Szív és tartás, bravúros döntetlen a vb-győztes dánokkal

000 1NO5XV
2020.01.13. 22:02 Módosítva: 2020.01.13. 23:28
A magyar férfi kézilabda-válogatott szerdán a csoportelsőségért játszik Izlanddal az Európa-bajnokságon, ez a forgatókönyv a legszebb álmainkban fordult elő. Dánia ellen 24-24-es döntetlent értünk el, abszolút rászolgáltunk az egyik pontra.

A megfiatalított magyar férfi kézilabda-válogatott második Európa-bajnoki mérkőzésén az olimpiai bajnok és vb-címvédő Dániával találkozott. A tavalyi vb-n 25-22-re a dánok nyertek, de mi sokkal szívesebben emlékezünk a 2017. januári meccsre, amikor 27-25-re legyőzte a magyar csapat a kissé elbizakodott ellenfelet a 16 között. Egy mostani magyar győzelem ismét azt jelentette volna, hogy Dániának ez a torna akkor befejeződött, amikor valójában még el sem kezdődött, pontosan úgy, ahogy a franciáknak, akiket a portugálok és a norvégok ejtettek ki. Nem sok hiányzott hozzá, hogy így legyen. Itt megnézheti, mi történt pontosan a meccsen.

ELSŐ FÉLIDŐ:

A magyar védelem nyitott formációt választott, Bóka Bendegúz játszott zavaróban, és a magyar szakmai stáb húzása tökéletesen bejött. Emberemlékezet óta nem láttunk a válogatottnál a masszív hatos falon kívül másféle védekezést.

Ez a váratlan taktikai lépés olykor tanácstalanná tette az ellenfelet, láthatóan nem éreztek rá arra, mit kell tenniük. Bóka rögtön az első gólunkat labdaszerzés után érte el. Sőt, Bókára kijátszottunk egy középkezdés utáni gyors támadást, amire megint csak nem készült fel Dánia.

Élmény volt ezeket látni, és azzal is szembesülni, hogy Gulyás Istvánnak, Nagy Lászlónak és nem utolsósorban Chema Rodrigueznek volt egy víziója a játékról,

mit szeretnénk kicsavarni a meccsből, és mit kell ahhoz tenni. 

Az első 10 perc végére 6-4-re vezettünk, Győri Mátyás lövésére nem számított a kapuban Landin. Alulról a felsőbe tette a labdát.

A ferencvárosi Nagy Bence góljai és Máthé Dominik találata után a 19. percben Nicolai Jacobsen időt kért (9-6-ra vezettünk akkor), mert csapata kicsit dekoncentrált is volt, ha pedig helyzetet alakított ki, még mindig ott volt a kapuban Mikler.

A 10. magyar gól egészen biztosan ott lesz az összefoglalókban, mert a kapufáról kijövő labdát Nagy Bence úgy helyezte el az üres dán kapuban a saját hatosáról, hogy csak a hálóban pattant le. Kár, hogy nem ért kettőt. A 10-6-os állás után a dánok percei következtek, könyörtelenül büntették a hibáinkat, és Mensah Larsen felgyorsítás utáni nagy bombájával kiegyenlítettek. Nem hagytuk addig nekik sokszor, hogy a védőfalunkra hozzák a labdát. 

A mieinket mindez nem fogta vissza, Szita Zoltán két átlövése a legjobbkor jött, és amikor már csak másodpercek voltak hátra az első félidőből, akkor Máthé is Landin lábához lőtte a labdát, így 13-11-re vezetett az ötletesen és gyorsan játszó magyar válogatott.

MÁSODIK FÉLIDŐ:

A neheze azonban csak a második harminc percben jött, mert ezt az előnyt, vagyis ebből egyet meg kellett tartani. Majdnem sikerült.

A 35. percben Balogh hetesével 16-13-ra módosította az állást, Jacobsennek megint időt kellett kérnie, mert továbbra sem az történt a pályán, amit ő látni szeretett volna. Lindberg végigrohant a pályán, Landin nagyon érezte, mit kell tennie a beforduló Bánhidi ellen, újabb rohanás, Larsen értékesítette a helyzetet.

Gyerünk gyerekek, egy ország veletek!

– zendített rá a maroknyi magyar kórus, akiket nem tudott elnyomni a túlerőben lévő kvázi hazai dán sereg, és mintha ezt Szita meghallotta volna, a jobb alsóba hajította a labdát. A 40. percben 17-15 volt ide.

Hansen talpról lőtt egyet, de Szita passzív jelzés alatt is megtalálta a hálóig vezető utat.

7-6-os játékra, állandó emberfölényre váltottak a dánok – Jacobsen ezt nagyon szívesen vállalta fel már klubedzőként is –, Landin Rosta eleresztett labdáját is kiütötte, Larsen pedig bebújt a védők között, és egyenlített. (18-18)

Nagy Bence megtalálta a helyet, és egy életerős lövéssel megint a magyar oldalra billentette a mérleg nyelvét. Majd jött Balogh varázslatos gólja, alulról a felső sarokba.

Hornyák kiállítása a legrosszabbkor jött, Bramming a szélről beugrott, és bevágta a rövid sarokba. Balogh erre egy laza pattintással válaszolt, sokáig kitartotta a labdát a levegőben. A balkezes átlövő következő lövése nem volt jó, de Hansené sem, Balogh a hetesnél nem hibázott, így az utolsó 10 percre 22-20-as magyar vezetéssel fordultunk rá. 

  • És akkor innen nézzük támadásról támadásra, mi történt.
  • Bramming a szélről szemtelen gólt lőtt, Ligetvári hetest harcolt ki. Balogh pimaszul pattintott. (23-21)
  • Sipost kiküldték két percre 8 perccel a vége előtt, Mikler oldalra ütötte Hansen lövését. 
  • Bánhidi hetest harcolt ki, Green kirúgta a nézőtérre a labdát. Bramming a kapuba lőtt (23-22). Ekkor 6 perc volt hátra.
  • A becserélt Bartók technikai hibája után lerántotta a labdát szerző dánt, beállóból gólt kaptunk. (23-23)
  • Landin hárított, Toft Hansen 6 méterről Mikler lábainál belőtte a kapuba a labdát. (23-24, először vezetett Dánia.)
  • Szita lépéshibája a legrosszabbkor jött, Lauge belement, Szita a bal alsóba bombázott. (24-24)
  • Jacobsen 53 másodperccel a vége előtt időt kért. Passzív alatt támadtak a dánok, nem sok elképzeléssel, Hansen lövését kiszedte Mikler. A dánok hetest reklamáltak. Nyolc másodperc volt hátra, időt kértünk. Támadást azonban már nem tudtunk vezetni.

Nagy meccset játszott a magyar válogatott, a már továbbjutó Izland ellen elég a döntetlen a továbbjutásért, győzelemmel a csoportelsőség is megvan.

Jegyzőkönyv:

  • Magyarország-Dánia 24-24 (13-11)
  • Malmö, v.: Sondors, Licis (lettek)
  • lövések/gólok: 52/24, illetve 42/24
  • gólok hétméteresből: 5/4, illetve 2/2
  • kiállítások: 8, illetve 2 perc
  • Magyarország:  Mikler - Hornyák 3, Sipos, Bánhidi, Bóka 2, Ligetvári, Győri 1, cserék: Máthé 2, Balogh Zs. 7, Nagy B. 4, Rosta, Szita 5, Tóth Á., Bartók.
  • A csoport állása: 1. Izland 4 pont, 2. Magyarország 3, 3. Dánia 1, 4. Oroszország 0