Benne van a sebesség a lábakban, erre építhetünk

2017.11.29. 13:50

A sérült Tomori Zsuzsanna és Szucsánszki Zita nem tagja a magyar női kézilabda-válogatott szűkített keretének, amely a pénteken kezdődő németországi világbajnokságra utazik - írta az MTI.

A magyar szövetség (MKSZ) szerdai sajtótájékoztatóján Kim Rasmussen szövetségi kapitány elmondta, hogy Tomori a térd-, Szucsánszki pedig a vállsérülése után még nincs tökéletes állapotban. Az átlövő és az irányító továbbra is a klubjában - a Győri Audi ETO-ban, illetve a Ferencvárosban - készül, de a magyar válogatott szakmai stábja folyamatos kapcsolatban áll majd velük, és ha szükség lesz rájuk, illetve az egészségi állapotuk is megengedi, a torna közben csatlakozhatnak a nemzeti együtteshez.

Rasmussen azért nem hozta még nyilvánosságra a 16 fős szűkített keretet, mert az elnökségnek előbb el kell fogadnia, az ülés 16 órakor lesz.

A szakvezető elmondta, a jól sikerült felkészülési időszak után nagy örömmel várják a világbajnokság kezdetét.

"A Möbelringen Kupa három mérkőzése megmutatta, hol az erőnk - például benne van a sebesség a lábakban -, hol a gyengeségünk, vagyis miben vagyunk jók és miben kell javulnunk" - nyilatkozta Rasmussen. Dél-Korea ellen például az első tíz perc nem sikerült, utána viszont rendezték a sorokat, és nyertek. Norvégia ellen azonban 55 percig tartották magukat, utána jött ki a különbség.

A Möbelringen kupa meccsei

  • Oroszország – 33-35, szoros meccs az olimpiai bajnok ellen, de általában mentünk az eredmény után, a védekezés döcögött
  • Norvégia – 24-29, félidőben vezettünk, az utolsó negyedóra nem sikerült a világbajnok ellen.
  • Dél-Korea – 28-27, Görbicz 11 góljával jött össze a győzelem és a harmadik hely.

A kapitány hangsúlyozta, hosszú a torna, ezért mind a 16 játékosára egyformán számít. "Már rögtön az elején arra kell gondolnunk, mi lesz a negyedik és az ötödik meccsünkön, aztán ha elég jók vagyunk, akkor jöhet a rendkívül fontos hatodik és hetedik találkozó. Nem lesz könnyű dolgunk, de jó hangulatban készül a csapat."

Iróniával fejezte be gondolatait: sajnos a többi csapat is készül nagy erőkkel a vb-re, ezért nem lesz könnyű.

Pálinger Katalin, a női válogatott szakág-felelőse, az MKSZ alelnöke kijelentette, jövőre várja a kiugró eredményt a válogatottól, de Rasmussen munkájával már idáig is nagyon sokat fejlődtek.

"A felkészülési tornán biztató jeleket láttam a csapat taktikájában. Örülnénk, ha egy világverseny előtt teljes kerettel készülhetnénk, mindenki rendelkezésre állna, de ez most sem adatott meg" - mondta a korábbi kiváló kapus.

Felhívta a figyelmet, hogy a csapat szellemisége nagyon jó, a játékosok rendesen, keményen dolgoznak, és - bár még sok a hiba - ez megmutatkozott a mérkőzéseken is.

Görbicz Anita csapatkapitány kijelentette, szeretnének tiszta lelkiismerettel és jó eredménnyel hazatérni Németországból.

"Nagyon fogunk küzdeni, minden mérkőzésre úgy készülünk, hogy nyerni akarunk. A Möbelringen Kupán voltak hibáink, lesznek is, de megpróbáljuk kiküszöbölni őket és minél kevesebb hibával játszani."

A kapus Bíró Blanka reményét fejezte ki, hogy a lengyelek és a csehek elleni nagyon fontos csoportmérkőzésekre összeáll a magyar csapat védekezése. Az oroszok ellen a múlt héten látott produkciót el kell felejteni, akkor nem lehetett védekezésről bezsélni, utána viszont kialakultak a sávok, ahová oda kellett érnie, és ziccerekben is összejött neki néhány bravúr.

A pénteken kezdődő németországi világbajnokságon a magyar csapat Norvégiával, Svédországgal, Csehországgal, Argentínával és Lengyelországgal szerepel azonos csoportban, a csoportokból az első négy jut tovább. A csoportmérkőzéseket Bietigheim-Bissingenben, a nyolcad- és negyeddöntőt Lipcsében rendezik.