Sok mindenre gondoltunk a kézi-BL-döntő után, de erre nem

2017.06.06. 08:35

Nem tévedett, aki azt mondta a Bajnokok Ligája négyesdöntője előtt, hogy idén nem a rohanással, hanem a védelemmel lehet nyerni.

Ez a megállapítás kedvezett a Veszprémnek, de végül a macedón Vardar Szkopje lett a befutó, amelyiknek ugyancsak félelmetes a védelme, sőt, még a magyar csapaténál is félelmetesebb.

A vasárnapi döntőben megtapasztalhatta mindezt a saját bőrén a legnagyobb átlövősztárokat felvonultató Paris SG.

Hogy mire gondolunk konkrétan?

Hihetetlen adat, de csak 35-ször dobtak kapura.

Ebből egy nem találta el a kaput, egyet blokkoltak, kétszer pedig a kapufa mentett. Sterbik Árpádnak így mindössze 31 labdával kellett megküzdenie.

Ebből hetet ártalmatlanított, nem véletlenül mondta a meccs után, hogy nem volt kimagasló a teljesítménye, még ha az EHF neki is adta a torna legjobb játékosának járó díjat. (Ezt a nőknél Groot kapta, holott Görbicz lőtte a legtöbb gólt.)

Elképesztő ugyanakkor, hogy a PSG csak 35-ször lőhetett. Volt ugyanis olyan meccs a sorozatban, ahol 30 támadása volt csak egy félidő alatt.

A Vardarnak volt 2 üres kapus gólja egymás után a második félidőben, vagyis akkor nem jutottak el helyzetig, amikor minden labdára, minden egyes mozdulatra fokozottan figyelni kell a biztonság miatt.

Ezért sem meglepő, hogy a macedónok 42 lövést eresztettek meg Omeyer kapujára.

A válogatott szinten mindent megnyerő Omeyer 13, Sterbik 7 labdát fogott összesen.

A francia az utolsó lövésnél - 2 másodperccel a vége előtt engedte el Cupic, aki tavaly is a győztes oldalon volt - beleért, ha fölé megy a lábáról a labda, akkor hosszabbítás. A léc alá ment, a PSG a jobb kapushatékonyság ellenére is elbukott.

A majdnem kétszer annyi fogott labda is kevés volt, például a két üres kapus gól miatt, amikor Omeyer épp a padon ült az emberhátrány miatt.

Viszonyításként, az elődöntőben a Veszprém ellen 42-szer kerültek lövőhelyzetbe a párizsiak. Ami azt jelenti, hogy nagyjából hattal többször támadhattak. Akkor 27 gólig jutottak. A magyaroknak 48 lehetőségük volt a gólra.

Omeyer százalékosítva:

  • Veszprém 38
  • Vardar 36

Ideírom a másik két meccsen a lövéssel végződő támadásokat is

  • Vardar-Barcelona: 41-49 lövés, eredmény 26-25
  • Veszprém-Barcelona: 44-45 lövés, 34-30