A hétvégén kezdődik a női kosárlabda NB I.

2010.09.23. 14:59

A magyar csapatsportágakban egyedülálló módon egy helyszínen, a Népligetben rendezik meg hétvégén az élvonalbeli női kosárlabda-bajnokság 2010/2011-es idényének teljes nyitófordulóját. A rendhagyó szezonrajtnak az első osztályba visszatért FTC csarnoka ad otthont szombaton és vasárnap. Az első nap végén a mezőny mind a 13 csapata - a Bajai NKK szabadnapos lesz a nyitányon - összeáll egy nagy közös fotóra.

A szövetség keddi tájékoztatása szerint a budapesti hétvégét közös fotózás, bankett, utánpótlás-bemutató és szurkolótáborok közti meccs színesíti majd. A napijegyek 1500, a kétnapos bérletek 2000 forintba kerülnek, és tartalmaznak egy pohár - a csarnok előtt felállított sátorban elfogyasztható - sört.

Ami az idény esélyeseit illeti, ismét Pécs-Sopron versenyfutás várható. A címvédő pécsiek - immár csak Pécs 2010 néven - a Győrbe távozott vezetőedző, Fűzy Ákos mellett nem számíthatnak a Rátgéber László irányította török Fenerbahcéhoz igazolt Vajda Annára sem. A frissen szerződtetett szlovák Regina Palusna bokaproblémái miatt csak januárra lehet bevethető, a másik új név az amerikai Kelsey Griffin lesz. Bizakodásra adhat okot a baranyaiaknak ugyanakkor a hétvégi Göcsej Kupa megnyerése.

A tavaszi döntőben 3-0-ra alulmaradt soproniak igazi nyerőembert szerződtettek az Atlanta Dreammel múlt héten WNBA-döntős Angel McCoughtry személyében: a 24 éves, Kassáról igazolt bedobó 35 pontot szerzett az utolsó tengetentúli meccsen. Székely Norbert alakulata még nem állt igazán össze - McCoughtry és Amber Holt később csatlakozik a kerethez -, erre utal a hazai rendezésű Krasznai Kupán elért harmadik helyezés. A dobogóra esélyes lehet még az NBA-legenda Hakeem Olajuwon lányával, Abival is erősítő győriek és a legutóbb bronzérmes szegediek.

Műsor, elmúl 10 év bajnoka

Az első forduló műsora (Népliget):

Szeptember 25., szombat:

BEAC-Újbuda–SEAT Lami-Véd Győr 14 ó

BSE–Atomerőmű Szekszárd 16:15

Nanette FTC–MKB-Euroleasing Sopron 18:30

Szeptember 26., vasárnap:

Ceglédi EKK–Szeviép-Szeged 14

MiZo Pécs 2010–ZTE NKK 16:15

Vasas-Csata–Szolnoki NKK 18:30

Az elmúlt 10 év bajnokai:

2001: MiZo-Pécsi VSK

2002: GYSEV-Ringa

2003: MiZo-Pécsi VSK

2004: MiZo-Pécsi VSK

2005: MiZo-Pécsi VSK

2006: MiZo-Pécs

2007: MKB-Euroleasing Sopron

2008: MKB-Euroleasing Sopron

2009: MKB-Euroleasing Sopron

2010: MiZo Pécs 2010

Zeljko Dokic (Pécs 2010) 1.: „A tavalyi, nagyon sikeres bajnoki szezon - bajnoki cím és kupagyőzelem - után új és fiatal csapat építésébe fogtunk. Ennek megfelelően szerződést kötöttünk két fiatal játékossal, Kelsey Griffinnel és Regina Palusnával, a 4-es és az 5-ös posztra. Sajnos Palusnának Achilles-ín-sérülése után hosszabb rehabilitációra van szüksége, ezért úgy döntöttünk, hogy a teljes felépülésig szerződtetjük Jela Vidacicot. Az MKOSZ szerint a tavalyi év legjobb magyar játékosának választott Vajda Anna és két másik nagyon tapasztalt, az elmúlt bajnoki szezon WNBA győztes Nicole Ohlde és Kelley Mazzante viszont távozott, míg Ruják Nórát a Fradinak, Balla Bernadettet pedig a Vasas csapatának adtuk kölcsön. Eddig nem tudtunk a teljes csapattal edzeni, mint ahogy az első bajnoki fordulón sem lesz teljes a keretünk. Csapatunk még mindig a felkészülési időszakban van, próbáljuk a legjobb formánkat az Euroliga október végi nyitányára időzíteni. Mindezeket figyelembe véve a Zala Volán csapatára, amellyel az első fordulóban találkozunk, nagyon készülünk, hiszen ők a felkészülést korábban kezdték, és több mérkőzést is játszottak, mint mi, ami azt jelenti, hogy taktikailag biztosan felkészültek lesznek. A közös nyitóforduló nagyon fontos a női kosárlabda népszerűsítése érdekében.”

