Üres kapus gólokkal zúztuk szét Ausztriát

2015.06.05. 23:10

A magyar női kézilabda-válogatott esélyeshez méltóan 33-20-ra nyert Stockerauban az osztrák csapat ellen világbajnoki selejtezőn, jelentette az MTI. Formalitásnak tűnik a jövő szombati (13.30 óra) győri visszavágó.

    Öt percig volt azonos szinten a két együttes, utána fokozatosan nőtt a különbség, a hazaiaknak alig voltak felvillanásaik. 
    Németh András szövetségi kapitány csapatából tizenketten lőttek gólt, még a kapus Kiss Éva is. A legeredményesebb Erdősi Ildikó volt hét találattal.
    Németh András előzetesen hangsúlyozta, nem lehet kérdés, idegenben is nyerni kell. 
A kapitány kifejtette, noha az ellenfél nem tartozik az élvonalhoz, a tét nem kicsi: a párharc győztese vehet részt a december 5. és 20. között Dániában tartandó olimpiai kvalifikációs vb-n.

A mostani osztrák csapat nagyon messze van attól, amely az 1990-es években, illetve a 2000-es évek elején - javarészt honosított játékosainak köszönhetően - állandó résztvevője volt a világversenyeknek, és többször dobogós esélyekkel indult.
    Kovacsics Anikó betegség miatt nem vállalta a játékot, a helyén irányító Szucsánszki Zitát rögtön emberfogással próbálták kikapcsolni a játékból. Öt percig Kristina Logvin góljaival tartották a lépést a hazaiak, majd az MTK-ban légiós Petra Blazek védte Kovacsicz Mónika ziccerét 2-4-nél. A jó védekezés aztán meghozta gyümölcsét: a hazaiak a 9. percben, 2-6-nál először kértek időt. Ezután áttértek vészkapusos játékra, de még Kiss Éva kapus is gólt lőtt nekik, majd a kapufát találta el. A 11. percben már ismét időt kértek a házigazdák.
    Komikus jelenetek is színesítették a meccset: az osztrák kapus többször akkor sem ért vissza a pályára a cserepadról, amikor már javában magyar kézen vándorolt a labda, így időnként üres kapura tudtak lőni a magyarok. 
    Ahogy várni lehetett, nem volt azonos súlycsoportban a két válogatott, már a szünet előtt a kétszámjegyű különbség közelében voltak a vendégek, ráadásul Bíró Blanka két büntetőt is lábbal hárított. A 25. percben több poszton cserélt Németh, nyolcgólos előnybe kerültünk így is.
    A 37. percben lett 13-23, majd Bíró a harmadik büntetőt is kivédte. Két újabb bekapott gól után időt kért Herbert Müller, hátha életet tud lehelni szétesett együttesébe. A magyarok változatlanul nagy kedvvel játszottak, az osztrákok elfáradtak. Erdősi Ildikó egymás után kétszer üres kapus gólt lőtt. A hajrában azért akadtak könnyelmű megoldások, kimaradt büntetők is, de nehéz volt már megfelelően összpontosítani a biztos vezetésnél.
    A vb-szereplés alapfeltétele annak, hogy a csapat kijuthasson a jövő évi riói olimpiára. Négy évvel ezelőtt a magyarok a selejtezőben kikaptak a németektől, ezért nem vehettek részt a rá következő vb-n és lemaradtak a londoni ötkarikás játékokról.
    A vb győztese kijut a riói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig jogot szereznek a 2016 tavaszán aktuális olimpiai selejtezős szereplésre.
    Németh András szövetségi kapitány: "Az első negyven perccel elégedett vagyok. Sikerült tetemes előnyt szerezni, amiből a végén kicsit leadtunk. A hajrábeli hibákat ki kell javítani. Szerettünk volna a lehető legnagyobb különbséggel nyerni."
    Bíró Blanka: "Az ilyen, kötelező győzelmek a legnehezebbek. A második félidő közepéig minden jól ment, utána volt egy kis hullámvölgy. A visszavágón is igyekszünk kiszolgálni a közönséget."
    Erdősi Ildikó: "Ennyi üres kapus gólt nem lőttem pályafutásom során. Furcsa volt az osztrákok játéka. Megpróbáltunk figyelni végig, egymást hajtottuk benn a pályán és a cserepadon is. A végén sajnos volt néhány hiba is."

Ausztria-Magyarország 20-33 (11-19)
Stockerau, 400 néző, v: Florescu, Stoia (románok)
    gól: Magelinskas 5, Logvin 5, Grigaite 2, Grausenburger 2, Bidecevic 2, Engel 2/2, Dedic 1, Schindler 1, illetve Erdősi 7, Szucsánszki 6, Bulath 4, Kovacsicz 4, Tomori 4, Tóth 2/2, Triscsuk 1, Szamoránsky 1, Such 1, Mayer 1, Hornyák 1, Kiss (kapus) 1