Van jó hír is a kegyetlen vb-csoportban

DACSA20150321005
2015.06.25. 09:56

Miután a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) kissé belenyúlt az első kalap megszokott erősorrendjébe, a magyar női kézilabda-válogatott a harmadik kalapba került, és várható volt, ha nem Kubát csípi el az első kalapból, akkor igen erős csoportba kerül.

Így is lett, a házigazda dánok mellett Montenegróval kell játszani, az ország a BL-győztes Buducsnosztra épít, ritka erősek fizikailag, senki sem szeret velük játszani. Ritka fontos lesz azon a meccsen a bírói felfogás, mert ha engedik a túlzott keménységet, akkor semmi esély ellenük.

Ha optimálisan alakulnak az erőviszonyok, a két ország megelőz bennünket, de a harmadik helyre befuthatunk.

Mert a kegyetlen csoportnak vannak azért előnyei is. Ha nem is sok, de azért van.

Például a meccsek sorrendje.

Tunéziával kezdünk, verni kell őket, a legutóbbi vb-n csak két góllal sikerült (26-24), vagyis figyelni kell rájuk, de nem szabad, hogy gondot okozzon a legyőzésük. Másnap jöhetnek a szerbek, akik a bemutatkozó meccsen épp Montenegróval meccselnek, elég valószínű, hogy ők lesznek a fáradtabbak és a kimerültebbek. A szerbek vb-döntőt játszottak 2013-ban hazai pályán, de a tavalyi Eb-n már a csoportban ragadtak. Lekic mellett más kiemelkedő játékosuk nemigen volt. 

A szünnap után jön a legkeményebb rész, két egymást követő napon játszani kell Montenegróval és a dánokkal. Majd egy újabb pihenő és jöhet Japán. Az ázsiaiakra nagyon figyelni kell, mert két éve is továbbjutottak - a franciák állították meg őket -, négy éve pedig a dánok ellen egy szinte megnyert meccset buktak el a hajrában (22-23). A japán kapitány akkor kért időt, amikor csapat gólt lőtt, és azzal már néggyel vezettek volna a nyolcaddöntőben.

 
A harmadik helyhez a három győzelem alapfeltétel.

Újabb jó hír, hogy a másik csoportból, ha harmadikok lennénk, a második jön, vagyis a lengyel, svéd, holland hármasból valaki. Abszolút igaza van Németh András szövetségi kapitánynak, hogy a svédek látszanak a legerősebbnek, és ha érvényesül a papírforma, akkor a holland-lengyel duóból kapunk ellenfelet.

Ez a kulcsmeccs, itt dől el minden,

mert a nyolc közé jutó országok ott lehetnek az olimpiai selejtezőben, ha a rendező Brazília bejut. Mivel ők a címvédők, óriási meglepetés lenne, ha nem jutnának be.

A lengyeleket simán vertük az Eb-n, ha ők erősebbek is lesznek - Wojtasz ugyanis még egyszer nem lehet olyan rossz formában -, mint tavaly, akkor is verhetők. 

A hollandok a 2010-es Eb-n legyőztek minket, a fejlődésük azóta is szembetűnő. Az a nagy kérdés, a sorozatterhelést hogyan bírják. A franciáknak már csak 18 gólt tudtak lőni az Eb hatodik meccsén, holott előtte inkább a harmincat közelítették. A sebességük megvan, a rohanásukat kell visszafogni. (A svédek még náluk is gyorsabbak és még magasabb szinten játsszák a rohanós játékot. Ellenük nem is lennénk favoritok.)

Ha ezt a nyolcaddöntős meccset hozzuk, ott vagyunk az olimpiai selejtezőben. Ha nem hozzuk, akkor sincs minden veszve, csak nagyon szurkolni azért, hogy az Európa-bajnokságon előttünk végző négy csapat, vagyis Spanyolország, Svédország, Montenegró valamint a franciák közül legalább hárman jussanak be a nyolc közé. Mert akkor az Európa-bajnoki hatodik hellyel is ott lehetünk a selejtezőben.

Örök igazság, először is foglalkozzunk magunkkal,

Tóth Gabi például sokat fejlődhet a Győrben, a városba visszatérő Tomori Zsuzsára is jól hathat a környezetváltozás. És akár még Görbicz Anita is visszatérhet.

  • A csoport (Herning): Dánia, Montenegró, MAGYARORSZÁG, Japán, Tunézia, Szerbia
  • B csoport (Naestred): Kuba, Svédország, Hollandia, Lengyelország, Kína, Angola
  • C csoport (Kolding): Brazília, Franciaország, Argentína, Koreai Köztársaság, Kongói DK, Németország
  • D csoport (Frederikshavn): Norvégia, Spanyolország, Románia, Oroszország, Puerto Rico, Kazahsztán