Címvédőkön át vezet az út a négyes döntőkbe, a nőknél két magyar is bent lehet

2017.03.13. 15:11

A férfiaknál még tizennégy, a nőknél már csak nyolc csapat van versenyben a kézilabda Bajnokok Ligájában.

A nőknél idén először reális az esély, hogy két magyar csapat – az egyetlen nemzet, amelyiknek még 2 csapata maradt állva - jusson be a budapesti négyes döntőbe. Mindez eddig még egyszer sem sikerült, tavaly épp a Győr ütötte el a Fradit.

Győr és Fradi, idén együtt

A címvédő CSM Bucuresti a játékosállomány alapján – svéd átlövők, spanyol szélső - erősebbnek látszik a Fradinál, de Elek Gábor csapata már többször mutatott jelentős erőt a szezonban.

A sorozat legelején Szkopjéból döntetlennel jött el, Podgoricából óriási győzelemmel, pedig oda nem nyerni járnak a magyarok. Ha a Fradi elkerüli az olyan hosszú rövidzárlatokat, mint a két említett csapat ellen volt itthon, akkor van esély. Itthon ugyanis a Vardar és Budocsnoszt is nyert. A Bukarest ellen nem kérdés, mivel itthon lesz a visszavágó, hogy akkor is jól és eredményesen kell játszani. Mert egy meccsen nem valószínű, hogy el lehet dönteni a továbbjutást.

A Győrnek tükörsima útja lehet, még akkor is, ha a Metz nem gyenge csapat, Szkopjéban például simán nyert, a Fradi ellen viszont nem mutatott semmi különöset a két meccsen. A pillanatnyi forma, és Oftedal érkezése után az egész négyes döntő legnagyobb esélyeséről beszélünk, csak azért szomorkodhatunk, hogy Görbicz és Tomori mellett érdemben magyar nem szokott beleszólni a meccsek alakulásába. Kiss Éva kapusnak voltak bravúros meccsei, de többnyire Grimsbö kezd.

A férfiaknál mindkét csapatunk útja nehéz

A férfiaknál mindkét magyar csapat a harmadik helyen ment tovább. A Veszprém zsinórban negyedszer lehet a kölni négyes döntő résztvevője. Most egy fokkal nehezebb az útja, mint egy éve.

A rutinos bajnokokkal és fiatalokkal felálló Zágráb még nem lehet akadály, a lengyel Kielce viszont ugyancsak a címvédő. A Kielcének persze előbb le kell győznie a francia Montpellier-t, ami nyilván nem egyszerű, de megoldható.

A Kielce felejthetetlen döntőben verte a Veszprémet tavaly, a magyar bajnok már kilenccel vezetett, de hosszabbítás lett, és végül a hetespárbajban a lengyelek nyertek. A szezon végén távozó Xavi Sabaté újra összecsaphat tehát Talant Dujsebajevvel, és könnyű lenne revansnak tekinteni, de egy siker aligha kárpótolná a tavaly elúszott esélyt.

A lengyelek nem gyengültek, és ha olykor szenvedtek is meglepő vereségeket – legutóbb épp Kristianstadban -, ez a két meccs egészen más lesz.

A Veszprémbe visszatért Palmarsson a Flensburg ellen fontos gólokkal szállt be, amikor megakadt a támadójáték az első félidő végén.

Hogy mennyire ingadozó a Zágráb: legyőzte a csoportelső Vardart, de kikapott héttel az utolsó helyezett Kristianstadnál. A két csapat a SEHA Ligából is jól ismeri egymást, sokszor játszanak egymással a szezonban.

A Kielce kétszer kapott 34 gólt, sőt egyszer negyvenet is, a Vardar verte. A veszprémiek jól bírták a sebességet szombaton, ez lesz a kulcs a folytatásban is. A második találkozó lesz idegenben, vagyis magabiztos előnnyel kellene utazniuk. Nem lenne meglepő, sőt a trendbe illene, ha egy gólon múlna a továbbjutás.

A Pick Szeged kellemetlen ellenfelet kapott, mert a dán Silkeborg legyőzte idén februárban azt a Kielt, amelyik ugyan nincs jó formában, de igen jó nevű játékosokból áll.

A Silkeborgot a Veszprém csak eggyel (30-29) verte hazai pályán, idegenben sokkal magabiztosabban (24-29).

A szegediek ettől még a nyolc közé jutás esélyesei, ott azonban a PSG jöhet, amelyik kétszer is elbánt a veszprémiekkel a csoportban. A brutálisan erős cseresorukat is rendkívül nehéz feltartóztatni, és akkor még mindig ott vannak a legjobbak. A Szegedbe várhatóan visszatérhet majd április végére már a megsérült horvát kapus, Sego. Mert Sierra hiába remekel, és hiába volt a párizsiak játékosa, képtelenség két meccsen át magas színvonalon védeni egy ilyen csapat ellen.

A szegediek abban bízhatnak, hogy egyszer rossz napja lesz a franciák legnagyobb sztárjainak. Kétszer kaptak ki a szezonban, egyszer Kielben, még tavaly szeptemberben, és egyszer a Barcelonától.

Megvan az esély, hogy a nyolc között a férfiaknál is két magyar csapat még versenyben legyen. Ami egyértelműen jelzi, nincs még másik ország, ahol ennyire központi kérdés lenne a sportág sikeressége mindkét vonalon.