Wade oktatta az NBA-t februárban

2009.03.03. 13:32
A hét játékosai mellett február legjobbjait is megválasztották az NBA-ben. Előbbi döntés nehezebben született meg: a nyugati Devin Harris és a keleti David West nagy küzdelemben nyert. A hónap legjobbja viszont vitán felül a Lakers egyik vezére, Pau Gasol, és az élete formájában játszó Dwayne Wade lett.

A keleti konferenciában a New Jersey Nets játékosa, Devin Harris lett a hét játékosa, és nem kizárólag a Philadelphia ellen a félpályáról bevágott győztes kosár miatt. Az exdallasi dobógép 35,7 pontos átlagot hozott össze, a 76ers elleni 39 nem is a legjobb napja volt a héten, a Chicago ellen két nappal később 42-t dobott.

Harris parádés formája ellenére a New Jersey gyengén szerepel, az utóbb hetek bukdácsolása miatt negatív mérleggel két hellyel van lemaradva az utolsó rájátszáshelyen álló Milwaukee mögött.

Sokkal jobban áll az elképesztően szoros nyugati konferencia élmezőnyét ostromló New Orleans Hornets, mely 4-0-s hetet produkált, elsősorban a csapat legeredményesebbjének bizonyult David West játékával. Az egyébként is 20 pont feletti átlagú játékos 28,5-re tornászta fel heti mutatóját, köszönhetően két 30 pont feletti meccsének, miközben február utolsó hetének minden találkozóján dupla-duplát könyvelhetett el.

Február hónap legjobbjait is megválasztották, a nyugati konferenciában a kétszer is hétjátékosa Pau Gasol, keleten a Miami játékosa, Dwayne Wade kapta a KIA Motors különdíját.

A Lakers 11-2-es februári mérlegében nagyon komoly része volt a spanyol erőcsatárnak, aki ráadásul Andrew Bynum sérülése miatt leginkább centerként kapott szerepet. Gasolék kétszer is legyőzték a legnagyobb keleti ellenfeleket, a Bostont és a Clevelandet, ebből a spanyol 21 pontos átlaggal vette ki a részét, lepattanókban pedig az egész nyugati konferencia második legjobbja volt 10,9-es meccsenkénti átlaggal.

Gasol legnagyobb meccsei közül is kiemelkedik az Atlanta elleni 96-83-as győzelem, ahol karrierje harmadik tripla-dupláját érte el (12 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz). A Boston elleni szédületes meccsen is kitett magáért: a 110-109-re megnyert rangadón 24 pont és 14 lepattanó került a lőlapjára.

K EPA20070425013

Dwayne Wade februári keleti címét csak a rekordhalmozó LeBron James veszélyeztette, de ezúttal a Heat játékosa valóban jobb volt. Wade 30,7 pontos átlagát 50 százalék feletti pontossággal érte el (a konferencia legjobb dobója volt februárban), emellett meccsenként 8,7 kiosztott gólpasszal és 2,7-es labdalopási mutatóval tartotta csapatát az élmezőnyben.

A floridaiak legjobbja februárban minden meccsén dobott legalább 20 pontot, legjobb teljesítményét mégis egy orlandói vereség alkalmával nyújtotta, ahol csapata pontjainak több mint felét szerezte, 50-je egyben egyéni csúcs is. Nem sokkal maradt el ettől négy nappal később sem, a New York elleni 46 pontja mellé kiosztott 10 gólpasszt is, majd a Detroit-meccsen egy másik egyéni csúcsát is megdöntötte, 16 gólpassza volt.