Bekerülne a Nemzeti Alaptantervbe a kézilabda

2015.06.13. 16:56

 A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ), a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Testnevelési Egyetem (TE) szombaton kötött megállapodásukban rögzítették azt a törekvésüket, hogy a kézilabda kerüljön be a Nemzeti Alaptantervbe, írja az MTI.

A szerződést Kocsis Máté, az MKSZ elnöke, Balogh Gábor, az MDSZ elnöke, valamint Mocsai Lajos, a TE rektora Győrben, a magyar-osztrák női világbajnoki selejtező és a magyar-ukrán férfi Eb-selejtező közötti szünetben írta alá.

Az együttműködés célja, hogy a kézilabdajátékhoz kapcsolódó iskolai programokat minél több iskolában megismerhessék a tanulók. Az MKSZ az idei évtől már 120 iskolában valósítja meg a Kézilabdázás az iskolában elnevezésű projektjét, a szövetség célja ugyanakkor az, hogy az abban való részvétel lehetősége minél előbb minden magyar gyermek számára adott legyen.

A megállapodás keretében az MDSZ egyrészt vállalta: közreműködik abban, hogy - a Nemzeti Alaptanterv és a kerettantervek soron következő rendes felülvizsgálatának időpontjára, 2017-re - már kiforrott legyen az a játék- és élményközpontú testnevelési programcsomag, amely célzottan a legkisebbek, az alsó tagozatosok részére készül. Az MDSZ ezért vállalta többek között azt is, hogy 30 órás, akkreditációra benyújtható pedagógus-továbbképzési programot dolgoz ki.

A tervek szerint hamarosan az ország mintegy 3000 iskolai telephelyén oktató pedagógus ismerheti meg a projektet és készülhet fel annak alkalmazására. A program fenntarthatóságának biztosítása érdekében az együttműködéshez csatlakozott a 2014 szeptemberétől ismét önálló TE is.