Örömjátékkal vertük Japánt, ellenfélre várunk

2015.12.11. 17:45 Módosítva: 2015.12.11. 19:00
A magabiztos győzelem után már tudjuk: Angola vagy Lengyelország lesz az ellenfelünk a nyolc közé jutásért a női kézilabda-világbajnokságon. A legjobb nyolc mehet olimpiai selejtezőre.

A magyar női kézilabda-válogatott a dánok elleni bravúros győzelemmel továbbjutott a világbajnokság nyolcaddöntőjébe, a japánok elleni utolsó csoportmeccsen csak az volt a kérdés, hányadik helyen lép tovább. Szerencsés esetben ugyanis még az első hely is meglehet, de ez majd csak este 10 óra után derül ki, amikor a Dánia-Montenegró meccsnek is vége lesz. Ha a dánok nyernek, miénk az első hely.

A magyarok ugyanis hozták a kötelezőt, és ami ennél fontosabb, hogy nem volt izzadtságszagú ez a fölényes győzelem a nyitott védekezést erőltető japánokkal szemben.

A játékosok érezték az első perctől érezték az erőt magukban, mivel nagy területük volt, látványos passzokat adtak egymásnak, sokat mozogtak az üres területekre, és jól találták meg egymást.

Az első félidőben Triscsuk Krisztina volt a legeredményesebb négy góljával, a Zácsik-Szucsánszki-Tomori kezdő hármasból mindhárman két gólt lőttek, többnyire átlövésből, és nagyszerűen használták ki lendületüket, magasságukat. Betörésből sem voltak rosszak a magyarok, és a széleket is jól használták. 17-11-re vezettünk a félidőben.

A pihenő után Németh András a kapuban váltott, nyilván előre megbeszélték, hogy Kiss Éva helyére Bíró Blanka került. Kiss jól védett, 45 százalékkal. Nem véletlen, hogy őt választották a legjobb magyarnak.

Bíró nagy bravúrral védett is, a másik oldalon a második félidőre beálló balkezes átlövő, Planéta Szimonetta kezdett egy óriási és pontos bombával.

Bíró annyira megijesztette a japánokat, hogy az egyik büntetőnél Szunami ejtése még csak a kapu tetejére sem esett, egyszerűen áthajította a labdát felette.

Zácsik két bombájával 21-12-re alakította az állást, amivel a 40. percre megint kialakult a legnagyobb, 9 gólos különbség.

Nemsokára meglett a tíz is, és az utolsó negyedórában nagyjából annyi volt a kérdés, hogy tíz fölé megy-e a különbség, vagy alatta maradunk.

A végeredmény 31-21 lett, vagyis éppen tíz. Az online közvetítésünket itt megnézheti.

Triscsuk óriási gólt lőtt az utolsó pillanatban 12 méterről, ez volt a hetedik találata, és ez volt a záróakkord.

  • Magyarország-Japán 31-21 (17-11)
  • Triscsuk 7/1, Zácsik 4, Tomori 3, Kovacsics 3, Szucsánszki 3, Görbicz 2, Planéta 2, Bódi 2, Szamoránsky 2, Kovacsicz 1, Erdősi 1, Mayer 1
  • Fudzsi 6/2, Jokosima 4, Isitate 2, Honda 2, Hara 2, Macumura 2, Tanabe 1, Szunami 1/1, Kavamura 1

Ott tartunk tehát most, hogy a második helyünk garantált. Ha elsők leszünk, akkor Angola jön. Ha másodikok, akkor a lengyelek, akiket a csoportelső hollandok 11 góllal vertek. (31-20)

Mindkét válogatottal szemben esélyesek vagyunk, a legjobb nyolc közé jutott csapatok pedig mehetnek az olimpiai selejtezőre.

Németh András szövetségi kapitány így látta a meccset, a Sport1-en értékelt.

"Majdnem teljes mértékben megvalósult, amit elterveztünk, az első félidő második fele nem tetszett egyedül, akkor maradt hiányérzetem. Ettől nem volt kérdés, hogy simán fogunk nyerni, csak jobban kihasználhattunk volna azt a periódust. Most jön a neheze, nincs problémánk. Angola nagyon jó kézilabdát játszott azon a meccsen, amelyiken megnéztem őket. Agresszív 5 plusz 1-es védekezéssel, másként játsszák a kézilabdát, ahogy azt Európában megszoktuk."