Mikor nyerne a Veszprém, ha nem most?

2016.05.03. 15:04
Két éve a négy közé jutás, tavaly a döntőbe jutás volt az elvárás a Veszprémtől. Most eggyel feljebb léphetnek a kézilabda BL-ben. Gyorselemzés.

Az előző két évhez hasonlóan ismét a német Kiellel találkozik az MVM Veszprém a férfi kézilabda négyes döntő első meccsén, vagyis az elődöntőben, május 28-án, Kölnben.

Két nagyon hasonló tudású csapat játszik egymással, amit kellően alátámaszt:

  • Tavaly a magyarok nyertek, tavalyelőtt a németek a BL-elődöntőben
  • Az idei csoportban itthon a magyarok, kint a németek

Ami viszont mégis a magyarok mellett szól, hogy Aaron Palmarsson, aki a két legutóbbi BL-elődöntőn a németek legjobbja volt, most már magyar színekben játszik. A Veszprém egyébként is tudatosan törekedett arra, hogy gyengítse a Kielt, hiszen előbb Ilicset, később Zeitzot, majd végül az izlandi irányító-átlövőt is elhozta.

  • Veszprém-Kiel 31-30 (2012, csoportmeccs)
  • Kiel-Veszprém 32-21 (2013, csoportmeccs)
  • Kiel-Veszprém 32-31 (2013, negyeddöntő)
  • Veszprém-Kiel 28-29 (2013, negyeddöntő)
  • Kiel-Veszprém 29-26 (2014, négyes döntő, Köln)
  • Veszprém-Kiel 31-27 (2015, négyes döntő, Köln)
  • Veszprém-Kiel 29-27 (2015, csoportmeccs)
  • Kiel-Veszprém 25-24 (2016, csoportmeccs)

Ha végignézzük az elmúlt 4 év eredménysorát, azt látjuk, hogy a Veszprém egyre közelebb került az egyik nagy riválisához, és idén ahhoz is közel volt, hogy Kielben legyőzze. Mindez még nem jött össze, Kiel még mindig egy olyan ostromlott vár, amelyiknek a bevétele nem sikerült. (Ilics nem játszott a meccsen.)

A Vardar elleni negyeddöntő legfőbb tanulsága az volt, hogy valaha volt olyan szintű a magyar csapat is, mint most a macedón, és amikor a végjátékhoz közeledtünk, ki is derült, hogy ebben a sportágban egy jó csapatnyi játékos messze nem elég. A Veszprém fokozatosan őrölte fel a macedónokat - régebben ugyanígy verte a Barcelona, a Ciudad és a Kiel a mieinket -, és ugyan döntetlen lett (30-30), kényelmesen játszhattak, mert a kint megszerzett három gólos előny megnyugvást adott.

A magyar bajnoknak most minden poszton van két kimagasló tudású játékosa, míg ha az első évet Final Fouros-évet nézzük, akkor láthatjuk, hogy Ilicsnek az iráni Dzsamali, míg Nagy Lászlónak Mocsai Tamás volt a cseréje, akik perceket kapta mindössze. Beállóban Vilovski volt Sulic mellett, most ellenben Nilsson tehermentesíti a horvátot, vagy épp fordítva.

Ilics helyére most a horvát Szliskovicsot lehet becserélni, aki védekezésben is nagyszerű, és támadásban is lehet rá számítani. Nagyot a sérüléssel küszködő Zeitz tehermentesíti.

Hányadik lesz a Veszprém?

Abszolút eljutott arra a szintre a Veszprém, amelyiken a németek vannak. A németeknél tavaly Canellas nem volt jó formában, most ellenben igen, Dissinger az Eb-győztes csapat egyik vezére volt. A kapusposzton a dán Landín is erősítés, bár szerencsére ő általában nem szokott villogni ellenünk.

Sok múlik majd a játékvezetőkön, illetve, hogy az utolsó 10 percben ki hibázik kevesebbet.

A másik ágon a Kielce és a PSG találkozik, vagy a harmadszor a négyes fináléba érkező lengyelek, vagy az újonc franciák döntősök lesznek. A franciák a kieli sikeredzővel, Noka Serdarusiccsal léptek folyamatosan előre idén.

Náluk van a világ legjobb játékosa, Nikola Karabatic és a dán Mikkel Hansen is, ők Narcisse-szal kiegészülve félelmetes benyomást kelthetnek, de ahhoz még így is kevesek, hogy meccset nyerjenek.

Mint mindig, az lesz a kérdés, hogy tud egy csapat megfelelni a két nap alatt lejátszott, hihetetlen tempójú és dinamikájú meccshez. Két ilyen tempójú nincs a szezonban, mint ez lesz. Még az olimpiai selejtező sem hasonlítható.

Nagy már 35 éves múlt, Ilics decemberben tölti be. Életük legfontosabb meccsei jönnek, mert ilyen esély már nem sokszor lesz a pályafutásuk alatt.