NBA: további meccseket törölhetnek

2011.10.21. 10:17

Teljes csőddel zárultak New Yorkban a négynapos tárgyalások az NBA-bérvitában, amely miatt már törölték az idény alapszakaszának első két hetét. A harminc klub, illetve a játékos-szakszervezet képviselőinek álláspontja az egyeztető ügyvéd, George Cohen közbenjárásával sem került közelebb az összesen 30 órás alkudozáson, a jogi szakértő korábban az MLS, az MLB és júliusban az NFL bértárgyalásainak rendezésében is közreműködött. A két oldal a folytatás időpontjában sem állapodott meg, így a jövő héten további meccsnapok törlése várható.

"Mindent megpróbáltunk, de véleményünk szerint a ligát jelenleg nem érdekli az, hogy mielőbb beinduljon a játék, és az alkalmazottak visszatérhessenek a munkájukhoz" - közölte a játékosok szervezetét vezető Derek Fisher.

Az alapszakasz november 1-én kezdődött volna, ám az már biztos, hogy a november 14-ig kiírt összes meccs elmarad. A játékosok így összesen 170 millió dollártól esnek el. A vita főként az NBA évi 4,3 milliárd dolláros bevételének elosztásáról folyik. Mindkét fél 53 százalékot követel magának, a tulajdonosok legutóbb már beleegyeztek volna az 50-50 százalékos osztozkodásba is, de a kosarasok csak 52,5 százalékig csökkentették az elvárásukat. A játékosok emellett elfogathatatlannak tartják a klubtulajdonosok által kívánt, 45 millió dolláros fizetési maximumot is.

Legutóbb az 1998/99-es idényben volt bérvita a felek között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et játszottak le. Közben a liga legnagyobb sztárjai - köztük Kobe Bryant, LeBron James, Dwyane Wade és Carmelo Anthony - bejelentették, hogy világ körüli turnéra indulnak október 30-tól november 9-ig. A hat állomás között szerepel London, Puerto Rico, Makaó és Ausztrália is.