Hárman pályáznak budapesti BL-döntőre

2013.09.20. 00:46
Pénteken kiderül, hogy az európai szövetség létrehozza-e a nőknél is a Bajnokok Ligája négyes döntőjét. Ha lesz ilyen torna, a legelsőt szinte biztosan Budapesten rendezik, amire hárman pályáznak.

A férfi klubkézilabda csúcseseménye 2010 óta a Final Four, azaz a Bajnokok Ligája döntője, ahol a sorozat négy állva maradt csapata egy hétvége alatt dönti el, ki nyeri a legrangosabb trófeát. A női kézilabdában ilyen tornát nem rendeztek még. Eddig.

Az EHF, az európai kéziszövetség végrehajtó bizottsága azonban pénteken egybehangzó vélemények szerint úgy dönt, hogy 2014 májusában a legjobb négy női klubcsapat is Final Fourban csap össze a BL-serlegért. Ha ez így lesz, az elsősorban a magyar kezdeményzésnek köszönhető, Magyarországról három pályázó is van az első ilyen torna megrendezésére.

A Final Fourra a kiírás szerint pályázhat klub, nemzeti szövetség, vagy ügynökség is. Az EHF értelemszerűen a legutóbbit szeretné, mert ha a pályázó klub, vagy a pályázó nemzeti szövetség csapata nem jut be, az kellemetlen helyzetet okoz, a döntő érdektelenségbe fulladhat.

A Magyar Kézilabda Szövetség a Hungarofesttel közösen, az állami tulajdonú, nonprofit kft. szakmai partnereként próbálja elnyerni a rendezést. Rajtuk kívül két magáncég, a SportConcept menedzseriroda, és a Nexus Communication nevű cég is pályázik. A legutóbbi információk szerint külföldiként egyedül a Krim Ljubljana rugaszkodna neki a rendezésnek.

Vetési Iván, a hazai szövetség elnöke magabiztos, mi vagyunk a Final Four esélyesei, ezt támasztja alá, hogy Michael Wiederer, az EHF főtitkára márciusban Budapesten - miután találkozott a magyar szövetség vezetőivel - bejelentette: nagy az igény a magyarok részéről, hogy az első női Final Fournak Budapest legyen a házigazdája.

„Azért van három magyar pályázat, mert mindenki a maga útját járta. Az egyiket nem ismerjük, a másikat igen, a harmadikkal a szövetség összefogott, ott vagyunk a Hungarofest pályázata mögött, olyannyira, hogy a Papp László Arénában már a lehetséges időpontokat is lefoglaltuk. A női Final Four valahol a mi kezdeményezésünk, erre a magyar szövetség már korábban is csinált üzleti tervet. A női kézilabda budapesti ünnepét tervezzük" - mondja Vetési.

„Nagy esélye van, hogy az EHF a Final Four bevezetése mellett dönt pénteken, nagyobb annál, minthogy nem lesz Final Four, de azért 90 százalékosnak még nem mondanám a szándékot. Ennek a négyes végső tornának ugyanis ki kell termelnie majd a pénzdíjakat, fedezni az utazási költségeket - az üzleti perspektíva dönt majd. Ellenfelünk Ljubljana, nem ismerjük a pályázatukat, kicsivel nagyobb a csarnokuk, de a saját BL-meccseikre sem tudják azt megtölteni, pedig ingyen engedik be a nézőket - nagyobb sanszunk van nézővonzásban a szlovénoknál."

Egyértelműen a magyar rendezés mellett szól, hogy a Győr a sorozat címvédője, papírforma szerint idén is bejut a legjobb négy közé, és erre komoly esélye van a Ferencvárosnak is, garantált lenne a telt ház. „Most a magyar bajnokság a legerősebb a világon, másutt aligha vív két-három ennyire kiemelkedő csapat” - állítja az elnök.

A magyar pályázatok főbb elemei egybecsengenek, mindhárom jelentkező a Papp László Sportarénával kandidál, a Final Four május 3-án és 4-én lenne. Üzleti tervet készítettek, de a kiírás még nem elég pontos, így egyelőre nem tudható, hogy rentábilis lehet-e a rendezvény. A pontos költségek, azaz a részvevő csapatok, újságírók, az IHF képviselőinek utaztatása, elszállásolása, ellátása, a marketingköltségek, a sportaréna bérleti díja nem publikus adat, de sok tízmilliós összegről van szó.

Bevétel jöhet a marketingtevékenységből, a jogdíjakból, a belépőkből, a még nem pontos kiírás miatt ez is nehezen kalkulálható, például azt sem lehet még tudni, hogy a résztvevő csapatok, illetve a rendező milyen arányban részesül majd a hirdetési és jegybevételekből.

A torna lebonyolítására csak az Aréna jöhet szóba, ahol telt háznál nagyjából 9000 néző láthatná a meccseket.

A SportConcept nevű sportmarketing ügynökség sok férfi és női válogatott kézilabdázót képvisel, van tornaszervezői tapasztalatuk, az augusztusi, győri nemzetközi torna referenciamunka volt. Annak szervezésénél egymást segítették a Győrrel, jóban vannak a klubbal. „Csodálkoztam, de várható volt, hogy Magyarországról több pályázó is lehet, hiszen presztizsben és várhatóan anyagilag is megéri a rendezés" - mondja Bognár Nándor, a cég ügyvezetője.

A Nexus 17 éve foglalkozik szervezéssel, több, mint 1800 rendezvényük volt. „2013-ban volt szerencsénk az V. IHF U19 kézilabda világbajnokság szervezésében részt venni, jó értékeléseket kaptunk. Ez adta az ötletet, hogy elinduljunk a nyilvános pályázaton" - mondja Simon Gábor ügyvezető.

A szövetség örül, hogy több pályázó is van Magyarországról, hiszen ez is azt mutatja, hogy a kézilabda népszerűsége egyre nagyobb, nem csak a szurkolók között, hanem üzleti körökben is. „Az MKSZ még nem dolgozott a Hungarofesttel, mert nem volt olyan rendezvényünk, amelynek megrendezésekor indokolt lett volna külső, nem szakmai partner bevonása. Miután azonban a terveink  - és az EHF elvárásai - szerint a Final Four nem csupán sportesemény lesz, hanem egy sokszínű, látványos kulturális rendezvény is egyben, úgy gondoltuk, érdemes olyan céget találni, amelynek van komoly tapasztalata és referenciája ezen a téren" - mondja Ágai Kis András kommunikációs igazgató.

Mindkét másik magyar pályázót ismerjük, de csak az egyikkel állunk kapcsolatban. A SportConcept vezetői fontosnak tartották, hogy tájékoztassanak minket a pályázatukról, a Nexus Event terveiről, elképzeléseiről viszont nincsenek információink."