Kézi-vb: a németek lökhetnek ki minket az olimpiáról

2019.12.11. 13:57

A női kézilabda-világbajnokság utolsó középdöntős napján a magyar válogatott már hazaérkezett, mire a legfontosabb kérdések tisztázódtak. Az eddig hibátlan oroszok magabiztosan megnyerték a csoportot a spanyolokat 36-26-ra verve, ahogy a norvégok is csoportgyőztesek, így csak a döntőben találkozhatnak. Norvégia 32-29-re múlta felül a torna egyik meglepetéscsapatát, a németeket. A norvégokra a spanyolok várnak a döntőért.

Bennünket azonban sokkal jobban foglalkoztatott, hogy alakul az első hét sorrendje. Hollandia hozta a kötelezőt, 73 gólos meccsen győzte Dél-Koreát. (40-33) Mindez azt jelentette, hogy ők lesznek pénteken a mezőnyben egyedül minden meccsét megnyerő oroszok ellenfelei az elődöntőben.

Minket persze sokkal jobban érdekelt, mi lesz a Montenegró-Svédország kimenetele, mert a mostani 14. hely ellenére a tavalyi hetedik Eb-helyezést aktiválni lehetne. A női szakág 2008 óta nem volt olimpián, nem mindegy, hogy most legalább eljut-e az előszobáig.

Svédország két gyors góllal kezdett, de Montenegró tapadt rájuk. 9-6-ra is elléptek a svédek, a félidőre azonban 12-12-t mutatott az eredményjelző. Batinovicnak voltak védései, amire számítani lehetett, mert kedden az oroszok ellen szinte egyetlen labda sem akadt el benne. A fordulás után Montenegró védekezése keményedett, majd villámrajtot vettek, 17-14-re vezettek.

A 45. percben 19-16 volt az állás. 21-19-nél egy ritka szerencsétlen gólt kaptak a svédek, már úgy tűnt, hogy Idehn kapus fogta a kapufáról eléje pattanó labdát, de a sarkáról a hálóba vánszorgott. Utána még egy hetes is kimaradt, és ezzel el is dőlt a meccs. A 26-23 reális képet mutatott a meccsről, különösen a második félidőről.

Montenegró így mehet az ötödik helyért, míg a svédek a hetedikért a németekkel. A svédeknek van talonban egy Eb-hatodik helyük, amit ők hívhatnak le, ha elveszítik a pénteki helyosztót. A németek a legfiatalabb csapattal érkeztek, és kiválóan játszottak, a szerbek ellen volt egy kisiklásuk, csak azért nincsenek előbb a rangsorban. Rohanós, lelkes csapat, és itt a vissza nem térő lehetőségük, hogy ott lehessenek az olimpiai selejtezőben.

Ha nem ragadják meg, és kikapnak a svédektől, akkor a mieink készülhetnek a márciusi tornára.

A svédeknek annyiban van tét, hogy a hetedik hellyel nem kaphatnak európai csapatot a selejtezőben. De persze tudják ezt a németek is. Románia megsemmisítő vereséget (37-20) szenvedett a házigazda Japántól, az ázsiaiak szétszedték őket. Magyarországot ez a 12. helyen végző román válogatott verte meg a múlt pénteken.

  • Elődöntők: Oroszország-Hollandia és Norvégia-Spanyolország
  • 5. helyért: Montenegró-Szerbia
  • 7. helyért: Németország-Svédország