Célba veszik a vb-érmet, amire 10 éve várunk

15
2015.12.05. 16:44 Módosítva: 2015.12.05. 16:52
Éremért utazik a női kézilabda-világbajnokságra a magyar válogatott, ezt maga a kapitány, Németh András mondta, akivel 2005-ben egyszer már sikerült éremmel hazatérnie a csapatnak. Az elvárás a negyeddöntő, ami abszolút teljesíthető, olimpiai selejtezőt is ér.

A játékosállomány alapján a magyar női kézisek az elmúlt 10 évben szinte mindig éremre pályázhattak, de valami mindig hiányzott. Volt ideglelős meccs az oroszok ellen 2007-ben, ami 36-35 lett, volt hosszabbításos meccs a brazilokkal 2013-ban (33-31), amikor nem sikerült az elődöntőbe tovább lépnie a csapatnak.

Mindkétszer a későbbi győztes volt jobb nálunk. És sajnos négy éve az is előfordult, hogy ki sem jutottak, ezzel az olimpia is elúszott.

Most egyértelműen van ok a bizakodásra, még akkor is, ha már a csoportban nagy és kiélezett meccsek várnak ránk.

Ez is egy olyan vb lesz, amelyen sok egygólos győzelem várható, vagyis a végjátékból kellene minél többször jól kijönni.

Nézzük végig gyorsan, milyen ellenfelekkel szemben kell megmutatni a tudásunkat.

  • Tunézia, őket meg kell verni, még ha nem szerény képességű csapat, akkor is. Az előző vb-n is csak két gólt volt a javunkra. (26-24)
  • A szerbek a selejtezőben elvéreztek, a későbbi feltöltés miatt lehetnek csak itt, a legjobbak lemondták a válogatottságot, nem nyugodt körülmények közt készültek. Nem lesz ott például a Fradi kapusa, Tomasevic, de a világ legjobbjának választott egykori győri Lekic sem. Mivel ők Montenegróval kezdenek, és rögtön utána minket kaptak, helyzeti előnyben vagyunk, mert egy kemény meccsből jönnek. Nyerni kell.
  • Az egynapos pihenő után kedden jön a legkomolyabb rész: előbb a fizikailag rendkívül erős, a brutalitástól sem visszariadó Montenegróval, ahol ritka fontos lesz a játékvezetők mennyire engedik a keménységet. Ők az esélyesebbek, de nem sokkal.
  • A dánok hazai pályán játszanak, de ez messze nem az a dán csapat, amelyik 10 éve a riválisait szétszedte, most gyengébbek, de még most is folyamatos a rohanásuk. Ez a fő fegyverük. Ők az esélyesebbek, de nem sokkal
  • Az újabb pihenő után jön az Japán, amely 4 éve nagyon megszorongatta a dánokat a vb-nyolcaddöntőben. Szoros meccsen, de őket is verni kell.

Amint a felsorolás mutatja, bravúr nélkül nem érhető el a csoport második helye, egy bravúr és körbeverés viszont akár a csoport elejére repítheti a társulatot.

Ha a második, esetleg csak a harmadik helyen megyünk tovább, akkor is a svéd-lengyel-holland hármasból érkezik valaki a nyolcaddöntőben. Azon a meccsen óriási lesz a tét, mert a legjobb nyolc csapat, ha Brazília vagy Norvégia is bejut, mehet az olimpiai selejtezőre.

Bármelyik csapattal is játszunk, közel azonos erőt képviselnek. A svédek talán valamelyest felfelé kilógnak - bár a románoktól kikaptak felkészülési meccsen -, de statikusak, ahogy a lengyelek is. A hollandok azonban őrült tempót diktálnak, és ugyan a magyar csapat is a futásra lesz felkészítve, ezt a fegyvert nem könnyű hatástalanítani.

A magyar válogatott a két anyukával, Görbicz Anitával és Zácsik Szandrával jelentősen megerősödött az előző évhez képest.

Az ő eredményességük nemcsak a csoportmeccsekre, hanem az egész tornára is jelentősen kihathat.

Egyben az egész vb legnagyobb kérdése, ők hogyan bírják a sorozatterhelést.

Ha jól bírják, és a többiek is vállalkozni mernek, nemcsak rájuk szeretnék hárítani a felelősséget, akkor nem elérhetetlen az érem.

