A nőknél és a férfiaknál is változik a kézilabda NB I. lebonyolítása

2015.06.16. 19:39

 A 2015/16-os szezonban módosul a női és a férfi kézilabda NB I lebonyolítása, a férfiaknál a létszám is változott.

A nőknél a 12 csapatos alapszakaszt követően a legjobb nyolc csapat jut a negyeddöntőbe, amelyben az első helyezett a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, míg a negyedik az ötödikkel találkozik. A győztes csapatok az elődöntőben, a negyeddöntők vesztesei az 5-8. helyért folytatják. A negyeddöntőtől kezdve minden szakaszban oda-visszavágó alapon dől el a továbbjutás, illetve a helyezések sorsa. Minden párharcban az alapszakaszban jobban szerepelt csapat lesz az első meccs pályaválasztója. 

Az új idényben a 9-12. helyért a csapatok az alsóházban hatfordulós rájátszásban döntik el a bajnoki helyezések sorsát.

A férfi NB I.-ben annyi a változás, hogy nem lesz döntős sorozat, illetve a létszámot 12-ről 14-re emelték, ugyanis a legutóbbi idény valamennyi résztvevője az élvonalban folytathatja szereplését, valamint indulási jogot szerzett az NB I/B keleti és nyugati csoportjának bajnoka is.

A SEHA Ligában is induló, bajnoki címvédő MKB-MVM Veszprém az alapszakaszban nem szerepel, így a 13 csapat mindegyike 24 mérkőzést játszik az alapszakaszban, melynek végén az öt legjobb az MKB-MVM Veszprémmel kiegészülve tízfordulós rájátszásban dönti el a bajnoki helyezéseket.

Az alapszakasz 6-13. helyezettjei pedig a bajnokság 7-14. helyéért körmérkőzéses rendszerben küzdenek meg bónuszpontokkal indulva.