A fáradtság a legnagyobb ellenfelünk az Eb-n

2012.01.21. 16:56

A magyar férfi kézilabda-válogatott nem kapott ki a szerbiai Európa-bajnokságon a legutóbbi világbajnokság győztesétől illetve bronzérmesétől. A spanyolok ellen bravúrral mentett pontot Császár Gábor időn túli hetesével (24-24), a franciákat az utolsó tíz percben hagyta állva, amikor mozdulatnak, hibának, gólnak kétszeres értéke van. 26-23 lett a vége.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány így értékelte az elmúlt három meccset. „Nagyon hálásak vagyunk a magyar emberek támogatásáért. Két lábbal a földön maradva továbbra is töretlen küzdőszellemmel, összetartással dolgozunk tovább, hogy a csapatnak megmaradjon erős kisugárzásra. Türelmesen kézilabdáztunk az eddigi három mérkőzésen, ez hozta meg az eredményeket. Az Európa-bajnokság első időszaka lezárult, immár Izland ellen készülünk. A legszilajabb északi csapat lesz az ellenfelünk vasárnap, rendkívül erős válogatott, de természetesen szeretnénk ismét jó eredményt elérni."

Ilyés Ferenc csapatkapitány, a legtöbbet pályán lévő magyar így nyilatkozott: „Az eddig történtek bebizonyították, hogy nincs lefutott meccs, bármelyik csapat legyőzheti a másikat. A franciák ellen több pihenőt kaptak azok is, akik korábban kevesebbet léptek pályára, így egyre többen kapcsolódtak be jó játékkal az Európa-bajnokságba. Mindez nagyon fontos, hiszen adott a lehetőség, hogy jó eredményt érjünk el, ha tovább dolgozunk, és ha bírjuk erővel. Ennek a társaságnak valóban a csapategység a legfőbb erénye."

Császár Gábor tizenhét góljával a legeredményesebb magyar, és összesítésben is a legjobb tíz között van. „Ilyen összetartás mellett fantasztikus ebben a válogatottban szerepelni. Külön öröm számomra, hogy a 150. válogatottságomat a franciák legyőzésével ünnepelhettem. Sokan féltettek minket az Európa-bajnokságtól, de most még jól is jöhet, hogy a D-csoportból érkező csapatok olyan ellenfelekkel találják magukat szembe, mint a francia és a spanyol válogatott. A legnagyobb ellenfelünk a fáradtság, mindent megteszünk, hogy eredményesen szerepeljünk.”

A tizenöt gólos Mocsai Tamás így látta: „Többször is egy igazán jó eredmény küszöbén álltunk már a válogatottal, gondoljunk csak a 2007-es világbajnokságra, vagy a 2008-as Eb-re, most akár át is léphetjük ezt a küszöböt. Sikerült valamennyi meccsünk végkimenetelét nyitva tartani egészen a végjátékig, mert türelmesen kézilabdáztunk. Természetesen fáradtak vagyunk, de ezt valamennyi csapat elmondhatja magáról."

2007-ben a dánokat vertük, de a középdöntőben már nem nyertünk meccset, így az addig vitt négy ponttal még a nyolc közé sem sikerült bejutni. 2008-ban a spanyolok elleni győzelemmel indultunk, de akkor a svédeket nem sikerült verni, így odalett az olimpia.

A franciák ellen minden második labdát megfogó Fazekas Nándor elismerte, önmagunknak tettük magasra a lécet. „Nagyon komoly eredményt érhetünk el, ám most jönnek a legnehezebb meccsek az Eb-n. Dolgozunk tovább."  

Izland a legutóbbi olimpia ezüstérmese, de már öregedő csapat, igaz, a fiatal Palmarsson a Kiel légiósa. A legutóbbi vb-n simán vertek bennünket, de akkor a spanyolok és a franciák is könnyedén múltak felül.

Szlovéniát egy góllal verte Mocsai csapata a vb-selejtezőben, erős csapat. Még náluk is erősebb a négy ponttal álló Horvátország, amelyik nagyon motivált, hiszen sok szurkolója előtt játszik.

„Az utolsó percekben a boldogságtól borsódzott a hátam, hiszen nem mindennap élhetünk át ekkora sikert. A spanyolok elleni döntetlen után úgy fogalmaztam, fél csoda, amit eddig átéltünk. Olcsó poén lenne azt mondani, hogy a csoda teljessé vált, már csak azért is, mert azt gondolom, még előrébb juthatunk, hiszen nem lépünk pályára esélytelenül a középdöntőben sem. A magyar szurkolók támogatására óriási szüksége lesz a csapatnak vasárnap, kedden, majd szerdán is, ezért a Magyar Kézilabda Szövetség igyekszik minden segítséget megadni a magyar drukkereknek, hogy minél többen szurkolhassanak a válogatottnak Újvidéken” – mondta Vetési Iván elnök.

Jegyzőkönyv

I. csoport (Belgrád): 1. Németország 4 pont (53-47), 2. Szerbia 4 (46-40), 3. Lengyelország 2, 4. Macedónia 1 (49-50), 5. Svédország 1 (50-55), 6. Dánia 0

II. csoport (Újvidék): 1. Horvátország 4 pont, 2. Spanyolország 3 (53-50), 3. MAGYARORSZÁG 3 (50-47), 4. Szlovénia 2, 5. Izland 0 (61-65), 6. Franciaország 0 (49-55)

A magyar érdekeltségű csoport hozott eredményei:
Spanyolország-Franciaország 29-26
Horvátország-Izland 31-29
Horvátország-Szlovénia 31-29
Magyarország-Spanyolország 24-24
Szlovénia-Izland 34-32
Magyarország-Franciaország 26-23

A magyar érdekeltségű csoport további középdöntős programja:
1. forduló, vasárnap:
Magyarország-Izland 16:10 ó
Franciaország-Szlovénia 18:10 ó
Horvátország-Spanyolország 20:10 ó
2. forduló, kedd:
Spanyolország-Izland 16:10 ó
Horvátország-Franciaország 18:10 ó
Magyarország-Szlovénia 20:10 ó
3. forduló, szerda:
Franciaország-Izland 16:10 ó
Spanyolország-Szlovénia 18:10 ó
Magyarország-Horvátország 20:10 ó