Annyiból épülhet nálunk új sportcsarnok, mint a svédeknél egy fedett futballstadion

000 1HM1QM
2019.08.25. 11:23

A magyar kormány megfelelő alkalomnak gondolta a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű kézilabda-Európa-bajnokságot egy új, több mint 20 ezer férőhelyes multifunkcionális aréna felépítésére Budapesten. Közép-Európa legnagyobb sportcsarnokának felhúzására leginkább a torna döntője miatt van szükség, ezt leszámítva maximum koncerteken látszik bármi esély egy ekkora kapacitású létesítmény kihasználására.

Nem állítjuk, hogy egy új, szükség esetén behúzható tetejű 35 ezres futballstadionra sokkal nagyobb igényt támasztana a magyar labdarúgás. De azért az elgondolkodtató, hogy a 2020-as kézi-Eb döntőjének helyt adó, hat éve megépült stockholmi Tele2 stadiont mai árakon számítva annyiba került megépíteni Európa egyik legdrágább országában, mint amennyiből mi megpróbáljuk kihozni a tervezett új arénát.

Ahogy az a kormányzati nagyberuházásokkal gyakran előfordul – különösen a sport területén –, az új sportcsarnok árának bemondásakor az ember úgy érezte magát, mint a KFT együttes Balatoni nyár című slágerének főhőse, amikor a tihanyi bárban kihozták neki a számlát.  

Ő azt hitte, hogy rosszul lát, mi pedig azt, hogy rosszul hallunk , amikor kiderült, hogy a legalacsonyabb ajánlat is 115,8 milliárd forint volt a beruházás megvalósítására. A jutányos összegért Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. vállalta a munkát.

A következő sokkot az jelentette, amikor a pénteki kormányinfón kiderült, hogy az árat hallva nem alternatív megoldások keresése felé indult el a kormány. Hanem – mint az RTL anyagából is kiderül – roppant szigorúan közölte, hogy legfeljebb 100 milliárd forintot ad az építkezésre (természetesen nettó), egy fillérrel sem többet. Na jó, egy mondatra rá 101,5 milliárd lett a kőbe vésett maximumból, azt pedig már egy ideje tudjuk, hogy a földterület megvásárlására elment mai áron 13,8 milliárd.

Feltéve tehát, hogy az építkezés ára nem drágul meg  – pro tipp: de, meg fog –, és a nyertes kivitelező képes lesz a kívánt mértékben lefaragni az ajánlatából, úgy 115,3 milliárd forintért, azaz mai árfolyamon számítva 348,4 millió euróért lehet új sportcsarnokunk a kézi-Eb döntőjére.

Ehhez képest 2020-as kézi-Eb döntőjére a stockholmi Tele2 stadiont alakítják majd át, a létesítmény 35 ezer férőhelyes, és behúzható tetővel rendelkezik. 2013-ban adták át, akkori áron 2,7 milliárd svéd koronába, azaz mintegy 270 millió euróba került, a földterület megvásárlásával együtt.

Az euró hivatalosan nagyjából 3 százalékot vesztett értékéből azóta, az építőiparban viszont ennél lényegesen magasabb ütemben emelkedtek az árak, nem lakóépületeknél nagyjából 30 százalékkal számol a szakirodalom. Azaz a svédek mai áron számítva jó eséllyel kb. 351 millió euróból – 115,8 milliárd forintból kihozták a maguk stadionját, ami másfélszer akkora kapacitású, mint a mi tervezett sportcsarnokunk, és behúzható tetejének, illetve kialakításának köszönhetően prímán alkalmas egy Eb-döntő színhelyének.

Persze lehet, hogy a sportcsarnokok ára az általunk használt aránynál jobban emelkedett, ugyanakkor a stadiont Európa egyik legmagasabb életszínvonalú országában építették, ahol a fogyasztói árak kb. 40 százalékkal magasabbak átlagban, mint Magyarországon, az építési költségek tekintetében pedig az egyik legdrágább városnak számít a kontinensen.

(Borítókép: A stockholmi Tele2 stadion. Fotó: Christine Olsson / AFP)