NBA-döntő: 3-3, a hetedik meccs dönt

2010.06.16. 09:55
A címvédő Los Angeles nagyon megverte a Bostont a 6. meccsen, a mindent eldöntő hetedik meccset kezdő centere nélkül játssza majd péntek hajnalban a Boston, amely története összes 7. meccsét megnyerte a Lakers ellen.

A Los Angeles Lakers meggyőző teljesítménnyel őrizte meg esélyét, hogy az NBA történetének 7. csapata legyen, amely képes hátrányból megnyerni a döntőt. A címvédő nagyon elverte a Bostont, a Celtics az első félidőben levegőt sem kapott a Lakers védekezése mellett, és később sem javult sokat a helyzet.

Az 5. meccset 57 százalékkal dobva megnyerő Boston csak 33-mal célzott Los Angelesben, de voltak még ennél is rosszabb periódusaik, például a 2. negyed, amikor a hazaiak védekezése miatt szinte minden támadásnál versenyt futottak az órával, hogy egyáltalán dobni tudjanak. A Lakers megfojtotta ellenfelét, vezetett 27 ponttal is, végül 22-vel nyert, a Boston 67 dobott pontja negatív rekord.

LA Lakers-Boston Celtics 89-67

Pont: Bryant 26 ill. R. Allen 19
Lepattanó: Gasol 13 ill. Garnett 6
Gólpassz: Gasol 9 ill. Rondo 6
Mezőnydobás: 42 ill. 33 százalék
Az állás: 3-3

A Lakersnél a legjobb szokás szerint Kobe Bryant volt (26 pont, 11 lepattanó), de a dupla-duplát mutató Pau Gasol (17 pont, 13 lepattanó, egy asszisztra volt a tripa-duplától) és a Rajon Rondón ezúttal kiválóan védekező Ron Artest (15 pont) is odatette magát. Utóbbi egy ártalmatlan helyzetben még egy könyököst is bevitt Rondónak, hogy ne szaladgáljon be annyit a palánk alá. A Boston irányítója 15/5-tel jutott 10 pontig.

A Boston komoly bajba került, Rondo ugyan biztosan rendben jön, és Paul Pierce fájós hátát is összedrótozzák a csütörtöki meccsig, de Kendrick Perkins sérülése miatt centerposzton gyengék. Perkinst már a 6. percben le kellett cserélni térdhúzódása miatt, Shane Williams és Glen Davis pedig nem NBA-döntőhöz méltó játéktudású centerek.

A hetedik meccs dönt a bajnoki címről (magyar idő szerint péntek hajnalban), ami a statisztikák alapján a Bostonnak kedvez: a Celtics 4-0-ra áll a Lakers ellen lejátszott 7 meccseken. Phill Jackson vezetőedző még soha nem játszott hétmeccses döntőt, de ha a címvédő úgy védekezik, mint a 6. meccsen, bajnok lesz.