Félelmetes, sohasem látott dráma után bukta el a BL-döntőt a Győr

HUS 632
2016.05.08. 19:55 Módosítva: 2016.05.08. 20:16
A rendes játékidő vége előtt 3 másodperccel, a hosszabbítás vége előtt pedig 10 másodperccel egyenlített a román a Bukarest a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében, így hetesek következtek, amiket hibátlanul értékesített, míg a magyar oldalon előbb Groot, majd Löke rontott. A női kézi-BL-t ezzel a románok nyerték.

A Bukaresti CSM (CSM Bucuresti) egyszer nyerte meg hazája bajnokságát, és most először indult a Bajnokok Ligájában, majd a második csoportkörben, a negyedik helyen végezve jutott a nyolc közé. Ott azonban az egész sorozat nagy favoritjának tartott orosz Rosztovot kétszer legyőzve jutott tovább, ami a sorozat egyik nagy meglepetése volt.

A dán Kim Rasmussen edző fokozatosan illesztette össze a jó játékosokat, és a Vardar ellen nagyon magabiztosan nyerték a szombati elődöntőt (27-21).

Elsőre ez a román csapat látszott a leggyengébb csapatnak a budapesti Final Fourban, de a szombati meccsen is megmutatta, mennyire erős.

A meccs előtt nem is lehetett eldönteni, melyik csapat az esélyesebb, mert a Győrnek nyilván többen szurkoltak, ám a románokon semmilyen nyomás nem volt, felszabadultan játszhattak. Nekik már az nagy eredmény, hogy a döntőt játszhattak.

A döntő

A Győrben Groot irányított, Amorim mellett most Sulland volt a másik átlövő, aki szombaton pihent, és csak a hetesekre szállt be. Az ő példáján is le lehetett mérni, hogy a négy érdekelt csapat közül talán a Győrnek a legjobb a játékoskerete, a leghosszabb a kispadja.

A heteseknél azonban mindez nem számított. De ne szaladjunk ennyire előre.

Az első negyedóra végére 5-5 volt, óriási tempóban játszott mindenkét csapat, eközben becsúsztak hibák is, a Győrből a románokhoz szegődő Grubisic pedig nagyszerűen védett.

A románok első öt gólját a svéd irányító, Gulldén lőtte, a magyar oldalon Löke volt tarthatatlan, háromszor volt eredményes, kiharcolt egy hetest, amit Sulland értékesített. Az első szakaszban Kovacsicsé volt az ötödik magyar gól, a szélről ismerte fel a helyzetet.

A Győr ellépett 8-6-ra, mert Löke rendre remekül fordult be, a védekezésben jeleskedő Broch pedig végigvitt egy lerohanást. Rasmussen edző időt kért, ezek után Gulldén társakat kapott, beállóból Manea volt pontos, Torstensson is megtalálta a sánc felett a helyet, Rodrigues is megmutatta a sebességét a betöréseknél, és 10-10-nél megint egyenlő volt.

Amikor fogyni látszott az ötlet a győri támadásoknál, akkor többnyire eljuttatták a labdát a Lökéhez, aki belőtte. Így jutottunk el 12-12-ig.

A félidő végén Kovacsics és Görbicz egyszerre volt bent támadásban emberhátrányban – Amorimot küldték ki –, a támadás nem volt pontos. Manea azonban kiharcolt egy hetest beállóban, és mivel Gulldén ezt is bevágta az utolsó másodpercben, 13-12 lett.

Nem sikerült megtartani az előnyt

A fordulás után Gulldén ugyanott folytatta, ahol előtte, újabb sikeres hetessel – ezt is Manea brusztolta ki - először vezettek kettővel a románok.

A három gólért támadtak, de a lövésük fölément, Kovacsics ellenben a túloldalon nem hibázott, majd Amorim megpattanó labdája is a kapuba került, 14-14.

Utána felváltva vezetett a két csapat, és noha már nem volt akkora a tempó, de még nagyobb lett a küzdelem, minden egyes labdáért öldöklő csata folyt. A legszebb gól a mieinké volt, Amorim egy védő szorításában a háta mögött játszotta meg Lökét, aki ellenállhatatlan volt.

Az utolsó 10 percnek 19-19-cel vágtak neki, Löke energikusan lefordult a hatoson, és Grubisic lábai között a kapuba lőtt. Előtte hibázott pár labdát, elég fontos volt neki, hogy ez bemenjen.

Meg a Győrnek is, mert egy labdaszerzés után a kétgólos vezetésért támadhattak. Ambros Martín időt kért. Görbicznek készítették elő a helyzetet, de Grubisic a helyén volt, sokadik bravúrját mutatta be.

