljesítménye (forrás: ihf.info)
A magyar válogatott lövőteljesítménye (forrás: ihf.info)

Az is egyértelmű, hogy a legnagyobb gondot a jobb felső sarok kilövése jelenti, Katzirz és Ilyés ugyan ötször próbálkozott, de egyszer sem talált be. Mocsai Tamás tizenkettőből kétszer vágta be oda a labdát.

A 66/14-es mutató azért is gyenge, mert a torna favoritjának számító címvédő franciák 36 kísérletből lőttek 13 gólt. a középdöntőre csatlakozó Carlos Perez bevetése javíthat ezen a mérlegen, és szükség is lesz rá, ha szeretnénk elérni valamit.

A francia válogatott lövőteljesítménye  (forrás: ihf.info)
A francia válogatott lövőteljesítménye (forrás: ihf.info)

Következő ellenfelünk is az alsó sarokra tartó lövéseknél a leghatékonyabb, de ezzel valamennyi csapat így van. Jerome Fernandez és Karabatic egyszer hibázott, ha az alsót vette célba, huszonegy lövésből hússzor gólt szereztek. (A post a kapufát jelöli, emellett nyilvántartják a mellément és blokkolt lövéseket is.)

Hétfői ellenfelünk, Németország, akit az olimpiai kvalifikációs tornáért meg kellene vernünk, ötvenből tizennyolcszor talált be a jobb felsőbe. (36 százalékos a mutató.) Ha a kapu közepét, vagy a másik sarkot célozták lövőik, akkor mindössze egyszer hibáztak.

A német válogatott lövőteljesítménye  (forrás: ihf.info)
A német válogatott lövőteljesítménye (forrás: ihf.info)

A bal alsóra az egész tornán a német válogatott a leghatékonyabb, mind a 21 kísérletből gól lett. Nagyon figyelni kell tehát erre a két kapusnak, Mikler és Fazekasnak, ha sikeresek akarunk lenni ellenük.

Spanyolország statisztikái eddig nem a legjobbak, kimagasló eredményt nem is értek el, és bármennyire is jó a két kapus, Hombrados és Sterbik Árpád, a bal felsőből egy lövést sem szedtek ki, mind a kilenc utat talált a hálóig. A két Entrerrios (Alberto és Raul) tizenegyszer akarta kilőni a jobb felsőt, sikertelenül.

A spanyol válogatott lövőteljesítménye  (forrás: ihf.info)
A spanyol válogatott lövőteljesítménye (forrás: ihf.info)

„Nagyon sok összetevője van annak, hogy ez így alakul. Természetesen az is közrejátszik, hogy a kapusok többnyire jobb kezesek, könnyebb védeni a felsőt, és ezeket a labdákat nagyobb hatásfokkal hárítják. Több a jobbkezes a pályán, akik visszahúzzák a labdát, de erre a kapusok is készülnek, hiszen tudják előre, kinek melyik a kedvenc sarka, milyen helyzetekben milyen megoldást választ a legszívesebben. A blokk is takarhatja másik oldalt, így felkínálják a jobbot, de a kapusnak könnyebb odaérni, bár a németeknél épp fordítva van. A lefelé tartó labdáknál lábbal kellene védeni, ezek megpattanhatnak, és hát lábbal senki sem annyira ügyes, mint kézzel” - adott szakmai magyarázatot Marosi László, korábbi világválogatott játékos.