Meghalt Karl Erik Böhn

2014.02.02. 09:20
Vasárnap hajnali 3.30-kor elhunyt a magyar női kézilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya. A 48 éves Böhn egy éve, tavaly február óta küzdött a leukémiával, kemoterápiás kezeléseket, csontvelőátültetést kapott. Úgy tűnt, javul a norvég szakember állapota, amikor december 23-án az orvosok közölték vele, hogy betegsége gyógyíthatatlan.

Böhn 1965. február 14-én született, 126-szor játszott a norvég férfi válogatottban, 1994-től három éven át a férfi csapat másodedzője.

1998 és 2002 között a Drammen edzője, legjobb eredménye egy KEK-elődöntő volt.

2002-ben volt először női csapat mellett, a Larvik másodedzője. Norvégia a nőknél páratlanul sikeres, az alapokat nagyjából ekkor teremtették a szakágban. A 2004-es olimpiáról ugyan hiányoztak, a 2008-as és a 2012-es olimpiát is megnyerték.

Böhn 2005-től a Larvik vezetőedzője, 2008-ban KEK-győztes, 2010-ben Bajnokok Ligája-elődöntős.

2011 januárjában köszönt el a csapattól, felesége, a világ egyik legjobb játékosa, olimpiai bajnok, ekkor már Magyarországon játszott. Heidi Lökét ő is követte Győrbe, 2011 augusztusában nevezték ki a magyar női kézilabda válogatott kapitányának, amelyik lemaradt az olimpiáról.

A Győr 2011 novemberében megvált edzőjétől, Konkoly Csaba helyét ő vette át. Egy gólon múlt, hogy a csapattal nem nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a Podgorica lett a legjobb.

A válogatottal a szerbiai Európa-bajnokságon nem mutatkozott be jól, mert kikapott a horvátoktól, a németek ellen azonban sikerült a második félidei fordítás, az olimpiai bronzérmes spanyolok legyőzése pedig már a biztos továbbjutást jelentette.

A németek elleni meccs után mondta, biztosan kirúgták volna, ha nem nyerünk, lélekben fel is készült rá.

Mindig a magyar csapat érdekeit tartotta a szeme előtt, ezért keményen ütközött a játékvezetőkkel – dvd-re gyűjtötte ki a bírói hibákat és elküldte az EHF-nek -, a norvég médiával, amikor az elődöntő előtt nyilvánosságra hozták, már nem élettársak Lökével. 16 órával az elődöntő előtt adták ki a közleményt, amit egyértelműen hátbatámadásként élt meg.

Nemcsak a válogatott edzője, kapitánya, hanem pszichológusa is volt, megkedvelte a lányok mentalitását, az országot, a munkaszeretet. A harmadik hely után a levegőbe dobálták, öltözőbeli örömtánca felejthetetlen.

Hosszú távra tervezett, hiszen a szerződése is a 2016-os riói olimpiáig szólt. 2012 januárban derült róla ki: leukémiás.

A csontvelő-átültetés után úgy látszott, felépülhet, de a halálos ítéletét 2013 decemberében közölték vele az orvosok, nem sikerült a rákos sejteket kiirtani a szervezetéből.

48 évet élt.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: sokkolta a hír. Mint mondta: a szövetségi kapitányát veszítette el a válogatott.

Hajdu János, aki Böhn helyett megbízott kapitányként átmenetileg vezette a csapatot, azt mondta: mindenki bízott a felgyógyulásban, még akkor is, amikor azt mondták neki, hogy gyógyíthatatlan beteg. Kiemelte: azzal a szándékkal vette át tavaly a csapatot, hogy idén márciusban visszaadja neki. Éppen ezért ugyanazzal a stábbal, ugyanazokkal a játékosokkal vívta végig a világbajnokságot - tette hozzá Hajdu.