Lemondott Németh András, a női kézisek kapitánya

2015.12.16. 11:18 Módosítva: 2015.12.16. 11:54

Lemondott posztjáról Németh András, a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya - jelentette be szerdán Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. 

A Magyar Kézilabda-szövetség sajtófőnöke, Ballai Attila elmondta, a szövetségi kapitány a lengyelek elleni meccs után már elköszönt a csapattól.

Érdekes, hogy ezek után Kocsis Máté, a kéziszövetség elnöke, viszont azt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak, hogy Némethnek le kellene mondania. Nem tudott róla, mi történt a csapatnál?

Németh András elmondta, lemondását technikai okok miatt nem az öltözőben tette meg a vesztes vb-meccs után.

Nem vagyok jó szövetségi kapitány, edzőként túl sokat várok el a játékosoktól, viszont túl keveset dolgozunk együtt. Pályafutásom nagy részét klubedzőként dolgoztam, ott másként dolgozhattam, ami számomra jobban megfelelt.

Németh András utódját januárban jelölik ki.

Az MKSZ elnöksége korábban azt a célt tűzte ki, hogy a női és a férfi válogatott is vegyen részt a riói olimpián. A nőknek erre minimális esélye van, de a férfiaknak is bravúrosan kellene szerepelnie a januári lengyelországi Európa-bajnokságon, mivel lemaradtak az idén januári katari világbajnokságról.

Az olimpiák történetében 1976 óta van jelen egyszerre a férfi és a női kézilabda szakág. Leszámítva az 1984-es Los Angeles-i játékok bojkottját mindig indult legalább az egyik magyar válogatott. Előtte pedig 1936-ban és 1972-ben rendeztek férfi tornát nyári olimpián, és azokon ott voltak a magyarok. Így ha Rióban nem szerepelhet egyik magyar csapat sem, akkor megszakadt a magyarok ötkarikás jelenléti sorozata.

A válogatottak kudarca azért is fájó, mert a sportág nagy népszerűségnek örvend Magyarországon, ráadásul klubszinten nem maradnak el a nemzetközi sikerek. A Veszprém most már sorozatban jut el a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, a Szeged is a földrész legjobbjai közé tartozik. A női vonalon a Győr tavaly és tavaly előtt BL-t nyert, az FTC pedig ugyancsak komoly erőt képvisel, és idén a Győr előtt megnyerte a magyar bajnokságot, és a BL-ben is menetel.

A társasági nyereségadó és nagy szponzorok (például a négy nagy klubot névadóként is támogató MVM, MOL, Pick, Audi, Rail Cargo-Hungaria) révén soha nem látott összegek jutnak a kézilabdába, és az utánpótlásbázis is egyre nagyobb.