A férfi kézisek megkapták az olimpiai esélyt

2015.06.19. 15:48
Jövő január 15. és 31. között Lengyelország rendezi a férfi kézilabda Európa-bajnokságot. Megvan az esély, hogy innen olimpiai selejtezőre kerüljünk.

A magyar férfi kézilabda-válogatott péntek délután kapta meg a csoportját a jövő évi Európa-bajnokságra.

Mivel Magyarország nem jutott ki az idén januári világbajnokságra, a lengyelországi Eb az egyetlen esélye az olimpiai részvételre. Az Eb-re Talant Dujshebaev  irányításával, pontveszteség nélkül jutott ki a csapat, a házigazda lengyelek után legkorábban.

Az Európa-bajnokságról két kiadó hely van még, ezt azok az országok kapják, amelyek a vb-n nem kerültek az első hétbe, az Eb-n pedig a legjobbak lesznek. (Kivétel a győztes, mert a franciák már készülhetnek Rióra.)

Az már a sorsolás előtt tudott volt, hogy az első kiemeltek közül a horvátok a B, a dánok pedig a D jelű csoportba kerülnek. A második kalapból a lengyeleket az A, a harmadik kalapból a németeket pedig a C-be osztották be.

A legfontosabb az volt a sorsolás előtt, hogy lehetőleg kerüljük el a lengyelek ágát, mert ők hazai pályán biztosan kiugróan fognak szerepelni, egyúttal rontják a jó magyar szereplés esélyeit. A terv össze is jött.

A D csoport és Gdańsk lett a miénk, amelyik ugyan a legmesszebb van az országtól, de Oroszországot vertük a selejtezőben is, Montenegró nem veszélytelen, de nem lenne szabad, hogy gondot okozzon.

A dánok igen erősek, a végső sikerre is odaérhetnek, de ha kikapunk tőlük, akkor sem lehetetlen, hogy két ponttal menjünk a középdöntőbe.

Ott pedig kell egy bravúr a rendkívül kiegyenlített C csoport valamelyik tagjával szemben. Vagy a svédeket, vagy a szlovénokat kellene verni egy ki-ki meccsen.

  • A csoport, Krakkó: Franciaország, Lengyelország, Macedónia, Szerbia
  • B csoport, Katowice: Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia
  • C csoport, Wrocław: Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia
  • D csoport, Gdańsk: Dánia, Magyarország, Oroszország, Montenegró
  • Dőlttel azokat szedtük, akiknek nincs olimpiai helyük. Szlovénia a vb-8. helyével Katartól függ. Ha Katar megnyeri az ázsiai selejtezőt, Szlovénia is mehet a selejtezőre.