Székely Norbert (MKB-Euroleasing Sopron) 2.: „Kifejezetten örülök az Európában sok helyen már bevált kezdeményezésnek, hiszen ezzel az eseménnyel a média is kiemelten foglalkozik, nem beszélve arról, hogy a játékosok, edzők, játékvezetők is találkozhatnak, s kiváló lehetőség nyílik az eszmecserére. Remélem, hogy ez a kezdeményezés hosszú távon is megmarad. Ami a csapatomat illeti, elég nagy volt a mozgás, hiszen Jelena Milovanovic és Horti Dóra távozott centerposztról. Őket nagyon nehéz lesz pótolni, hiszen több évet játszottak Sopronban, a kisujjukban volt a klub taktikai repertoárja. Maja Mijkovic és Kristi Toliver is eligazolt, velük irányító poszton vált szegényebbé az egyesület, de azzal, hogy Honti Kata került az egyes posztra, ezt könnyebben elviseli az együttes. Eördögh Edit, aki a soproni kosárlabdázás nagyon fontos eleme volt az elmúlt tíz évben, szintén távozott. Egyben sok sikert kívánok neki a Vasasnál, Edó érthetően egyre inkább a civil élet felé orientálódik. Az újak közül Kocsis Boglárka csupaszív játékos, Fűrész Diána és Czank Tímea a válogatottnál sokat játszott idén, mindketten szeretnének előrébb lépni, ezért érkeztek Sopronba. Angel McCoughtry személyében igazi nagy halat fogtunk ki: róla mindent elmond, hogy szerepel az amerikai válogatottban, ráadásul a világbajnokságon is résztvevő lesz. Zane Tamane és Jekatyerina Abramzon is két új szerzemény, mindketten komoly erősítést jelentenek a csapat számára. Szombaton pikáns mérkőzésünk lesz a most feljutott Ferencváros ellen. Persze messze nem azon a szinten mozognak majd, mint tavaly. Szerintem a 4-5. helyen zárja ez a szezont a Fradi. Örülök, hogy feljutottak, mert ez az egész női kosárlabdának előnyére válhat, hiszen nagyon nagy támogatást élvez a csapat. Az év egyik legnehezebb idegenbeli mérkőzésére számítok.”

Bencze Tamás (Szeviép-Szeged) 3.: „Alaposan kicserélődött a csapat, hiszen Laklóth Annát, Fejes Rékát, Rasheed Ritát, Farkasinszki Orsolyát, Békefi Beatrixet, Mészáros Vivient is ide csábítottuk, a junior csapatból pedig Bencze Vivien és Varga Petra, Kecskés Fanni került a felnőtt kerethez. Ebből kifolyólag a távozók létszáma is népes, ez a csapat 75 százalékát jelenti. Közöttük van Vaida Sipaviciute, aki Franciaországban próbál szerencsét, Iva Ciglar, Olena Zerunova, aki Olaszországban pattogtat tovább, továbbá Fűrész Emőke, Horváth Zsuzsa és Kmézics Diána. Vasárnap a Cegléddel csapunk össze, s nem kérdés, hogy nyernünk kell. Tavaly harmadik helyen végeztünk, idén is a négybe szeretnénk kerülni, ezért egy ilyen fiatal csapat ellen, mint a Cegléd, csak győzelemben gondolkodhatunk. Örülök, hogy egy helyen rendezik a bajnokság nyitófordulóját. A sportágnak nagyon jót tesz ez a kezdeményezés, kérdés, hogy a budapestiek mennyien látogatnak ki a Kőbányai úti sportcsarnokba.”