Karácsonykor indulhat az NBA-idény

2011.11.28. 10:58

A csapattulajdonosok és a játékosokat képviselő szakszervezet (NBPA) szombaton kötött kísérleti megállapodása alapján vélhetően karácsonykor kezdődik meg az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság 2011/2012-es idénye.

Az egyezséget még mindkét félnek többségi szavazással el kell fogadnia, azaz az NBPA több mint 430 tagjából legalább a felének kell támogatnia az új kollektív szerződést, míg a 29 csapattulajdonosból minimum 15-nek. Ha ez megvalósul, akkor december 25-től a klubok egy 66 meccses alapszakaszt játszanak április 26-ig, a döntő utolsó napja pedig június 26. lesz. Az edzőtáborok december 9-én indulnának, majd a szezon során a csapatok legfeljebb háromszor fognak egymás után három napon pályára lépni.

Az idény eredetileg november 1-jén indult volna, és az elhúzódó bérvita miatt két hete december 15-ig valamennyi mérkőzést törölték. Az alkudozás központi vitatémája az évi 4,3 milliárd dollárt kitevő bevételek megosztása: a kosarasok hajlandónak mutatkoztak rá, hogy az eddigi 57 helyett 52 százalékra vigyék le saját összrészesedésüket, a klubtulajdonosok azonban - a múlt szezonbéli, együttesen állítólag 300 millió dollárra rúgó veszteségeikre hivatkozva - ragaszkodtak az 50-50 százalékos felosztáshoz. A játékosok emellett elfogadhatatlannak tartották a klubonként 45 millió dolláros fizetési maximumot is.

Legutóbb az 1998/99-es idényben volt bérvita a felek között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et játszottak le.

A jelenlegi idény megvalósulására utalhat, hogy vasárnap törölték a négy NBA-sztárt érintő bemutató körút (egyelőre) első állomását az ohiói Akronban. LeBron James, Chris Paul, Dwyane Wade és Carmelo Anthony elsőként James szülővárosába látogatott volna el csütörtökön, ám az eseményt nem rendezik meg.