Már csak a férfi kézisekben bízhatunk

2012.04.06. 00:26

„A tét sem mindennapi, de az előttünk álló siker sem. Ilyés Feci azt kérte tőlünk: küzdjünk önmagunkért, a válogatottért és a nemzetért. Meg fogjuk tenni” – mondta az Indexnek Zubai Szabolcs válogatott kézilabdázó a pénteken kezdődő olimpiai kvalifikációs torna előtt.

A magyar férfi kézilabda-válogatott nélkül már többször rendeztek olimpiát, de olyan még nem fordult elő, hogy egyik csapatunk – sem a nők, sem a férfiak – se legyen érdekelt a sportág 1972-es olimpiai tagsága óta. Mivel a nők már tavaly kiestek, a férfiakban bízhatunk.

Mocsai Lajos válogatottja is csak azért kerülhetett a pénteki kvalifikációs tornára, mert a tavalyi vb-n legyőzte a jobbakat: Norvégiát, Németországot és Lengyelországot bravúrokkal verve lett hetedik. Előzetesen mindhárom országot jobbnak gondolták a magyarnál, kicsit le is kezeltek bennünket, most azonban eljutottunk oda: nem könyvelik el előre a biztos magyar vereséget.

A keret és a program

Kapusok:    Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged)

jobbszélsők:  Gulyás Péter (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Krivokapic Milorad (Cimos Koper), Laluska Balázs (MKB Veszprém), Mocsai Tamás (SG Flensburg-Handewitt)
irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Pick Szeged), Nagy Kornél (Dunkerque)  
beállósok: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
balátlövők: Katzirz Dávid (Csurgó), Perez Carlos (MKB Veszprém), Putics Barna (Gummersbach)
balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)
Ketten kimaradnak, egyszerre csak tizenhat játékos nevezhető.

A göteborgi olimpiai selejtező programja:
péntek: 14:45 ó: MAGYARORSZÁG-Macedónia, 17 ó: Svédország-Brazília
szombat: 13:45 ó: MAGYARORSZÁG-Brazília, 16 ó: Macedónia-Svédország
vasárnap: 14:45 ó: Brazília-Macedónia, 17 ó: MAGYARORSZÁG-Svédország

A már említett Ilyés Ferenc csapatkapitány, aki a múlt héten törte el a bokáját, és Iváncsik Tamás kiesése ellenére joggal gondolhatjuk, ebből a csoportból tovább kell jutnunk. Nemcsak azért, mert a három mostani ellenfelet egyaránt legyőzte a válogatott a legutóbbi meccsükön.

Legutóbbi eredmények a mostani ellenfelekkel

Svédország 2009-es vb (31-30), Macedónia Eb-selejtező (27-22, 29-26), Brazília tavalyi vb (36-24)

Mocsai ugyanakkor valamennyi nyilatkozatában emlékeztetett arra, senkit sem szabad lebecsülni, mert a brazilok is képesek meglepetésre, a macedónok szurkolóik támogatását is élvezik.

Emellett a Nacsevszki testvérek, a korábbi kiváló bírópáros diplomáciai támogatását is ki kell emelnünk. (Ha az nincs, nagy valószínűséggel már az Eb-n sem juthattak volna el az ötödik helyig.)

Három bírópárost neveztek az eseményre, egy spanyolt, egy franciát és egy szlovént. Nem szabad, hogy rajtuk múlhasson.

A magyar csapatnak félnie egyik válogatottól sem kell, hiszen kettőt is fel tudnánk sorolni, amelyek erősebbek ezeknél, de már a selejtezőig sem jutottak el. Bárki gyomra jobban összeszorult volna, ha a macedónok helyett a németek jönnek az Eb-ről.

Mocsai mester elismerte, a macedón meccs prioritást élvez, mert hatalmas lökést adhat, illetve kipihenten érkezünk rá. A magyar válogatottban ott lesz Lékai Máté és Carlos Perez is, akik az Eb-ről hiányoztak, így nyilván támadási variációink nem lesznek annyira sablonosak, mint nélkülük. Lékai kiismerhetetlensége jól jöhet, a 41 éves, fájó vállú Perez pedig, ha csak tíz percig is, de átlag felettit képes nyújtani.

A másik átlövő poszton most is megvan a variálási lehetősége a kapitánynak, de valószínűleg a klubjában csak tíz perceket kapó Mocsai Tamás fog kezdeni. Krivokapics sikerélménnyel érkezik, mert a Koper kiütötte a Kielcét a BL-ből.

És ott lesz még beállóban Zubai Szabolcs, aki szerint most vannak a legjobb korban, a csapatból vannak öten is, akik a 84-es, korosztályos vb-érmes korosztályhoz tartoznak, ezért ez egy vissza nem térő esélyük.

Az oddsokat is érdemes megemlíteni: a macedónok elleni magyar siker másfélszeres pénzt ér, holott az Eb-n, a csoportban ragadó orosz válogatott ellen majdnem háromszoros volt a magyar siker szorzója.

