Görbicz: A 12. hely ellenére rengeteg a pozitívum

2016.12.16. 13:37

Noha a női kézilabda Európa-bajnokság elődöntőit még csak péntek este rendezik, a magyar válogatott tagjai és vezetői már itthon értékelték, mi történt. A válogatott 12. helyen végzett. 

"Sok szempontból különleges Európa-bajnokságot zártunk. Egyrészt soha nem ment ki még világversenyre úgy a nemzeti csapat, hogy ne fogalmaztunk volna meg sikercélt. A hivatalos célkitűzésnek megfeleltünk, hiszen a középdöntőbe jutás és a világbajnoki selejtezőkre a kiemelt pozíció elérése volt a célkitűzés" -  magyaráz ta Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. 

Az elnök kitért arra, hogy a tavalyi vb-keretből kilencen nem tudtak ott lenni Svédországban. Ketten, Janurik Kinga és Triscsuk Krisztina pedig megsérültek a torna alatt.

Kijelentette, hogy töretlen a bizalom Kim Rasmussen felé, a mandátuma a teljes négy évre szól, Tokióra kell csapatot építenie. „Az együttműködése, közös munkája a csapattal kiemelkedő.”

Bíznak abban, hogy a jövő évi vb-re már sokkal jobb esélyekkel utazik ki a csapat.

Kocsis szomorkodott amiatt, mert a románok elleni vereség súlyos vereség (21-29) negatívan jelent meg, ellenben az olimpiai bajnok oroszok elleni döntetlen kisebb publicitást kapott. Ehhez annyit hozzá kell fűzni, hogy az oroszok elleni már egy tét nélküli meccs volt.

A vezető nem hiszi, hogy temetni kellene a kézilabdát, mert a csapat 21-14-re verte azt a Montenegrót, amelytől tavaly 18 gólos vereséget szenvedett, az aktuális világ- és Európa-bajnok norvégoktól pedig mindössze egy góllal kapott ki.

„Nem a legjobb Európa-bajnokságán van túl a csapat, de nem is a legrosszabbon, 1996-ban például egy győzelem mellett öt vereséget szenvedett Magyarország, és 12 csapatból lett 10. helyezett, ezúttal pedig 16 csapatból 12.”

Ehhez a megállapításhoz pedig azt sem árt figyelembe venni, hogy 1996-ban egy olimpiai bronzérem után ment a csapat az Eb-re, míg most az olimpiára nem jutott ki.

Kocsis arról is beszélt, hogy egy 10-15 éves ciklust nem tudunk bepótolni, kiesett 1-2 generáció, jóval kisebb a merítési lehetőség. „Újjá kell építenünk a magyar kézilabdázást, ennek érdekében mindent megteszünk.”    

A Bukaresttel idén BL-győztes Kim Rasmussen nagyon büszke volt a lányok munkájára és teljesítményére, több poszton is szinte csere nélkül kellett lejátszaniuk a tornát.

„Aki látja és érti a kézilabdát, azt tudja, hogy a csapatnak milyen megpróbáltatásokkal kellett szembenéznie, ennek ellenére jó eredményt értünk el az elődöntős Norvégia és Dánia, valamint Oroszország ellen is. Több játékosnak remek tapasztalatszerzést biztosított a torna és mindenki a legjobbját nyújtotta.

A sérülések miatt rengeteg játéklehetőséget kapott a csapatkapitány Görbicz Anita, és ugyan bízott abban, hogy a torna második szakaszára Szucsánszki Zita visszatér, de sajnos ez nem történt meg.

„Nem gondoltam volna, de egy 12. hely után is rengeteg pozitívumot látok a csapatban, én is nagyon sokat fejlődtem és tanultam Kim Rasmussentől, örülök, hogy vele készülhetünk. Komoly mérkőzéseket játszhattunk, ez is a fejlődést szolgálja, idő kell még a válogatottnak. Fogunk még kiemelkedő eredményeket elérni” – bizakodott.