Afrikai blokk-király igyekszik az NBA-be

2009.02.03. 15:42
A tanzániai Hasheem Thabeet lehet az NBA következő afrikai sztárja, a 2,21 magas centert már tavaly az év legjobban védekező játékosának választották az egyetemi bajnokságban. Január 31-én 10 blokkolással beállította saját bajnoki rekordját, a harmadéves játékost a szakértők a draft egyik nagy durranásának várják.

Újabb afrikai kosárlabdázónak van komoly esélye, hogy Dikembe Mutombo és Hakeem Olajuwon után az NBA meghatározó játékosa legyen.

A tanzániai Hasheem Thabeet, a University of Connecticut centere a szakértők szerint biztosan a draft top 5 játékosa között lesz, és természetesen vele kapcsolatban is kérdés, hogy szerez-e diplomát egyáltalán a jelenleg harmadéves játékos, vagy az első adandó alkalommal a legjobbak felé veszi az irányt.

Thabeet a napokban már harmadszor állította be a UConn blokkolt dobásokat illető rekordját, január 31-én a Providence elleni 10 kiosztott sapka ráadásul a 21 éves játékos első Big East Conference-en belül elért tripla-dupláját is jelentette 15 pont és 11 lepattanó társaságában.

A 2,21 méter magasra nőtt játékosnak szép jövőt jósolnak a legjobbak között is, első szezonjában egyből beválasztották az újoncok csapatába, egy évvel később pedig az edzők szavazatai alapján a konferencia legjobban védekező játékosának címét nyerte el.

A tanzániai center fejlődése töretlen, évről évre javítja pont- (14,5) és lepattanóátlagát (12,5), de legveszélyesebb fegyverében, a dobásblokkolásban is egyre jobb (4).