Egész biztos, hogy nem lesz könnyű meccs. A macedónok szívósan fognak küzdeni, de felőrölhetőek. Nyilván hatalmas dilemma, hogy milyen harcmodort válasszunk, rohanjunk-e a meccs bizonyos szakaszaiban, vagy mindig fegyelmezetten zárjunk vissza. Amikor az Eb-n 23 gólt kaptunk, nyertünk, ha 24-et, már csak döntetlenre voltunk jók. (Azt megelőzően a vb-n a norvégok 23-at, a németek 25-öt, a lengyelek 28-at lőttek nekünk, mégis a magyar csapat nyert)

A Lazarov-rejtély

Borsos Attila elnökségi tag amondó, a védekezés lesz a legfontosabb ezúttal is. „Örök mondás, itt is érvényes, rombolni könnyebb, mint építeni. Lazarovot ismerjük. A kapuban az a Fazekas Nándi lesz, aki éveket játszott vele, szinte fel sem kell készülnie belőle, ismeri a mozdulatait. Csak az a kérdés, mennyire érez bele az elején a gondolataiba, mennyire tudja a védelem kényszerhelyzetbe hozni. És Lazarov azért nem a dán Mikkel Hansen, aki akkor is a kapuba vágja a labdát, ha tudjuk, melyik sarkot fogja választani. Lazarov nagy érték, ezt magam sem vitatom, de kétélű fegyver, mert ha netán nem megy neki, akkor is elvállalja a lövéseket. És persze arra is törekednünk kell, hogy ne tudják lecserélni őt gyorsan a védekezésre, mert akkor a védelmük sokkal sebezhetőbb. Így elmondva persze minden egyszerűbb” – mondta az egykori balkezes szélső, aki a nemzetközi szövetségbe is bekerülhet hamarosan.

Így jön össze a tizenkettes olimpiai mezőny:

A már londoni résztvevők: Franciaország (világbajnok), Dánia (Európa-bajnok), Nagy-Britannia (rendező), Argentína (Dél-Amerika), Dél-Korea (Ázsia) Tunézia (Afrika)

A másik két selejtezős csoport:

Spanyolország, Lengyelország, Szerbia, Algéria (Alicante)

Horvátország, Izland, Chile, Japán (Zágráb)

„Lazarov kikapcsolásában nekem is meglesz a szerepem, mert én leszek előtte a kettes poszton. Ha befelé indul, akkor is mennem kell vele. Kaptam sok-sok meccsfelvételt róla, ismerem a mozgását. Lazarovot külön analizálta a magyar stáb, nemcsak eredményes, jól szolgálja ki a társait. Személyre szabott filmem van róla, ezeket nézegettem már napok óta” – mondta a csapatkapitány (Fazekas Nándor) helyettesének választott 28 éves Zubai.

Ilyés kiesésével Schuch és Laluska lesz a védelem közepén, egy éve együtt edzenek nap mint nap a Veszprémben, ami nagy előny. A hátrány, hogy mindkettőt korán ki szokták szórni, helyükre pedig Katzirz tehető. Szerkezeti gondjaink tehát vannak, többnyire várhatóan kettőt fog cserélni Mocsai. Ez most mégsem akkora hátrány, mert a macedónok is cserélnek legalább egyet, de inkább kettőt.

A magyar válogatottnak mindig az egység volt a legnagyobb előnye, most nemcsak egymásért, Ilyésért is küzdenek, emellett játékban folyamatosan fejlődő pályán áll.

Mocsai az utolsó két napot a belső motiváció növelésére, a csapat összekovácsolására szánta a kötelező videózás mellett.

Ha emberelőnyös játékban hatékonyak leszünk – ez a világversenyeken nem mindig sikerült -, ha most sem lesz törés a fejlődésben, ha rövidek lesznek a holtpontjaink, akkor Londonban még tovább lehet csiszolni egymáshoz a játékosokat. És ne feledjük, az olimpián – a sportágban nincs ennél könnyebb világverseny - szerencsés sorsolással a nyolc nagyon könnyen elérhető.

Az előző, 2008-as olimpiai selejtezőben az Eb-ről továbbjutó csapatok, Svédország valamint Norvégia három hónapon belül még egyszer nem tudtak csúcsformába kerülni, ez mindenképp sokatmondó. A svédeket akkor Izland, Norvégiát a spanyolok ütötték ki.

Mindenki Göteborgba!

„Mintegy 1000-2000 macedón szurkoló érkezik a pénteki találkozóra buszokkal, így arra kérnék mindenkit, akinek van rá lehetősége Magyarországról Göteborgba utazni, illetve a Svédországban élő magyarokat, hogy minél többen jöjjenek szurkolni a magyar válogatottnak. A januári Európa-bajnokságon a macedónok szinte hazai pályán játszottak Nisben, 4-5 ezer szurkolójuk előtt, és láttuk, ez mennyire megsokszorozta az erejüket. Reméljük, e tekintetben is fel tudjuk venni velük a versenyt" – mondta Mocsai Lajos.

A magyar és macedón válogatott együtt utazott Bécsből Göteborgba. A macedónok már hajnal kettőkor keltek, míg a mieink kényelmesen átértek Mosonmagyaróvárról a 9.50-es géphez.