Mozdulatlan, nagyon fáradt volt

2014.02.02. 15:52

Vasárnap hajnalban, a Tønsberg Vestfold Kórházban elhunyt a 48 éves Karl Erik Böhn. Nemcsak hazája, Norvégia, de Magyarország is gyászolja a női kézilabda-válogatott egykori kapitányát. Andrew Smeby, a legjobb barátja az utolsó pillanatokig mellette volt, a norvég Aftenposten lapnak mesélt erről.

„Múlt vasárnap ment be a kórházba és szombat este beszéltem vele utoljára. Nagyon fáradt volt, szinte mozdulatlan. Érezte, hogy minden mozdulat energiát emészt fel. Nyugodt volt, ahogy az elmúlt hetekben is, amióta az orvosok gyakorlatilag kimondták rá a halálos ítéletet.”

A kézilabdaedző, akivel öt hete közölték, hogy gyógyíthatatlan, korábban úgy nyilatkozott, hogy természetesen élni szeretne, amíg erre a sors neki lehetőséget ad. „Megpróbáltam a lehetetlent, harcolni a rákkal, de ő győzött. Most már tudatában vagyok annak, hogy meg fogok halni, de boldog vagyok, hogy kaptam még időt.”

Björn Gunnar Bruun-Hansen, a Larvik vezetője is szomorúan nyilatkozott az aftenposten.no című lapnak. „Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot Karl Erikkel, aztán jött ez az üzenet és kimondhatatlanul szomorú vagyok. Örökre nyomot hagyott bennünk és a klubhoz közeli emberek, de a norvég kézilabdasport is osztozik a család gyászában. Bajnokságot nyert nálunk, Bajnokok Ligáját is és akkor is figyeltük pályafutását, amikor már nem nálunk dolgozott. Most óriási űrt hagyott maga mögött.”

Halála utám Smeby, a legjobb barát közleményt adott ki.

„Szeretett kézilabdaedzőnk és barátunk, Karl Erik Böhn ma reggel meghalt. Békében hunyt el a Tønsberg Vestfold Kórházban. Februárban diagnosztizálták nála a betegséget, és novemberben úgy tűnt, túl van a nehezén, de visszaesett és nem sokkal később meghalt. Amikor közel járt a halálhoz, akkor is megmaradt az optimizmusa és a kellemes hangulata. Rengetegen kísérték figyelemmel egészségének alakulását, és aggódtak érte, nemcsak Norvégiában, de Magyarországon is. Ez is rengeteg erőt adott neki, és reményt a felépülésre. Annak ellenére, hogy az életéért küzdött, örökre megmaradt a mottója: éld az életed! Együtt osztozunk a család és a barátok fájdalmában. Soha nem felejtünk el, Karl Erik. Nyugodj békében. Baráti üdvözlettel, Andrew Smeby és a többi barátod.”

Egykori játékosai is részvétnyilvánítással emlékeztek, a norvég lapok hasábjain üzentek. Gro Hammersen ezt az sms-t írta az Aftenpostennek. „Ez hihetetlen szomorú, most mindannyian a családdal vagyunk.” Camilla Herrem is mélységes fájdalmának adott hangot a hír hallatán.

Az egykori válogatott futballista, Jan-Áge Fjörtoft. „Karl Erik Böhn halott, az edző, aki keményen küzdött a rákkal és méltósággal viselte sorsát. Ő mindenféleképp példakép marad nekünk. RIP.”

Bent Svele, egykori kézilabdázó, a játékostárs, ma a Storhamer pályaedzője. „Ez a meccs sajnos túl kemény volt. Kiváltságosnak érezzük magunkat, hogy ismertünk, játszottunk és dolgoztunk Veled. Nyugodj békében, Karl Erik." Az Egyesült Államokban élő, norvég sportújságíró, Davy Wathne annyit tett hozzá, „mindannyiunk sorsát élte meg. A sokkot, a kétségbeesést, a reményt és a megkönnyebbülést. Aztán minden rosszra fordult. De ő marad számunkra az ember.”

A magyar szövetség gyertyagyújtással emlékezik az elhunyt kapitányra vasárnap 17 órától a Magyar Sport Háza Dózsa György úti bejáratánál. Böhnre Győrben - volt csapatánál -, a Magvassy Csarnoknál is gyertyagyújtással emlékeznek vasárnap 18 órától.

Görbicz Anita, a Böhnnel 2012-ben bajnok és kupagyőztes, BL-döntős Győr és a válogatott sztárja az ETO közleményében elmondta, sajnos csak rövid időt tölthettek Karl Erikkel, de ezalatt a pár hónap alatt is megtapasztalhatták, hogy nemcsak kiváló szakember, hanem emberként is fantasztikus.

„Egyedülálló módon tudott motiválni bennünket, játékosokat, hatására csodákat műveltünk a pályán. Halála óriási veszteség” – nyilatkozta Görbicz.