BL-rekordot ért a masszív győri védekezés

2013.04.06. 19:07
A bámulatosan jól kezdő Győr az előnyéből leadva 22-24-re verte a román Oltchim Valceát a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. A győzelemmel rekordot is döntött, nem volt még csapat, amelyik sorozatban 13 mérkőzést nyert volna a BL-ben.

A Győr a Bajnokok Ligájában még sosem győzte le idegenben a Valceát, de az első percektől mutatott masszív védekezés sejtette, erre jó esélye van most. A románok teljesen tanácstalanok voltak, az első percekben még lövésig sem jutottak. Később pedig a Győr két középső védője, Amorim és Tervel osztotta ki sorra a blokkokat.

A támadásokban Görbiczék Lökét próbálták megjátszani, akit meg is találták a labdák, de kapura lőni nem nagyon tudott, azonnal két-három valceás vetette rá magát. Ebből kapta is a heteseket a Győr, Görbicz pedig kettőt be is lőtt, majd Amorim egy nagy roham végén bombázott kapuba. (0-3).

Az első Oltchim-gól a hetedik percben esett, Bulatovics átlövésből talált, de ettől sem kapott lendületet a Fradit kiverő csapat. Löke végre lőni tudott, és talált is beállóból, majd a következő támadásnál hetest harcolt ki, amit Görbicz nem hibázott el, ezután Amorim talpról lőtt óriásit, és öttel ment a Győr (1-6). A következő román támadásnál viszont a brazil játékost kétperces büntetést kapott, a hetest pedig Bulatovics lőtte be.

A másik oldalon Görbicz hát mögötti passzából Löke fejezte be a figuárát, amire Nechita válaszolt. Amorim megkapta a második kiállítását, és mint az később kiderült, ez majdnem végzetesnek bizonyult. Ambros Martín ezután a meccs végiég csak támadásban vitte fel a játékost, Tervellel pedig más nem tudott hatékony belső védőpárost kialakítani.

A Győr Amorim nélkül a két irányítós játékot is kipróbálta, és a Kovacsics–Görbics-páros be is vált. A gyors labdajáratásokra nehezen reagált az Oltchim, így hétgólos hátrányba került. (5-12). A nagy előny azonban nem tartott sokáig,  támadásban az Amorim pótlására behozott Rédei Soós nem igazán találta a helyét. Pontatlanná váltak a befejezések, és egymás után kapta leindításból a gólokat a Győr, de Haraldsen jó védéseinek köszönhetően négy góllal még vezetett a félidő végéig.

A második félidőben aztán az Oltchim lendületet kapott, már nem a beállósra próbálták felépíteni  a támadásokat, hanem egyre többet lőttek távolról. Bulatovics félelmetes formába lendült, bár Haraldsen sokszor leért a sarkokra, így is szórt hat gólt a második félidőben a Oltchim átlövője. A Győrnek a támadások sem mentek igazán, az egész csapat szétesett kicsit. A 36. percben megalázó módon még Navarro kapus is gólt dobott az üresen hagyott győri kapuba. (14-16).

Ambros Martín időkérése után úgy tűnt, megnyugodnak Görbiczék és folyamatosan tartják a két-háromgólos előnyt, sőt Görbicz jó cselezése után újra néggyel mentek a a 45. percben, (16-20), de Bulatovics megint tarthatatlanná vált, Amorim pedig egyre pontatlanabbá vált lövésben és passzban is. A román csapat már az egyenlítésért (21-22) is támadhatott, de a védekezés ismét keményebbé vált, Görbicz hetesével pedig újra kétgólos lett az előny. Curea egy gyors támadás után még reményt adott a Valceának az egyenlítésre, de még úgy sem jött össze, hogy Görbicz hetest hibázott. Tervel a legjobb pillanatban lopott labdát, és Radicsevics lökése után Kovacsics állította be a végeredményt.(22-24)

Női BL, elődöntő, 1. mérkőzés:

Oltchim Valcea (román)-Győri Audi ETO KC 22-24 (10-14)
gól: Bulatovics 8/1, Nechita 4, Manea 2, Meirosu 2/1, Pineau 1, Farcau 1, Bradeanu 1, Curea 1, Barbosa 1/1, Navarro (kapus) 1, illetve Görbicz 8/4, Amorim 6, Kovacsics 4, Löke 2, Rédei-Soós 2, Orbán 1, Radicsevics 1

A másik ágon a Krim Ljubljana 24-22-re nyert a norvég Larvik otthonában, pedig a szlovénoktól több alapjátékos sérülés miatt hiányzott.

Larvik (norvég)-Krim Ljubljana (szlovén) 22-24 (9-16)

A visszavágók időpontjai:
Győr-Valcea, csütörtök 19.00, Veszprém
Ljubljana-Larvik, április 13., szombat, 20.30

.