Elképesztő összeomlás, oda a kézi-vb

2014.06.15. 20:06
Tíz év után lemaradt Magyarország a férfi kézilabda-világbajnokságról. Az utolsó tíz percet három góllal el lehetett volna elveszíteni Szlovéniában, de ehelyett hattal sikerült. A katari vb-re Németország, Izland, Szerbia és Norvégia sem jutott ki, a 2016-os Eb-n őket is meg kellene előzni az olimpiai selejtezőért.

Az év legfontosabb meccsére utazott a magyar férfi kézilabda-válogatott a szlovéniai Velenjébe. Három gólos előnnyel (25-22) ment Mocsai Lajos csapata a városba, és mivel négy éve is sikerült kiverni a jól cselező, és a legutóbbi világbajnokságon negyedik szlovénokat, joggal bizakodhattunk. 

A kétméteres magyar fal tökéletesen működött itthon, ezúttal is rendkívül fontos volt a masszív védekezés, mert a szlovénoknak csak a rohanás a fegyverük, felállt védelemmel szemben gyakran nincs ötletük, és erejük sem az átlövéshez.

Mindjárt az első percben minden benne volt, amire a meccsen készülni kellett. Nagy László pontos átlövése után azonnal indultak a szlovénok, Harsányi csak egy hetesért tudta megállítani a rohanást. Gajic ezt elpörgette Mikler mellett, de a kapufára.

Császár gólja után Mikler újra védett, Zubai pedig a harmadik perc végén 3-0-ra növelte az előnyt.

Gaber gólja hozta közelebb a riválist, Harsányi hetesből válaszolt erre. Gajic második büntetőjét már nem hibázta el, majd a szélről is pontos volt. A másik szélről Zvizej lőtt a kapuba, amivel a háromgólos előny el is ment a tizedik perc végére. (4-4)

Harsányi a következő büntetőjénél a pattintást választotta. Mikler védése után Iváncsik Gergő Skof feje fölé lőtt a szélről. Skube betörése után Szöllősi is betört, és Skof válla mellé helyezte a labdát. Negyedóra után így 7-5-re vezettünk, majd Skube gólja jött.

Így húztunk el 10-6-ra

Gaber kiállítása után majdnem elszórtuk a labdát, de nálunk maradt, Harsányi pedig kihasználta. Mikler védése után Nagy rohant végig a pályán, tökéletesen passzolt Iváncsikhoz, és a Veszprémből ismert figura végén pazar gól lett.

A következő magyar labdaszerzés után Harsányi robogott végig, és ő is megtalálta Skof gyenge pontját. (10-6, ide) Az időkérés után Gajic nem hibázott, Natek szerencsés gólja után már nem a kezdősor támadott, hanem Ancsin, Lékai és Putics, a többiek pihenőt kaptak.

Lékai talpról vitte tovább a csapatot, Ancsin kiállítása után Natek lőtt szép gólt. Harsányi sérülése a legrosszabbkor jött, nem tudott ráállni a lábára a sérült térde nem jött rendbe. (Akkor még nem tudtuk, hogy az egyik legfontosabb emberünk esett ki.)

Ezt a hátrányt ezzel az egy kapott góllal kihúztuk, de Bombac találata után Vadkertinek kellett kimennie két percre.

Nagy László 12 méterről lőtt bombagólt az alsóba, Lékai betörése után 13-10 lett. Szalafait is kiállították, Gajic pedig hetesből szűkített a különbségen. Miklavcic átrohant a pályán, és bepattintotta.

Nagy beállóból harcolt ki hetest és kiállítást, Császár a cserekapus Prost feje felett vágta a kapuba a labdát. Császár a szélre húzta le a labdát, Iváncsik pedig kíméletlen volt.

A félidő végére is megmaradt a taktikus, a tempót okosan lassító játék, 16-13-ra vezettünk.

És elkezdődött a rohanás

A fordulás után a négy gyors szlovén gólra Nagy háromszor lőtte szét a felsőt, így a 35. percben 19-17-re vezettünk.

Ez az előny azonban egy pillanat elfogyott, ahogy nem volt meg a kellő pontosság és az ötlet támadásban, mert a szlovénok más lehetőségük nem lévén rohantak, semmi veszítenivalójuk nem volt ugyanis, a közönségük pedig belehajszolta őket a gyors támadásokba.

