NBA: szupersztárok az átigazolási piacon

2010.07.01. 11:31

Csütörtökön megnyílt az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) játékospiaca, amelyen példátlan mennyiségű sztár kereshet magának új csapatot.

„Nem emlékszem, hogy valaha is ekkora kínálat lett volna nyáron a legjobbakból” - jelentette ki Rod Thorn, a legutóbb sereghajtó New Jersey elnöke, aki rögtön a nyitónapon felkeresi otthonában LeBron Jamest. A kétszer az alapszakasz legjobbjává választott Cleveland Cavaliers-ász nemcsak a Nets-küldöttséget fogadja ohiói lakhelyén, hanem várhatóan a Chicago Bulls, a Miami Heat, a New York Knicks és esetleg a Los Angeles Clippers is megkörnyékezi majd.

Ha James marad a Cavsnál, akkor hat évre 125 millió dolláros szerződést kaphat, míg ha máshová megy - ahol nagyobb esélyt érez a bajnoki cím megszerzésére -, öt idényben legfeljebb 96 milliót kereshet. Az eredeti klubjuknál maradó szabadügynökök a szabályzat szerint 10,5 százalékos évi bérnövekedéssel számolhatnak, másutt viszont csak nyolc százalékkal emelkedhet a gázsijuk.

Ugyancsak eladósorba kerül a sztárok közül Dwyane Wade (Miami Heat), Chris Bosh (Toronto Raptors), Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks), Amare Stoudemire (Phoenix Suns), Carlos Boozer (Utah Jazz), Shaquille O’Neal (Cleveland Cavaliers), Ray Allen (Boston Celtics), Paul Pierce (Boston Celtics) és Joe Johnson (Atlanta Hawks).