Dujsebajevet kirúgták, csak itt élő lehet a kézikapitány

2016.02.02. 14:27
Még sohasem fordult elő, hogy az olimpiára sem a férfi, sem a női kézilabda-válogatott nem jutott ki. Mióta ez kiderült, a hazai szövetség először állt a nyilvánosság elé.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) egyhangúlag megvonta a bizalmat a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányától, Talant Dujsebajevtől. A szerződése eredetileg 2017. januárig tartott volna, de a sikertelenség miatt nem jöhetett szóba a folytatás.

A hivatalos indoklás Kocsis Máté elnök olvasatában így szól: a jövőben csak itt élő szakember vezetheti a csapatot.

Mocsai Lajos tiszteletbeli elnök sokkal élesebb fogalmazott:

kísérleti csapattal megengedhetetlen ilyen szintű, ekkora téttel bíró versenyre menni.

A kirgiz származású szakember nyolc döntő megnyerését látta maga előtt az Európa-bajnokság előtt, de legalább az olimpiai selejtező elérését tartotta reális célnak.

Kézilabda: férfiaknál nincs edző, a nőknél kettő is van

Semmi probléma

Ha van egy edző Magyarországon, aki mindig ott tud lenni, aki jobban tudja vinni a dolgokat, mint én, hát tegye, semmi probléma” – így reagált az M4-nek a menesztett kapitány.

Csalódottságot és elkeseredettséget érez, mert elkezdett egy munkát, amit nem fejezhetett be.

Ez a társaság a 12. lett most, ami nem rossz eredmény, hiszen az előző vb-re ki sem jutott. Tovább kell dolgozni, hogy még jobbak legyenek ezek a fiatalok, szívesen segítettem volna nekik sokkal többet, szívesen átadtam volna nekik még többet, hogy jobb játékosok legyenek.”

Azt is megemlítette, hogy nem csukta be végérvényesen maga mögött a magyarországi ajtót.

Ehelyett az indokolatlanul megfiatalított – kilenc új játékos vitt magával –, kulcsjátékosokat váratlanul nélkülöző válogatottja az első meccset (Montenegró) megnyerte, utána két szoros (orosz és spanyol), három megalázó (dán, német, svéd) vereséget szenvedett. A németek elleni kudarc után azt mondta, odateszi a szerződését az elnök asztalára. Aztán azt is mondta, hogy szívesen vállalná a folytatást.

A válogatott nulla ponttal zárta a középdöntőt. Így természetesen esélye sem volt arra, hogy az olimpiai selejtezőn megméresse magát.

Marosi László, a szakág vezetője azt érzékeltette, hogy bár az elnökség hagyta jóvá az utazó csapatot, az elnökségnek nem dolga beleszólni sem az összetételbe, sem a választott taktikába. Ezért sem élt a vétójogával. Amikor az Eb-n beszélgettek, akkor is azt mondta a kapitány, hogy hisz a csapatában, és ez a legerősebb válogatott.

Dujsebajevet jó szakembernek tartja, nem kellemes elválni tőle. Emlékeztetett arra is, hogy a jelenlegi elnökség megörökölte a kapitányt, de ezt nem lenne tisztességes negatív dolognak beállítani.

A szövetség tiszteletbeli elnöke, Mocsai Lajos már hétfőn utalt arra, hogy a szakembert választás elé kell állítani. Ha maradni akar, akkor fel kell hagyjon a kielcei megbízatásával.

Mocsai, a Testnevelési Egyetem rektora arról is beszélt, hogy három területen van elmaradásban a játékosok képzése.

Technikailag, taktikailag és fizikailag. Tehát mindenben.

Ő és az egyetemi csapata azért dolgozik, hogy ezen a téren változás következzen be, az intézmény tudását a kézilabda szolgálatába állítja. 

A nőknél eközben megvannak az új kapitányok Németh András decemberi lemondása után. Némethnek sem sikerült eljutni az olimpiai selejtezőig, pedig a szakemberek szerint az egy ígéretes jövő előtt álló csapat.

Kocsis bejelentette: a Ferencváros edzője, Elek Gábor és a győriek szakvezetője, Ambros Martín együttesen kapta a megbízatást. Ők ketten az összefogás ékes példái, és a jelkép, hogy a két csapat nem utálja egymást, hanem segítik egymást a magyar kézilabdáért.

Hozzájuk csatlakozik még tanácsadóként Siti Bea, aki Karl-Erik Böhn mellett már volt segítő 2012-ben, amikor az utolsó érmét ünnepelhette a sportág. Az Eb-n bronzérmes lett a csapat. 

Pálinger Katalin, a női szakágvezető azt részletezte, hogy hálás az összefogásért, és kézenfekvő döntés született.

Ambros Martín üzenete: „Nagy megtiszteltetés. Magyarország a második otthonom, az itteni kézilabda nehéz időket él, de kész vagyok az összefogásban részt venni, és feljebb juttatni. Izgatottan várom a közös munkát, ami egy fényes jövő kezdete lehet.”

Kocsis ismertette még azokat az elvi állásfoglalásokat, amelyektől a válogatott sikerességét remélik a jövőben:

  • A magyar és külföldi játékosok arányát szabályozni kell, előtérbe kell helyezni a magyarokat.
  • Újjá kell szervezni az edző- és utánpótlás-bizottságot.
  • A magyar válogatott többet készüljön együtt.
  • Elengedhetetlen egy tudományos munkacsoport létrehozása
  • A klubok jelentősebb összeget fordítsanak az utánpótlásukra. Van, aki ezt megtette, de olyan is akadt, aki lemaradt

Kocsis Máté a jövőjéről is vallott. Néhány napja levelet küldött a megbízóinak, az MKSZ-küldötteknek, a profi és amatőr kluboknak, megyei szövetségeknek, edzőknek, szakembereknek, jelezve, hogy segíteni jött a szövetségbe, de indirekt módon felajánlotta a lemondását.

„Ha a megbízóim úgy érzik, hogy megvonják tőlem a bizalmat, akkor ezt tudomásul vettem volna. Ugyanakkor a megküldött válaszokból látszik, hogy egy profi klub, egy megyei szövetség, egy edző, játékos vagy szakember sem kérte, hogy távozzak. Ezért azt a döntést hoztam, hogy folytatom a küzdelmet, és mindent megteszek annak érdekében, hogy a magyar kézilabda háttere még biztosabb legyen. Az elmúlt időszak munkájáról a tavaszi küldöttgyűlésen részletesen is beszámolunk."