Tovább él az orosz átok

2016.01.18. 19:50
A magyar férfi kézilabda-válogatott 27-26-ra kapott ki Oroszországtól a lengyelországi Európa-bajnokságon úgy, hogy egyszer sem vezetett, és tíz perccel a vége előtt még az oroszok öt góllal jobban álltak. A magyar válogatott továbbra sem tudja legyőzni Oroszországot világversenyen, ezúttal a sikerhez sokkal komolyabb összpontosítás is kellett volna.

Nagyon csapkodóan indult számunkra ez a meccs, de 5-5-ig tudtuk tartani a lépést a keményen, sok mozgással védekező oroszokkal szemben. Aztán volt egy olyan időszak, amikor a macedón bírók válogatás nélkül szórták ki két percre a játékosokat, de még ebből is jól jöttünk ki.

A kapu előtti játékból azonban pocsékul. Hiába volt kettős előny, csak egy kipattanó utáni Pásztor-góllal tudtunk zárkózni. Aztán 8-7-es előnyről 13-8-ra léptek el az oroszok. Ezt első elsősorban annak köszönhették, hogy sorra hagytuk ki a nagyobbnál nagyobb ziccereket. Ennek esett áldozatául Jamali Imam is, akit dühösen kapott le a pályáról Talant Dujsebajev, a magyar kapitány, aki nem alaptalanul volt mérges a játékosokra. Egyszerűen semmit sem tudtunk kezdeni az agresszív orosz védekezéssel. Arról nem is beszélve, hogy a kapuban Viktor Kirijev nagyon jól védett.

A második félidő egy zseniális, felső sarkos Ancsin-bombával kezdődött. Majd 3 perc 10 másodperc alatt egy 3-0-s rohanással visszajöttünk a meccsbe. De túlságosan is megnyugodtunk, az oroszok tudatosan lassították a meccset és a passzív játék határáig húzták. Tehették, mert az amúgy is furcsa felfogásban bíráskodó macedón bírók ezt engedték. Aztán megint előjöttek az első félidőben látott hibák, és visszaállt a két csapat közti ötgólos különbség.

Semmi sem jött be, három hetest is kihagytunk, de igazából mi tettük naggyá Kirijevet ezen a meccsen, miközben nálunk alig akadt nagy kapusbravúr.

Az utolsó tíz perc egy újabb nagy fejezete volt a meccsnek, a végén sajnos magyar bánattal. Az 50. percben 24-20-ra vezettek az oroszok, a végén őrült rohanásba kezdtünk és fel is zárkóztunk. Csak megint a döntő pillanatokba csúszta be a hibák, így egy gólnál közelebb nem sikerült kerülni. Megint egy világverseny és megint egy orosz siker ellenünk.

Dujsebajev az M4 Sportnak a lefújás után elmondta: a támadójáték az oka a vereségnek. "Az oroszok hétszer is betaláltak lerohanásból az első félidőben. Sok egy-egy elleni szituációt és büntetőt kihagytunk, de nem a játékosok a hibásak, én készítettem fel őket."

Nagy László: "Sok előnyt adtunk az oroszoknak, sok lövést rontottunk, sok labdát adtunk el. Így nem lehet meccset nyerni. Kár érte, mert jó lett volna. A fegyelmezetlenség megbosszulta magát. Nem tartottuk be az előzetesen megbeszélt taktikát."

Az Eb-n nagy a tét: a győztes - francia siker esetén az ezüstérmes - kijut a riói olimpiára, illetve a világbajnok franciákon és az olimpiai selejtezőre már kijutott csapatokon - Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia - kívül a két legjobb együttes szerepelhet a selejtezőn.

Lengyelországban a magyar mellett a macedón, a szerb, az izlandi, a fehérorosz, a norvég, a svéd, az orosz és a montenegrói válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára még kiadó két helyért.

Szerdán a bombaerős, legutóbb ezüstérmes Dánia következik majd a csoportkör utolsó fordulójában. Az oroszok Montenegróval játszanak. Ha érvényesül a papírforma (nyer a dán és az orosz csapat), akkor pont nélkül, a harmadik helyen továbbjutva folytathatjuk a középdöntőben, ahova csoportonként az első három jut majd.

2. forduló, D csoport (Gdansk):

Oroszország-Magyarország 27-26 (14-10)

Gól: Gyibirov 6/1, Selmenko 6, Gorbok 5, Csernoivanov 4, Atman 2, Kalaras 1, Siskarjov 1, Szoroka 1/1, Zsitnyikov 1, illetve Jamali 6,

Nagy L. 5, Pásztor Á. 4/1, Iváncsik 3, Ancsin 2, Hornyák 2/2, Bodó 2, Bánhidi 1, Faluvégi 1.

Dánia-Montenegró 30-28 (14-16)

Az állás: 1. Dánia 4 pont, 2. Magyarország 2 (58-54), 3. Oroszország 2 (52-57), 4. Montenegró 0

C csoport (Wroclaw): Spanyolország-Szlovénia 24-24 (10-13), Németország-Svédország 27-26 (13-17)

Az állás: 1. Spanyolország 3 pont, 2. Svédország 2 (49-48), 3. Németország 2 (56-58), 4. Szlovénia 1