A rémálom forgatókönyve már meg is van a női kézi-vb-n

2019.12.09. 16:11
Magyarország eggyel elmozdult a történelmi mélypontot jelentő 15. vb-helyről a női kézilabdában. Az olimpia azonban nem úszott el, szerdán 14 óra után már sokkal világosabban látunk. Ha esetleg még akkor sem, pénteken már kristálytisztán.

A magyar sportban egyre erősebb egy szinte már olimpiai szintre kifejlesztett irány:

a számolgatás.

Ezt láthattuk a futballban a Nemzetek Ligájában, és ezt láthatjuk most a férfi kézilabda világbajnokság után a nőknél is. A számolgatás jelzi, hogy nem vagyunk elég erősek, és csak egy jó eredményben bízhatunk, hátha az elég lesz valamire. Kim Rasmussen négy tornából egyszer ért el jó eredményt: a tavalyi Eb-n hetedik lett. Lehet, ezzel indokolja, esze ágában sincs lemondani. 

Most ott tartunk, hogy hétfőn nem azok az eredmények születtek az I-es középdöntős csoportban a világbajnokságon, amire számítottunk és nekünk kedvezőek lennének. A nulla ponttal a középdöntőbe érkező, de ott eddig hibátlan szerbek bejelentkeztek az egyik kvótára. A hat Magyarországon játszó légiósuk segítségével megverték a németeket, és ha a dánokon is átlépnek szerdán, akkor biztosan mehetnek az olimpiai selejtezőre.

A vb-győztes azonnal kijut az olimpiára, a 2.-7. helyezett csapatok pedig mehetnek selejtezni. Az Európa-bajnokságról két hely van, amit általában azok kapnak meg, akik a vb-n gyengébbek voltak. Az Eb-n Magyarország a hetedik lett, ez volt sorrend a győztes franciák mögött:

  • Oroszország, Hollandia, Románia, Norvégia, Svédország, Magyarország.

Annak kell szurkolni, hogy ezek a nemzetek most legalább a hetedik helyig vágtassanak előre a világbajnokságon. A románoknak erre kevés az esélyük, és a svédek sem voltak átütőek, noha mínusz kilenc gólos hátrányból álltak fel a spanyolokkal szemben, és harcoltak ki döntetlent.

  • Az eddigi állás: 1. Norvégia 6 pont, 2. Németország 5, 3. Hollandia 4, 4. Szerbia 4, 5. Dánia 3, 6. Dél-Korea 2
  • Az utolsó forduló párosítása: Norvégia-Németország, Szerbia-Dánia, Hollandia-Korea

Nagyon nem bonyolítanánk túl, de az Eb-n gyengén szereplő németek biztosan nem eshetnek le az ötödik helyre, ezért élnek az olimpiai esélyeik. Az is látszik, hogy a szerb-dán vesztese nem lehet ötödiknél jobb. Ha a dánok nyernek, valamint a norvégok és a hollandok is, akkor a dánok a negyedikek. Ami azért lehet izgalmas, mert ha a másik ágon Montenegró legyőzi Svédországot, akkor a hetedik, még selejtezős helyre összejöhet egy svéd-dán párosítás. Emlékeznek még mi történt a futballban, amikor ez a két csapat összecsapott a 2004-es Eb-n? 2-2 kellett az olaszok kiejtéséhez, és hát annyi lett a meccs végeredménye. 

A svédek az Eb-ről szerzett helyezésükkel biztonságban érezhetik magukat, mert előttünk végeztek, ezért nagyon könnyen kipörgethetnek bennünket.

„Az utolsó szalmaszálba, amíg csak lehet, kapaszkodunk, mert nekünk nagyon fontos lenne, hogy megmaradjon az olimpiai esély, márciusra jobb lehet csapatunk”

- a válogatott másodedzője, Siti Beáta mondta ezt.

A másik ágon még két forduló van hátra. Kedden már megint tisztább lehet a kép, mindenesetre ahogy utaltunk már rá, az a legrosszabb opció, ha a svédek a negyedik helyen végeznek, mert nekik nem élet-halál a vb-ről való kvalifikáció. Ami viszont nem jó hír nekünk. Ha a harmadik helyen végeznek az alábbi csoportban, akkor alig lehet gondunk, és várhatjuk a márciusi selejtezőt. 

  • A másik ág állása: 1. Oroszország 6 pont, 2. Spanyolország 5, 3. Montenegró 4, 4. Svédország 3, 5. Románia 0, 6. Japán 0.

Legkésőbb péntekre kiderül, hogy mehetünk-e a selejtezőre, addig pedig jó szokásunkhoz hűen matekozunk.