Itt csak egy sport van, a kosárlabda

2011.10.14. 10:21
Az NBA-draftos Hanga Ádám már két mérkőzést játszott a Manresa színeiben a spanyol bajnokságban. A második meccsén már vezéregyéniség lett, győzelemre vezette csapatát. A katalán kisvárosban a kosárlabdánál nincs fontosabb, a csapatépítést nagyon komolyan veszik, a pszichológiai felkészítés legalább olyan fontos, mint a fizikai.
IMG 5500 (2)
Fotó: Joaquim Alberch

Az Albacomptól leigazolt Hanga Ádámnak még szállása sem volt, amikor a Manresához csatlakozott augusztusban. Sem ő, sem a klubvezetés nem úgy számolt, hogy ilyen korán érkezik. A magyar válogatott azonban a várakozásokon alul teljesített az Európa-bajnoki pótselejtezőn, így nem lehetett a litvániai kontinenstorna résztvevője.

“Próbálom pozitívan felfogni, hogy előbb érkezhettem, több időm volt beépülni a csapatba, de nagy sokként éltük meg a selejtezősorozatot. Ez a csapat többre volt hivatott. Mivel nekem rögtön utána Spanyolországba kellett utaznom, nem volt lehetőségem a többiekkel elemezni, mi vezetett a bukáshoz. Óriási lehetőség volt, de azt hiszem, ha hideg fejjel átgondoljuk a kudarc okait, két év múlva jól tudjuk majd hasznosítani a következő Eb-re.”

fenykep

A 22 éves kosárlabdás lassan hozzászokik a megváltozott körülményekhez. Napi két edzése van, hosszabbak és keményebbek a magyar csapatokéihoz képest. Eleinte furcsállotta, hogy a délelőtti edzések a durvábbak, de a spanyol bajnokság meccsei általában negyed kettőkor kezdődnek, így a pörgős tréningeket is akkorra időzítik. Ennek prózai oka van, a futball és kézilabda mellett a kosárlabda csak ekkor tud képernyőre kerülni.

Hangáék általában fél tízkor, egyórás erőfejlesztéssel kezdenek, majd három órán keresztül a csapatjátékot gyakorolják. Mint elmondta, itt is sokkal nagyobb az iram, mint a magyar kluboknál, és mivel rengeteg taktikai elemet is gyakorolnak, koncentrálni is jobban kell. Délutánonként általában dobóedzést tartanak. A technikai és fizikai felkészülés mellett a pszichikai is nagy hangsúlyt kap.

“A csapattal állandóan foglakozik egy pszichológus, ha bármilyen problémánk van, hozzá azonnal fordulhatunk. A csapategységet is különböző tréningekkel erősítik. Egyik alkalommal például négyfős csoportokban spagettiből és cukorból kellett minél magasabb tornyot építenünk. Kíváncsiak voltak, milyen hatékonyan tudunk kommunikálni, az ötleteinket érvényesíteni”. A kosarasok összetartásukat egy katalán ünnepségen is bizonyíthatták,ahol egy emberi gúla tartóoszlopai lettek.

A Manresában Hanga egyelőre nem kezdő, ezt természtesnek tartja, még hozzá kell szoknia a gyorsabb ritmushoz. Posztján még a csapatkapitány, Román Montanez játszik, edzéseken rendszerint egymást fogják, de Hanga úgy érzi, rengeteget tanult már tőle. A néhány hét alatt a védekezése hatékonyabb lett, idomult a spanyol, agresszívabb stílushoz.

Az első bajnokit vasárnap a Joventut Badalona ellen játszotta a Manresa, korábban a Katalán-kupában kikaptak tőlük, a papírforma is mellettük szólt, de a Manresa győzni tudott otthon. Hanga közel 20 percet kapott a 71-59-re megnyert mérkőzésen. “Voltak eladott labdáim, ezeket majd ki kell küszöbölnöm, de jól ment a játék, hét pontot is szereztem, a végjátékban is a pályán voltam, ez bemutatkozásnak nagyszerű. Manresa 70 ezres város, csak egyetlen sport van, a kosárlabda, így nagyon nagy az érdeklődés. Azt már mesélték a többiek, ha nem teszünk meg mindent a pályán, nem hajtunk, ellenünk fordulhat a közönség.  Az eredmény nem számít, de szívünket-lelkünket ki kell adni”.

526417hanga23slide

A második, szerdai meccsén Hanga még jobban játszott, vezérletével idegenben 79-73-ra verték a Fuenlabradát. Hanga 14 pontot dobott, ebből egy triplát, emellett volt két asszisztja és három lepattanója is. Most is csere volt, de mikor levették a pályáról, egyből visszakapaszkodott  az ellenfél.

A Manresatól a csapatvezetők azt várják a szezonban, hogy Európa legerősebb bajnokságában legalább a 16., bentmaradó helyet elérje, és minél több hazai meccset nyerjen meg. Két győzelmével jelenleg a negyedik helyen áll a csapat. Következő mérkőzésüket vasárnap az Obradoiróval játsszák.