A románok lelki erejét száz évig emlegetik

2015.12.17. 10:53

Románia szolgáltatta a női kézilabda-világbajnokság legnagyobb szenzációit eddig. A csoportjából a negyedik helyen továbbjutó társulat ugyanis a 16 között megverte a vb-címvédő Brazíliát (25-22), majd a nyolc között egy hihetetlenül fordulatos meccsen a dánokat is elütötte az éremszerzéstől (31-30).

A hosszabbításos meccs hőse Cristina Neagu volt, aki a 31 román gólból 15-öt lőtt. A rendes játékidőben a 27 román találatból 14 volt az övé, ami félelmetes.

Ennek ellenére igen közel állt ahhoz, hogy negatív hős legyen, mert a rendes játékidő végén Bradeanu hetest harcolt, ő azonban kihagyta. Ez volt a második hibája büntetőből, négyet értékesített. A rendes játékidő utolsó 10 percében négy gólt lőtt, képtelenek voltak hatástalanítani. 

Innen is lelki erőt merített a svéd Tomas Ryde által irányított csapat, amelyikben a 2008-as olimpián még magyar színekben játszó Szücs Gabriella is a pályán volt - elsősorban védekezésben - az orrtörése után.

A dánok a hosszabbításban először vezettek az egész meccsen, de a románokat ezzel sem törték össze, egyenlítettek a hazai nézők tombolása közepette, majd a Buducsnosztot erősítő Neagu nemsokára 30-29-re módosította az állást. A dánok is eredményesek voltak, az utolsó román támadást azonban lehúzták a szélre, és egy másodperccel a vége előtt Nechita a kapuba lőtt.

"Nem vagyunk lúzer nemzet, és mi játékosok sem vagyunk lúzerek. Büszkévé tudjuk tenni Romániát" - nyilatkozta a meccs után Neagu.

Ezzel a románok a norvégokkal találkoznak a legjobb négy között. Ha akkor is nyernek, 2005 után ismét fináléban vannak, a magyar válogatott pedig minden esélye elszáll az olimpiai selejtezőre.