A 40. percben így újra egyenlő lett (20-20), Nagy László ekkor pedig - talpról - nem hagyta, hogy még jobban lendületbe jöjjenek a hazaiak. Már ekkor látszott, hogy Nagyban túlzottan bíztak a többiek, azt gondolták, neki kellene minden helyzetből lőni.

Emberelőnyből egyenlítettek, a 42. percben azonban már Gajic góljával vezettek. Lékai még hátrányból egyenlített, de Bezjak találata zárta le a létszámfölényt.

Számunka nem kedvezően óriási volt a rohanás a meccs ezen szakaszában, a szlovénok időt kértek, mert érezték, ha továbbra is ezt a tempót tudják tartani, akkor nyerhetnek.

A támadásuk pontatlan volt, de a miénk is, Mikler pedig egy rendkívül fontos védést mutatott be, Szalafai pedig okos lán közötti lövéssel egyenlített. (23-23)

Előnybe nem tudtunk kerülni, mert a magyar szélső következő lövése nem volt pontos, Spiler pedig kihasználta, hogy a szélső nem ért vissza.

Mocsai Lajos kért időt, és jelezte, behozza a szélre Balogh Zsoltot. Putics kapufája után Szöllősi szerezte meg a kipattanót, és be is vágta. Nagy labdát szerzett, Iváncsik indult belőle, és kegyetlenül bevágta a ziccert, nem úgy, mint itthon.

Az utolsó tíz perc így egygólos 25-24-es magyar vezetéssel indult, ami lélektanilag igen fontos volt, és ekkor még semmi jel nem utalt az összeomlásra.

Emberelőnyben: 0-3

Skube gyors gólja után nyilvánvaló lett, az utolsó tíz percet három gólos vereséggel is le lehet hozni. Nem tűnt megoldhatatlan feladatnak, bár Szöllősit egy felesleges mozdulat után jogosan állították ki.

Natek góljával 26-25-re vezettek a hazaiak, Putics egy kitűnő alsó lövéssel egyenlített, Mikler hihetetlen bravúrral védett.

Skube is remek mozdulattal lőtt gólt, majd jól passzolt és most Zvizej a szélről pattintott eredményesen.

28-26-os hazai vezetéssel fordultunk rá az utolsó öt percre, amikor Bundalót kiállították, mert lerántotta a beállóban Szöllősit. Az emberelőnyben jött ki igazán a tanácstalanság, elment az önbizalma mindenkinek.

Rossz volt a támadásunk - hiányzott a vállalkozókedv is -, Nagy még összekapart egy labdát, és jobbal passzolta be a kapus felett, de valamiért nem adták meg, a túloldalon pedig a robogó Bombac nem hibázott.

Az előző zaklatott támadás után Skof védte Császár középre tartó lövését, Natek pedig először a meccsen a maguk javára fordította a továbbjutást. Szöllősi kezéből kicsúszott a labda, ezek után Gajic rohanása is jó volt. Az emberelőnyös támadásunknál nem vettünk elő egy begyakorolt figurát, amiből élni lehetett volna, meg sem próbáltuk lehúzni a szélre a labdát. Nagy Lászlót pedig ekkor már kivették.

31-26-nál két perc volt hátra, amikor újra ők támadtak, Mikler bravúrja megint a legjobbkor jött, de Skof is védett - ennél a támadásnál lett volna az utolsó remény, hogy reális eséllyel harcoljunk a továbbjutásért -, Gaber pedig beállóból büntetett.

Ami pedig a kiesést jelentette, és hogy 10 év után nem leszünk ott egy világbajnokságon. Kint is, itthon is az utolsó tíz percben, vagyis a legfontosabb szakaszban, a moneytime-ban egy gól lőttünk.

Szlovénia-Magyarország 32-26 (13-16), online közvetítésünk itt
Velenje, 2000 néző, v: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
    gól: Gajic 9/4, Skube 5, Natek 4, Zvizej 3, Gaber 3, Dolenec 3, Bombac 2, Miklavcic 1, Bezjak 1, Spiler 1, illetve Nagy 6, Iváncsik 4, Harsányi 4, Lékai 3, Császár 3, Zubai 2, Szöllösi 2, Putics 1, Szalafai 1