Zácsik a BL utolsó fordulójában felszabadultan játszott, 11 gólt lőtt, csak a hajrában volt elhibázott kísérlete. Görbicz gyereke még fél éves sincs, de az anyukája már ugyanazt a kemény munkát végzi, mint a többi csapattag. Ha tud pihenni, és nem kell folyamatosan a pályán lennie, jól be lehet osztani az erejét. Tóth Gabi most sérülése miatt nincs, de így is vannak bőven, akik képesek tehermentesíteni.

A másik nagy kérdés, milyen lesz a védekezés. Nem titok, hatosfallal fogunk próbálkozni, kilépő játékosokkal a kettes pozíciójában. A legutóbbi Eb-n nem mindig működött jól, azóta viszont Kiss Éva BL-rutint szerzett a kapuban, és egy év alatt még inkább képes arra, hogy megváltoztassa a meccs alakulását.

A harmadik kérdés: beállóból mennyire leszünk hatékonyak.

Mivel kiváló átlövőink vannak, az ellenfeleinknek rájuk kell figyelni, ezzel pedig helyet teremthetnek a beállóknak.

Az előző Eb-n Szamoránsky Piroska nem volt meggyőző és Mayer Szabina sem. Most több kellene tőlük. Szamoránsky és az egész Fradi jobb formája lehet a garancia arra, hogy eredményesebb lesz.

Tavaly Szucsánszkiék nem játszhattak a BL-ben, ezért egészen más lelkiállapotból mentek neki a tornának. Szucsánszki is sokkal hatékonyabbnak, érettebbnek látszik, mint tavaly ilyenkor.

A legérzékletesebben pedig Pálinger Katalin foglalta össze, milyen ez a mostani csapat.

Ritkán látni ilyen egységes csapatot, mint a mostani válogatott, aminek nagyon örülünk. Előfordult, hogy több helyen terítettek meg a csapatnak a felkészülés alatt egy-egy étkezésnél, de a lányok rögtön összetolták az asztalokat, amit jó volt látni. A motivációnk is kiemelkedő, a felkészülés jól sikerült.

És akkor az olimpia

A kijutásért 24 millió forintot kap a csapat, de ennél sokkal fontosabb a presztízs, hiszen akik 2008-ban ott voltak, pontosan tudják, mennyivel másabb és különlegesebb hangulatú más eseménynél. Akik pedig még nem voltak, szeretnék átélni, mit jelent olimpián jól játszani.

Görbicz Anita jövőre 33 éves lesz, neki nem biztos, hogy még egy olimpia belefér. De mások is így vannak ezzel.

Ha most a vb-n minden rosszul sülne el, és nem jutna a nyolc közé a válogatott, akkor sincs minden veszve, mert az Európa-bajnoki hatodik hely sokat érhet. Az Eb-ről ugyanis két csapat is csatlakozik az Eb-selejtezőhöz.

A nemzetközi szövetség addig variált, amíg sikerült összehoznia egy olyan csoportot, ahová a második számú Eb-ről érkező csapatként kedvezőbb esélyeink lennének, mintha például a vb-ötödik helyével. Vagyis, ha még valaki nem jut ki előlünk az Eb-ről, akkor jobban járunk.

Számolgatni és a lehetséges olimpiai selejtezős csoportokat összerakosgatni azonban még ráérünk, mert ha úgy jönne össze egy érem, hogy eközben brazil–norvég-döntő van, akkor máris a harmadik hely is riói részvételt ér, mert mindkét döntős kivívta már a helyét.

A magyar válogatott kerete

  • Kapusok: BÍRÓ Blanka (Ipress Center Vác), JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO)  
  • Mezőnyjátékosok: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), BULATH Anita (Dunaújvárosi KKA), ERDŐSI Ildikó (Siófok KC), GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVACSICZ Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO), MAYER Szabina (Fehérvár KC), PLANÉTA Szimonetta (Győri Audi ETO), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), ZÁCSIK Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Győri Audi ETO), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA)
  • A 18 játékosból 16 kerül be, kétszer lehet cserélni
  • Szövetségi kapitány: NÉMETH András
  • Edző: KÖSTNER Vilmos
  • Csapatmenedzser: PÁLINGER Katalin
 

A magyar válogatott várható menetrendje az A-csoportban (Herning):  

  • December 5. 18:00: Magyarország-Tunézia (tv: Sport1)
  • December 6. 18:30: Szerbia-Magyarország (tv: Sport1)  
  • December 8. 18:30: Montenegró-Magyarország (tv: Sport1)
  • December 9. 20:45: Magyarország-Dánia (tv: Sport1)  
  • December 11. 16:15: Magyarország-Japán (tv: Sport1)