Jordan újra játszana?

2001.04.10. 15:58
Michael Jordan másodszor is visszatér? Március közepe óta találgatnak az amerikai sportlapok és televíziók, de maga a hatszoros bajnok kosárkirály mindannyiszor cáfolt. Most egy kicsit másként néz ki a dolog: a világ egyik legmegbízhatóbb lapjaként ismert Washington Post címlapon közölte a fővárosi NBA-csapat, a Washington Wizards tulajdonosának nyilatkozatát: Abe Pollin szinte biztosra veszi, hogy Air Jordan ősszel újra pályára lép.
A többségi csapattulajdonos Pollin szerint Jordan még nem döntött a visszatérésről, de ő - mármint Pollin - úgy érzi, hogy a 38 éves, három éve visszavonult szupersztár próbálgatja az erejét, és ha megfelelő formában érzi majd magát, őszre ott lesz a Wizards játékoskeretében. Március eleje óta tudható, hogy Jordan keményen edz - egyes értesülések szerint napi hat órát -, egyre gyakrabban tűnik fel a csapat tréningjein és edzőmeccsein. A visszatérésről szóló pletykákat azonban mindig cáfolta, mondván, csupán a "nyugdíjasévek" alatt felszedett húsz kilónyi súlyfölöslegét igyekszik ledolgozni, különben sem tartja összeegyeztethetőenk csapatvezetői tisztét azzal, hogy a vissztérésre készülődjön.

Air Jordan
Michael Jordan, a North Carolina egyetem csapatából kikerült dobhátvéd (shooting guard) 1984-ben mutatkozik be a profi kosárlabdaligában, a Chicago Bulls játékosaként. Zsinórban hétszer lesz a liga legeredményesebb játékosa: az 1986-87-es szezontól első visszavonulásáig, 1993-ig minden évben megszerzi ezt a címet.
Három bajnokságot nyert a Bullsszal: 1991-ben, 1992-ben és 1993-ban. 1993-ben, harmincévesen - miután édesapja tragikus körülmények között meghal (egy rabló agyonlövi) - visszavonul. Az 1994-1995-ös szezon végén visszatér. Az 1995-96-os szezonban minden idők legerősebb NBA-csapatát vezeti végső győzelemre: a Bulls 72 győzelemmel és 10 vereséggel zárja a szezont, majd simán nyeri a rájátszást.
Újabb bajnoki címek a 1996-1997-es és a 1997-1998-as szezonban, Jordan természetesen mindegyik évben a liga legeredményesebb játékosa. 1998-ban - saját bejelentése szerint immár végleg - visszavonul. Pályafutásának 13 szezonjából tízszer a legjobb dobóként végzett. Ötször választották a legértékesebb játékosnak (MVP). A mai profi játékosok és edzők nagy többsége gondolja úgy, hogy ő minden idők legjobb kosárlabdázója.
Az Egyesült Államokban nemzeti hősnek számító, visszavonultan is körülrajongott, multimilliomos Jordan heti rendszerességgel nyilatkozik a legnagyobb televízióknak és újságoknak, és természetesen minden alkalommal megkérdezik esetleges visszatérésről. A legtöbbször azt a választ adta, hogy "99,9 százalékban" biztos abban, hogy már soha többé nem lép pályára profi játékosként. A sajtónak és a rajongóknak azonban ez az egy tized százalék esély is elég. És jól emlékeznek még arra, amikor Jordan 1993-ban határozottan kijelentette, hogy soha többé nem lép pályára az NBA-ben, másfél év múlva pedig újra ott volt, és jobban játszott, mint valaha.

A Wizards többségi tulajdonosa, Pollin azt is nyilatkozta a Postnak, hogy Jordanre mély benyomást tett a jégkorongozó Mario Lemieux visszatérése. Minden idők egyik legjobb hokisa három és fél évnyi kihagyás után lépett ismét jégre, abban a csapatban (a Pittsburgh Penguinsben), amelyben korábban tulajdonrészt vásárolt. Hogy a párhuzam teljesen világos legyen: az 1998 óta nyugalmazott kosárlabdázó Jordan 2000 januárjában bevásárolt a Washington Wizardsba, majd később a helyi NHL-csapatnak, a Capitolsnak is résztulajdonosa lett. Jordan munkáltatója ma is a Wizards, hiszen ő a kosárlabdacsapat legfőbb szakmai vezetője.

Szintén a visszatérére utaló jelnek, vagy legalábbis abba az irányba ható impulzusnak értékelte a sajtó, hogy Jordan egyik legközelebbi barátja, a szintén visszavonult legendás játékos, "Sir" Charles Barkley nemrég arról beszélt, hogy szívesen visszatérne a pályára, ha Washingtonban együtt játszhatna Jordannel.

A Wizardsra nagyon is ráférne a két volt szupersztár támogatása, hiszen a csapat a liga harmadik legrosszabb eredményével, mindössze 18 győzelemmel és 59 vereséggel áll az NBA atlanti csoportjának utolsó helyén, amikor a bajnokságból mindössze öt mérkőzése maradt hátra.