Bradeanu kényszerhelyzetből lőtt, Grimsbö kiszedte. Groot azonban előszedte azt a felugrás utáni test melletti lövést, ami szombaton is bejött neki néhányszor.

Hiába volt azonban kétgólos előny (21-19), gyorsan eltűnt.

A spanyol szélső, Carmen Martin egy pillanat faragott a hátrányból, Gulldén 13. góljával kiegyenlített (21-21). Félelmetesen játszott, minden helyzetből tüzelt, és kimagasló hatékonysággal.

Pessoa labdát fogott, az utolsó három perc román akcióval kezdődött. Gulldén lövésébe beleért a blokk, Grimsbö pedig lábbal védett. Amorim lövése is pontatlan volt.

A rendes játékidő utolsó két perce

A románok passzívig támadtak, Grimsbö megfogta a labdát. Groot jól passzolt, miután összehúzta a védőket, Kovacsics betört, csak hetes árán tudták visszatartani. 21 másodperccel a vége előtt Görbicz elvállalta, és bevágta. Ez volt az első gólja a meccsen. Szombaton kihagyta a hetest, most nem.

Ekkor már mindenki talpon volt. A románok időkérését és támadását végigtombolta az egész csarnok.

15 másodperce volt a román csapatnak, levitték a kapust. Torstensson felugrott 10 méterre a kaputól, és a pattintása jó volt, Grimsbö az alsó sarokba várta a labdát, esélye sem volt a hárításra, mert a labda a felsőbe ment.

Martín edző időt kért, 3 másodperc volt hátra, Görbicz megpróbálta a lehetetlen, de a rendes játékidőben nem dőlt el a meccs.

Hosszabbítás

Amorim góljára Torstensson most nem tudott felelni, Löke kiállítást harcolt ki, Bradeanut zavarták le. Mindez azért volt fontos, mert a passzív is megszűnt, és a hosszabbításban már duplán számít, ha hátrányban kell játszani. Knedlikova belőtte a szélről, a győri védekezés működött, ritka hosszú támadást vezethettek a románok.

Amorim labdaeladása után nem lehetett három gól, Martin azonban a kapufára ejtett, így legalább maradt a 24-22 az első öt perc után.

Torstensson nagy bombája a bal sarokban landolt, Amorim belement,  a románok erőtlenül támadtak, Groot viszont talpról ritka fontos gólt lőtt. (25-23)

Manea következett, egy gólra csökkent a magyar előny két perccel a vége előtt. A Győr nem jutott el lövésig, az utolsó román támadásnál megint levitték a kapust, 33 másodperccel a vége előtt Amorim szabálytalanságáért két perces büntetést ítéltek. 

10 másodperccel a vége előtt Martin betört, hetes lett, így Grimsbö hiába fogta meg a labdát, Gulldén büntetőjét is ártalmatlanítania kellett volna a végső sikerhez. Nem tudta megfogni, Gulldén újra jól pattintott. Ezzel 25-25 lett, jöhettek a büntetők

Hetesek

  • 1-0, Gulldén ezt is belőtte
  • 1-1, Kovacsics is belőtte
  • 2-1,  Martin elpörgette Kiss Éva lábai között a labdát
  • 2-1, Groot kísérletét Pessoa kirúgta
  • 3-1, Rodrigues vetődve lőtte be Grimsbőnek
  • 3-1, Löke hibázott, Pessoába vágta
  • 4-1, Bradeanu eldöntötte, a jobb felsőbe lőtte.

A Bukarest 29-26-ra győzött, és ezzel elhódította a BL-trófeát, második a Győr, harmadik a Vardar, negyedik a tavalyi győztes Podgorica lett.

"A szerencse is hiányzott ma, de többről van szó. Többször vezettük, ám ellenfelünk mindig utolért minket, márpedig újra és újra nekimenni nagyon nehéz volt" - nyilatkozta a lefújás után Ambros Martin, a Győr vezetőedzője. A spanyol tréner kiemelte, hogy ellenfelük nagy meccset játszott, és hangsúlyozta, hogy saját játékosaira nagyon büszke.

"Nem voltunk jók a hajrában, és erről beszélnünk kell, mert a szezon vége még hátra van."

Négyes döntő (Papp László Budapest Sportaréna):

CSM Bucuresti (román)-Győri Audi ETO KC 29-26 (13-12, 22-22, 22-24, 25-25, hétméteresekkel: 4-1) 

gólszerzők: Gulldén 14/8, Martin 3, Torstensson 3, Manea 3, Rodrigues 1, Varzaru 1, illetve Löke 8, Amorim 5, Groot 4, Sulland 3/3, Kovacsics 2, Görbicz 1/1, Broch 1, Knedlíková 1