Meghalt a Veszprém, de nem bronzérmes

2014.06.01. 17:22
Ha nem is a döntőben, ahogy a veszprémiek a legszebb álmaikban gondolták, a harmadik helyért játszhattak a Barcelonával a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjében. A Veszprém sokkal taktikusabban játszott, mint egy napja, de 26-25-re kikapott. Utolsó támadásuknál addig játszhattak a spanyolok, ameddig akartak, a bírókat nem zavarta. Gólt lőttek, így a hosszabbítást sem sikerült kiharcolni.

A veszprémi kézisek a szombati Bajnokok Ligája elődöntőben kikaptak a német Kieltől, de a vasárnapi bronzmeccsen el lehetett azt érni, amiről Nagy László rögtön a vereség után beszélt: győzelemmel hazamenni. A klub volt már BL-döntős, de még nem ebben a lebonyolítási formában, a négyes döntőbe idén először jutott el.

A kapuban Fazekas Nándor kezdett - az eltiltott Sulic hiányában Vilovski volt a beálló, akit védekezésben is be kellett vetni -, rögtön védéssel, erre Sterbik Árpád válaszul Ruesga kísérletét védte, a magyar közönség erre őt éltette, hiszen nem felejtette el a Veszpémben eltött éveit, majd Nagy alsó lövéssel vette be a kapuját.

Az első öt percben nem is volt több gól, mert Fazekas Rutenka hetesét védte. A fehéroroszt végig fütyülték a németek egy múltbeli sportszerűtlensége miatt, de ekkor volt utoljára lehetőségük az örömre.

Ruesga viszont ezek után megtalálta a rést a falon. Rutenka nem hibázott a következő büntetőnél, és mivel Ilics mellélőtt, Rutenka egyenlített. Nagy betörése után kirúgta a labdát Sterbik, a következő lövésébe is beleért ugyan a kapus, de bement.

10 perc után így 3-2-re vezetett a magyar bajnok, Rutenka újabb hetese a jobb felsőbe ment, csak ő volt képes az elején gólt lőni a katalánoktól.

Nagy egymás utáni két bombáját kirúgta Sterbik, de mivel a veszprémi fal jól zárt a másik oldalon, és Vilovski hetest harcolt ki, amit Ilics beejtett, az első negyedóra 4-3-as magyar vezetéssel zárult.

Ez volt az a tempó, ami a mieinknek megfelelt, nem pedig a szombati rohanás a Kiel ellen. Rutenka harmadik hetesét Alilovic sem tudta védeni, Vilovski befordulása után pedig Sterbik volt tehetetlen.

Majd amikor a fehérorosz a szélre sodródott, onnan pattintotta el a labdát Fazekas alatt. A spanyolok mind az öt gólját Rutenka lőtte, a többiek sehol sem voltak. Ilics talpról kilőtte az alsót, Rutenka azonban összekapart egy labdát lehetetlen helyzetben, nem szerette volna, ha más is gólt lő.

Chema gyorsan próbált befejezni egy támadást, de érthetetlenül vállalta el megint – szombaton sem volt kifizetődő a rohanása -, kapufa lett.

A pazar magyar védekezés megakadályozta, hogy a Barcelona vezessen, de Nagy blokkolt lövése után Lazarov a kapuig futott. Átlövésre eddig a macedón átlövő nem is vállakozott, ez a találat viszont 7-6-os katalán vezetést jelentett.

Nagyot hárman szedték le a levegőből, a hatos felett, a jogos büntetőt Ilics értékesítette, Lazarov nem talált kaput, nagy passzából Ugalde igen. Sarmiento erre úgy válaszolt, hogy Schuch két percet is kapott.

Passzív volt a támadásunk, Dszamali bombája blokkot kapott, Fazekas fogta Rutenka labdáját, Dszamali pedig most már kilőtte a bal felsőt. Egy rossz spanyol támadás után Tomas valahogy összeszedte a vonal előtt a labdát, Lazarov pedig

Vilovski azonban gondoskodott arról, hogy a félidőben nálunk legyen az előny. (10-9) 

A fordulás után először volt két gól a különbség, Gulyás gyönyörűen fejezett be egy támadást. Majd újra ő volt pontos, és máris 12-9 volt ide. Dszamali talpról vágta be, 35 perc után Pascual időt kért, három góllal rögtön feljebb jött a Barcelona, vagyis egy gólra szűkítette a különbséget.

Ilics hetest hagyott ki, Nagyot kiállították, Rutenka az átlövő által elkövetett szabálytalanságért megítélt hetest bepattinotta, pár perc alatt elment a magabiztosnak látszó előny, a 38. percben 13-13 lett. A Kiel ellen is ez az időszak volt a gyenge periódus, ezúttal is.

Chema gólja továbblendítette a mieinket, Rutenka sem volt hajlandó hibázni, Sterbik védte Vilovski  ziccerét, de Fazekas is hallatott magáról a másik oldalon.

Chema bombájával 15-14 lett, Karabatic pedig ráugrott Iváncsik Tamásra, belemenés. A francia ugyanezt a másik oldalon nem tudta eladni, Iváncsik büntetőt harcolt ki vele szemben, de mellé lőtte.

Juanin Garcia lövésébe csak beleért Fazekas, de a labda begurult.

Az utolsó negyedórát a spanyolok kezdhették előnyben, Karabaticot Schuch nem tudta visszafogni. (18-17) Ilics büntetője a bal alsóban landolt, Ortega kapust cserélt, Dani viszont Alilovicnak is belőtte kilenc méterről, talpról, középről.

Innen még tartotta magát a Veszprém: 20-20-ig volt egyenlő, az utolsó tíz percre így fordultak a csapatok, Alilovic védései a legjobbkor jöttek, de Nagy kiállításából két gólt lőtt a rivális, innen pedig nem volt visszaút. Ezt a minimális előnyt őrizték, a tizenegy gólig jutó Rutenka kíméletlen volt a hajrában is.

Az utolsó Barcelona-támadásnál pedig a bírók addig hagyták támadni a spanyolokat, ameddig csak akartak, a két nyilvánvaló belemenésből egyet sem ítéltek meg, Karabatic pedig a passzív jelzés alatt - legalább 20 másodpercig volt fenn a bírók jeze - a kapuba lőtt. Nagy zárásul még lőtt egy gólt, de ez a lényegen nem változatott.

Kikapott a Veszprém 26-25-re, pedig most sokkal taktikusabban és okosabban játszott, mint egy napja, de ez is kevés volt.

"A szombati vereség után talpra álltunk, jól harcoltunk. Külön köszönet a szurkolóinknak, hogy elkísértek minket Kölnbe. Sajnálom, hogy így alakult, mert szerettünk volna nyerni, és volt is rá esélyünk. A leckét megtanultuk, jövőre is el szeretnénk ide jutni, és már erősebben" - Carlos Ortega.

Barcelona (spanyol) - MKB-MVM Veszprém 26-25 (9-10)
  Köln, Lanxess Aréna, 20 ezer néző, v: Gusko, Repkin (fehéroroszok)
gól: Rutenka 11/7, Sarmiento 6, Karabatic 4, Lazarov 3, García 2, illetve Ilic 7/4, Nagy 5, Chema Rodriguez 4, Vilovski 2, Gulyás 2, Dzsamali 2, Iváncsik G. 1, Ugalde 1, Ruesga 1